avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune ?

Am avut grija de o batrana cativa ani. Datorita unei complicatii medicale, aceasta a decedat in 1992 si nu a apucat sa-mi faca un contract sau testament. De ataunci am grija de garsoniera in care a stat batrana. Mentionez ca respectiva nu are mostenitori, eu platesc toate obligatiile garsonierei in cei 30 ani scursi de la deces. Garsoniera a fost cumparata de la fostul ICRAL in 1991 de batrana. Ce pot sa fac pentru a trece garsoniera pe numele meu?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2022
mark1212, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
”Nu suntem de acord cu opinia potrivit căreia capătul de cerere privind constatarea vacanței succesorale urmează să fie soluţionat în contradictoriu cu unitatea administrativ-teritorială.

În sprijinul soluției potrivit căreia statului îi revine calitatea procesuală pasivă pentru capătul de cerere având ca obiect constatare vacanță succesorală poate fi amintită Decizia nr. 2/04.04.2011, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, completul competent să judece recursul în interesul legii, sub imperiul C.civ. de la 1864, prin care a fost analizată o altă problemă (dacă statul are calitate procesuală pasivă într-o acțiune prin care reclamantul solicită instanței să se constate că este unic moștenitor), dar din care rezultă că s-a pus problema dacă statul ar putea sau nu ar putea figura într-o asemenea acțiune, întrucât statul culege moștenirile vacante, iar nu unitatea administrativ-teritorială.”
Sursa: www. Juridice.ro . Uzucapiunea de 30 de ani. Calitatea procesuală pasivă. Probleme întâlnite în practică.

Calitatea procesuala pasiva = persoana chemata in judecata, parat.

De asemenea, practica judiciara este in acest sens.


Atunci cand figureaza ca parte intr-un proces, Statul roman este reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

Statul roman are calitatea de persoana juridica de drept public. in aceasta calitate, statul roman este reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, ori de cate ori este vorba de raporturi juridice civile în care statul român este parte nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi şi obligaţii.

Art. 223 din Codul civil
(2) În raporturile civile în care se prezintă nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi şi obligaţii, statul participă prin Ministerul Finanţelor Publice, afară de cazul în care legea stabileşte un alt organ în acest sens.

A nu se confunda Unitatea Administrativ Teritorială Municipiului București (Municipiul Bucuresti) care este o institutie a Statului roman cu chiar Statul roman care este persoană juridică de drept public care are calitate procesuala (poate fi parte intr-un proces).
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autentificare act vanz-cump sub semtura privata + lipsa capacitate procesuala folosinta parat Avran Razvan - Cabinet Avocat Avran Razvan - Cabinet Avocat Buna ziua, cu deosebita stima membrilor acestui forum va supun atentiei o speta: Bunica mea a cumparat o suprafata de teren prin act sub sematura privata ... (vezi toată discuția)
Extras de carte funciara si intabulare madalinbm madalinbm Buana ziua. Ma numesc M.B. Socrul meu care se numeste B.I. detine o casa mostenire de la parintii sai ce au decedat. Tatal sau a decedat in 1981. De pe urma ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Elvis_Lupu Elvis_Lupu De ce ma intind astia de 2 ani de zile la un dosar cu unic mostenitor? Ora estimata: 08:30 Complet: C27 M Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)