avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii ascunse teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii ascunse teren

Buna ziua, am o intrebare
Daca vand un teren intravilan , construibil, unde am si scos un certificat de urbanism unde scrie clar ca se poate face o casa pe iel, Dar de exemplu am un teren complicat, nisipos, unde trebuie o fundatie cu piloni, Sau voi avea un vecinul care nu da acordul pentru lipire la calcan, aceste poate sa fie considerate vicii ascunse?
Multunesc tuturor
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
Vlad Vlad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Ciurea Cristina , utilizator 11:19, 24 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Propunerea de solutie de fundare pentru viitoarea constructie o face un geotehnician atestat MLPAT la sfirsitul studiului geotehnic ce este necesar pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Termenul corect este "Fundare pe piloți", care este un procedeu de fundare indirecta. In 40 de ani de meserie in domeniu nu am intilnit aceasta solutie de fundare aplicata pentru casele de locuit. Parerii vecinului care nu e scrisa cu stampilele de autorizare i se poate da skip. Nimeni nu poate prevedea daca vecinul va da, sau nu va da acordul pentru lipirea pe hotar. Chiar nu se stie daca la momentul solicitarii acordului va fi vorba de acelasi vecin de azi. Dupa stiinta mea, nimeni nu poate fi acuzat de nimic fara probe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane2 a scris:
”Bineinteles ca va semna ca cunoaste situatia terenului,”
”cumparatorul are aceasta clauza”

Daca in contract scrie ca cumparatorul stia de situtia terenului, vanzatorul nu mai raspunde pentru vicii ascunse?
Daca lucrurile ar sta asa, nu ar mai raspunde nimeni pentru vicii ascunse.

@gi-jane2 a scris:
”scopul vanzarii e sa ia omul niste bani, cred ca scopul cumpararii, ”

Daca cineva vinde un teren situat intr-o zona rezidentiala, cumparat evident cu scopul construirii unei case dar cumparatorul constata ca nu il poate folosi in scopul pentru care l-a cumparat sau ca este foarte costisitor pentru el sa construiasca in acele conditii, evident ca vorbim despre vicii ascunse. ”

gi-jane2 a scris:

pai se poate intampla ce scrie la art 1710 provind viciile ascune sau sa nu se intample nimic

Dupa atatea discutii ati ajuns la ceea ce am scris eu.


@ ibn, cumparatorul obtine autorizatia de construire si implicit studiul geotehnicehnic dupa cumpararea terenului.

Inteleg ca nu este gresit nici daca se spune fundatie pe ”piloni” si ca se foloseste si acest termen, insa strict tehnic, se foloseste fundatie pe piloti, dar si noi daca am folosi un limbaj juridic, dvs nu ati intelege nimic, ne adaptam limbajul tocmai pentru a intelege toata lumea.


Notiuni-generale-despre-fundatii-pilonate”
Cum funcţionează un pilon?


Am scris acest articol pentru a vă ajuta să înţelegeţi utilitatea unei fundaţii pe piloţi sau piloni.
...........................
Solul de la suprafaţă este un sol moale, instabil, poros şi uşor. În pământ, la adâncimi medii şi mari avem un sol care nu s-a mai mişcat de mii de ani. El este tare, anorganic, foarte compact și enorm de stabil în timp. Pilonul, transferă greutatea clădirii în acest sol foarte stabil, făcând dintr-o fundaţie potenţial instabilă, una foarte stabilă. Transferul de greutate se face ori individual pe fiecare pilon, ori pe grupuri de piloni. Grupurile se folosesc când se caută o distribuţie mai egală a unei încărcări mari în solul existent sau când avem deasuprea un stâp masiv.” (sursa: www.constructosu.eu/Notiuni generale despre fundatii pilonate. [ link extern ] )

Ii garanteaza cineva cumparatorului ca va putea construi pe un teren, nisipos, complicat ?

Concluzia este ca, in situatia in care pe terenul respectiv nu se poate construi sau acesta este greu construibil, vanzatorul raspunde pentru vicii ascunse.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2022
Avocat Ciurea Cristina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme ulterioare achizitiei! bodhi_fa bodhi_fa Dupa o negociere de 9 luni,probleme in cascada si actiuni de natura rroma am reusit sa cumpar de la o banca un imobil[casa]adjudecat de respectiva ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns - probleme imobil cumparat xtheodor xtheodor Buna ziua, In cursul anului trecut am achizitionat un apartament care la prima vedere se potrivea perfect nevoilor mele. Am discutat destul de mult cu ... (vezi toată discuția)
Denuntare antecontract pentru informatii incomplete danzel danzel Buna seara! Ce sanse am sa denut un antecontract de vanzare-cumparare si sa recuperez suma data in avans?! situatia sta in felul urmator: un prieten a incheiat ... (vezi toată discuția)