Da, se poate, asa cum se putea sa incheiati actul pe cale amiabila, fara sa mergeti in instanta.
spviorel a scris:
Acum s-a schimbat situația,
S-a schimbat, dar doar dintr-un singur punct de vedere.
Acum sotia se adreseaza instantei pentru ceva ce ati fi putut realiza pe cale amiabila.
Din punct de vedere juridic, acest act se putea incheia si la notariat. Vreau sa cred ca nu l-ati incheiat pe cale amiabila doar pentru faptul ca nu ati fost de acord cu solicitarile sotiei si nu pentru faptul ca ati considerat ca nu se poate incheia un astfel de act.
Ce altceva inseamna oare, decat faptul ca sotia se afla intr-o stare de nevoie, afirmatia dvs. din primul mesaj care permitea din punct de vedere legal incheierea unui astfel de act si care suna cam asa:
spviorel a scris:
Buna seara!!! Eu si sotia intentionam sa introducem actiune de divort prin intermediul unui birou notarial. Avand in vedere faptul ca sotia mea are pensia minima pe economie si pe viitor,conditiile de intretinere sunt mult mai mari ca pensia .
Acum sotia a adaugat si faptul ca s-a imbolnavit si ca sufera de tulburari psihice, depresie din cauza dvs.
Este foarte posibil, daca sotia are un avocat bun, sa obtina in instanta o suma mai mare decat cea pe care ati fi stabilit-o pe cale amiabila sau poate ca nu, in conditiile in care stiti cum sa va aparati in instanta si ce argumente juridice sa invocati pentru a contracara solicitarile sotiei pe care le considerati neintemeiate sau excesive.
Actul pe care l-ati fi incheiat la notar putea avea clauze care sa va protejeze si pe dvs.si nu doar cluaze in avantajul sotiei (echilibrul contractual, principiu prevazut de lege), referitoare la conditiile de plata, modalitatea de incetare a contractului, etc.
Art. 389 din Codul civil, efectele divortului:
”(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.
(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.”
Obligatia de plata a pensiei de intretinere exista intre fostii soti, daca unul dintre soti are o stare de nevoie care a intervenit inaintea casatoriei si pe care celalalt sot prin casatorie a acceptat-o, dar si in cazul in care, aceasta stare de nevoie intervine in timpul casatoriei.