avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara!!! Eu si sotia intentionam sa introducem ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara!!! Eu si sotia intentionam sa introducem actiune de ...

Buna seara!!! Eu si sotia intentionam sa introducem actiune de divort prin intermediul unui birou notarial. Avand in vedere faptul ca sotia mea are pensia minima pe economie si pe viitor,conditiile de intretinere sunt mult mai mari ca pensia si pentru a nu-miimplica fiica la diferite costuri legate de intretinerea mamei sale,as dorii sa incheiam ,pe linga divort si un act aditional prin care ma oblig,sa-i achit sotiei mele suma de 700 lei lunar+utilitatile apartamentului in care locuieste(curent,gaze) si vreu sa stiudaca este posibil. In speranta unui raspuns concludent,va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: spviorel , utilizator 16:50, 26 Februarie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la un notar care a auzit si de altceva decat de contractul de vanzare-cumparare, partaje, mosteniri, etc.
In drept exista foarte multe contracte nu doar cele uzuale, cunoscute de toata lumea.,
Exista de exemplu, contracte nenumite, care sunt o combinatie intre mai multe contracte si nu pot fi incadrate intr-o anumita categorie, de aceea se numesc asa, nu este cazul in speta prezentata de dvs., dar v-am dat un exemplu, pentru a intelege ca un astfel de contract poate fi autentificat fara probleme.
Existenţa lor se explică prin principiul libertatii contractuale, , Astfel, părţile pot încheia orice fel de acte cu respectarea conditiilor prevazute de Codul civil

Relatiile juridice dintre oameni sunt sunt stabilite prin acte si nu prin vorbe, chiar daca exista incredere intre parti sau o relatie de prietenie, iubire , asa se procedeaza intr-o lume civilizata.
De aceea oamneii se casatoresc , casatoria nu exista fara certificatul de casatorie, daca donati ceva unui copil, nu ii dati pur si simplu (desi ati putea sa o faceti), ci mergeti si incheiati un contract de donatie, daca cumparati ceva impreuna cu un frate, va treceti amandoi in contractul de vanzare-cumparare, aceeasi este situatia si in cazul dvs.

Dvs. incheiati actul respectiv , nu notarul, el doar il autentifica, clauzele le stabiliti dvs., puteti apela la un avocat care sa va redacteze actul si care sa aleaga forma legala care se potriveste cel mai bine cu situatia dvs., si atata timp cat, ele nu contravin legii, notarul nu dreptul sa refuze autentificare actului (daca o face in practica, discutam despre altceva si in niciun caz, despre dreptul dvs. de a incheia actul).

Exista si contracte cu titlu gratuit prin care una din parti se obliga sa procure celeilalte parti, fara echivalent, un avantaj patrimonial), ceea ce inseamna ca, pentru incheiarea contractului, nu este nevoie ca sotia sa se oblige si ea la o contraprestatie.
Cu privire la posibilitatea de a incheia un astfel de act, fara sa ma gandesc prea mult, imi vin in minte cateva argumente care demonstreaza ca legea va permite fara probleme incheierea actului.

Importante sunt cluzele care vor fi prevazute intr-un asemena act, ca de altfel, in cazul oricarui alt act juridic, astfel inca, lucrurile sa fie avantajoase atat pentru fosta sotie, dar si pentru dvs.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Sa te obligi prin notar sa platesti 700 ron lunar? Daca nu aveti o obligatie generata de ceva intelegere sau demers juridic, da, exista posibilitatea ca in urma a nu stiu ce sentimente sau chestii de natura morala sa ajuti pe cineva cu care ai trait impreuna ani buni si chiar daca a intervenit divortul se pastreaza acea relatie de atasament reciproc. Inteleg ca acest act sa fie facut benevol, si din motivele de mai sus dar...de aici si pana la a te obliga printr-un act la notar e cale lunga. Nu-i inteleg de loc rationamentul inafara de dorinta de a-ti bate singur cuie in talpa, Ca sa nu mai zic de "nicio fapta buna nu ramane nepedepsita". Daca vreti sa o ajutati financiar pe fosta sotie o puteti face si fara apostila de la Haga, in plus nu riscati sa participati la emisiunea Andreei Marin... "surprize-surprize".
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Cik22, utilizator
Din moment ce doar dvs. va asumati o obligatie, nu si sotia, e inutil orice tip de act, caci sunteti dvs. cu propria constiinta. Daca sotia doreste actul, pentru a se simti protejata, e altceva. Oricum si in orice ituatie, fiica nu poate fi degrevata de obligatiile care ii revin la intretinerea parintelui aflat intr-o situatie materiala precara. Cu alte cuvinte, fiica ramane obligata la intretinerea parintelui, indiferent ca la aceasta contribuie fostul sot sau oricine altcineva, daca parintele se afla in dificultate si nu isi poate asigura un trai decent.
Va mutumesc!!! Acum s-a schimbat situația,sotia depune divortul la judecatorie si doreste o anumita suma,pentru intretinerea sa,motivând ca este bolnava,are pensia minima pe economie si ca din cauza mea s-a imbolnavit.În cazul de față,are tulburari psihice,depresie,etc si toate astea spune ca eu i le-am provocat,pentru asta ar vrea o suma de bani cu care sa contribuii toata viata. Se poate asa ceva??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate, asa cum se putea sa incheiati actul pe cale amiabila, fara sa mergeti in instanta.

spviorel a scris:

Acum s-a schimbat situația,


S-a schimbat, dar doar dintr-un singur punct de vedere.
Acum sotia se adreseaza instantei pentru ceva ce ati fi putut realiza pe cale amiabila.

Din punct de vedere juridic, acest act se putea incheia si la notariat. Vreau sa cred ca nu l-ati incheiat pe cale amiabila doar pentru faptul ca nu ati fost de acord cu solicitarile sotiei si nu pentru faptul ca ati considerat ca nu se poate incheia un astfel de act.

Ce altceva inseamna oare, decat faptul ca sotia se afla intr-o stare de nevoie, afirmatia dvs. din primul mesaj care permitea din punct de vedere legal incheierea unui astfel de act si care suna cam asa:

spviorel a scris:
Buna seara!!! Eu si sotia intentionam sa introducem actiune de divort prin intermediul unui birou notarial. Avand in vedere faptul ca sotia mea are pensia minima pe economie si pe viitor,conditiile de intretinere sunt mult mai mari ca pensia .


Acum sotia a adaugat si faptul ca s-a imbolnavit si ca sufera de tulburari psihice, depresie din cauza dvs.

Este foarte posibil, daca sotia are un avocat bun, sa obtina in instanta o suma mai mare decat cea pe care ati fi stabilit-o pe cale amiabila sau poate ca nu, in conditiile in care stiti cum sa va aparati in instanta si ce argumente juridice sa invocati pentru a contracara solicitarile sotiei pe care le considerati neintemeiate sau excesive.
Actul pe care l-ati fi incheiat la notar putea avea clauze care sa va protejeze si pe dvs.si nu doar cluaze in avantajul sotiei (echilibrul contractual, principiu prevazut de lege), referitoare la conditiile de plata, modalitatea de incetare a contractului, etc.


Art. 389 din Codul civil, efectele divortului:

”(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.”

Obligatia de plata a pensiei de intretinere exista intre fostii soti, daca unul dintre soti are o stare de nevoie care a intervenit inaintea casatoriei si pe care celalalt sot prin casatorie a acceptat-o, dar si in cazul in care, aceasta stare de nevoie intervine in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Alegerea variantei corecte de divort mafi42 mafi42 Buna ziua ! Urmeaza sa am procesul de divort foarte curand.In urma divortului amiabil eu urmeaza sa primesc custodia copilului minor .Mai avem inca un copil ... (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)
Divorț amiabil - credit ipotecar și animale companie anseal anseal Bună ziua, Există următoare situație: cuplu căsătorit, fără copii, care își dorește să divorțeze amiabil la notar. El a accesat un credit ... (vezi toată discuția)