avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca depun dosarul pt indemnizatie copil, pot sa-i mai ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca depun dosarul pt indemnizatie copil, pot sa-i mai dau in judecata ca nu mi-a platit prenatalul si postnatalul?

Buna ziua,
Am lucrat la o firma care dupa ce am intrat in concediu prenatal nu mai mi-a dat banii (care dupa care stiu ii recupereaza de la stat); vreau sa-i dau in judecata sa-mi recuperez banii dar am asteptat sa-mi elibereze adeverintele pentru dosarul de indemnizatie. Cand am completat "Cererea si declaratia pe propria raspundere", la punctul II, litera D am vazut ca trebuie sa declar pe propria raspundere ca am beneficiat de indemnizatie de maternitate, ceea ce nu este adevarat.
Intrebarea mea este: daca depun dosarul cu actele acestea (care rezulta ca am beneficiat de indemnizatie de maternitate, ceea ce nu este adevarat), mai pot sa-i dau in judecata pentru ca nu mi-au platit zilele de prenatal si postnatal???
Cel mai recent răspuns: alinadaca , utilizator 16:26, 14 Ianuarie 2010
Da, este adevarat ca aceea adeverinta o elibereaza angajatorul dar la dosar, inafara de adeverinta completez si eu o cerere si declaratie pe propria raspundere unde, la un moment dat trebuie sa declar ca am beneficiat de acesti bani.
Imi puteti spune cam cat ar dura procesul?
Daca sunteti din Bucuresti pot sa va spun ca dureaza cel putin 3-4 infatisati.
Deci, probabil ca undeva la min 8-9 luni
Nu stiu la ce declaratie te referi. cum este ea formulata? Poate declari pe proprie raspunderea ca ai efectuat cele 42 de zile de post natal. Poti sa declari pe proprie raspundere ca desi ai depus concediul medical la societate aceasta nu si-a achitat datoria fata de tine. Nu vad de ce nu ai putea sa beneficiezi de drepturile aferente concediului de crestere a copilului daca societatea nu ti-a platit concediul post natal.
inca ceva, in momentul in care actionezi societatea in instanta sa soliciti si drepturile salariale ce decurg din prevederile art 66 alin. (1) din Contractul colectiv de munca la nivel national, pe o perioada de minim 6 saptamani (daca societatea are peste 21 de angajati si aveti incheiat contract colectiv la nivel de unitate vezi cat e prevazut acolo.
ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Astept sa ne spui cum arata acea declaratie pe proprie raspundere. Si nu cred ca declarand ca societatea nu ti-a platit indemnizatia nu poti depune dosarul daca tu indeplinesti stagiul de cotizare prevazut de lege.

Bafta!
Societate are un singur angajat, eu. Deci nu pot sa solicit celelalte drepturi salariale. In legatura cu declaratia pe propria raspundere, este acea cerere care se depune la dosarul pt indemnizatie si trebuie sa o completez eu (acum am vazut ca pot sa bifez si nu la punctul D care suna astfel:
"Am beneficiat DA sau NU de indemnizatie de maternitate / indemnizatie pt cresterea copilului, incepand cu data de ......".; este ANEXA nr. 1 la la normele metodologice si se numeste:
"CERERE SI DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE pentru acordarea indemnizatiei pt cresterea copilului/stimulentului si alocatiei de stat pentru copii".
Eu stiam ca dc este vb de copii, instanta da verdict repede nu in 9 luni.....cineva mi-a zis ca in max 3 luni .....
alinadaca a scris:

Eu stiam ca dc este vb de copii, instanta da verdict repede nu in 9 luni.....cineva mi-a zis ca in max 3 luni .....

Teoretic, litigiile de munca se judeca in regim de urgenta.
Practic, nu se intampla asa. In cel mai fericit caz primul termen in primiti la 1.5-2 luni de la depunerea contestatiei. Si va spun ca nu se rezolva din primul termen.

:offtopic:
Ca ex la ce v-am spus mai sus: in lege se psune ca in caz de concediere se judeca in max 15 zile (parca). Sa va spun ca la o contestaie de concediere primul termen s-a dat dupa 3 luni si jumatate de la depunerea acesteia?

Alte discuții în legătură

Cerere concediu post natal bebela23 bebela23 buna ziua! in luna aprilie rebuie sa nasc ,...m-am hotarat sa lucrez pana la momentul nasterii pt ca pt mine e avantajos atat financiar cat si din punct de ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal sorina_a_b sorina_a_b As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. O alta nelamurire se refera ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iuliaiulia01 iuliaiulia01 Ce acte trebuie duse angajatorului pentru intrarea in concediul prenatal? (vezi toată discuția)