avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Calucul despagubire dauna RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Calucul despagubire dauna RCA

Solicit ajutorul in urmatoarea chestiune.

In vederea calcularii daunei unui autovehicul, se pleaca de la valoarea lui de nou. Dupa cum stiti preturile auto sunt in euro si se platesc in lei, intrebarea mea este urmatoarea:

Intrucat autovehiculul a fost achizitionat in 2006, cand era alt curs euro / leu, exista posibilitatea legala de a se considera ca si pret de nou, valoarea in euro a autovehiculului la data cumpararii ?

Sau in cazul in care se pleaca de la valoarea in lei, aceasta poate fi indexata cu valoarea inflatiei, deoarece la momentul respectiv leul avea alta putere de cumparare ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: levis36 , utilizator 00:44, 5 Martie 2010
Am avut o mica discutie cu sefa unei filiale CSA, dar astept si raspunsul lor punctual in ceea ce priveste neclaritatile pe care le-am avut ca urmare a raspunsului CSA-ului la prima mea reclamatie.
Verbal mi s-a comunicat ca este normal sa se plece, in vederea calculului uzuri auto, de la data de facturare a auto. Eu am protestat spunand ca nu am regasit asa ceva stipulat in ord CSA 20 / 2008, iar acum astept sa vad cum motiveaza in scris asa ceva.
Le-am adus la cunostinta si faptul ca am sub media de km per an, dar cu toate acestea asiguratorul nu a luat in considerare acest lucru. Raspunsul a fost: am retrimis sesizarea dvs. la asigurator.
Am intrebat cum anume au dovedit faptul ca auto avaiat se afla intr-o stare de intretinere medie la datata accidentului ....nici un raspuns;
Nu inteleg de ce au retrimis noua mea reclamatie la asigurator, atata vreme cat au dosarul meu de dauna si mai ales, intrebarile mele au fost strict legate de normele CSA si daca ele au fost aplicate corect si in totalitate de catre asigurator.
Mi s-a comunicat faptul ca asiguratorul a fost sanctionat deja in legatura cu reclamatia mea, dar nu si in ce mod anume. Cat despre asigurator... nici un semn de viata, nici macar in urma cererii de conciliere.
In concluzie, astept noul raspuns CSA si ma pregatesc sa actionez in justitie asiguratorul.
Si uite asa ma indrept spre cele 5 luni de cand am aceasta problema.
Din pacate, prin legislatia de infiintare, CSA are atributii limitate privind sesizatile primite:
În conformitate cu prevederile legale, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor are ca atribuții, în principal, următoarele:
.............
-primeşte şi răspunde la toate sesizările şi reclamaţiile privind activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări;

CSA nu poate solutiona direct un dosar de daune
Eu am inteles faptul ca deciziile CSA nu sunt opozabile partilor, dar nu pot sa inteleg cum cineva din CSA intelege sa aplice niste norme, norme pe care nu le gasesc in ord CSA. 20 / 2008.
Oricum, astept sa vad cum vor motiva in scris toate aspectele neclare ( pentru mine ). Eu nu am cerut CSA-ului sa-mi solutioneze dosarul de dauna, ci sa-mi confirme daca asiguratorul a respectat toate normele CSA cu aplicabilitate in cazul meu de dauna RCA.
Nu pot spune ca nu am primit sprijin de la CSA, dar pot spune ca nu au studiat dosarul meu de dauna cu destula atentie si ca au fost de acord, cel putin pana in momentul de fata, cu o solutie partiala... evident una convenabila asiguratorului.
Ma asteapta vremuri deosebite, dar, voi face tot posibilul pentru a impartii aceasta experienta si cu altii.
Ord.nr.20/2008 a fost modificat prin Ord.CSA nr.21/2009(e drept nu in mod semnificativ).
Din pacate nu veti primi un raspuns punctual de la CSA.Modul de lucru este de a interveni la asiguratorul implicat , solicitandu-i acestuia reanalizarea dosarului pe baza documentelor primite de la petitionar.Raspunsul il veti primi tot de la asigurator.
In privinta luarii in calcul a datei de facturare, aceasta de multe ori corespunde datei de punere in exploatare, in cazul masinilor vandute noi(km=0) dar avand an de fabricatie anterior(au stat pe stoc)Alegerea este eronata, existand in documentele auto data primei inmatriculari, data de la care incepe si obligatia detinatorului de a face asigurarea RCA.
serban33 a scris:

Solicit ajutorul in urmatoarea chestiune.

In vederea calcularii daunei unui autovehicul, se pleaca de la valoarea lui de nou. Dupa cum stiti preturile auto sunt in euro si se platesc in lei, intrebarea mea este urmatoarea:




Intrucat autovehiculul a fost achizitionat in 2006, cand era alt curs euro / leu, exista posibilitatea legala de a se considera ca si pret de nou, valoarea in euro a autovehiculului la data cumpararii ?

Sau in cazul in care se pleaca de la valoarea in lei, aceasta poate fi indexata cu valoarea inflatiei, deoarece la momentul respectiv leul avea alta putere de cumparare ?

Multumesc.




Am cam aceiasi problema ca si tine, asigurarea imi ia in calcul valoarea de achizitie a autoturismului conform facturii in lei cu toate ca contractul e in valuta iar masina este straina iar uzura miau puso la 40 la suta asta la un chilometraj de 28118 km si 2 ani si 7 zile.
daca rezolvi problema anuntama si pe mine cum ai procedat.
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
levis36, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema asigurari. grad de uzura al vehiculului estimat gresit andrei_jil andrei_jil Buna dimineata, Am un autoturism audi a6 din 2002 cu 269 000 km, care a suferit un \"mic\" accident in urma caruia a ajuns epava ( dauna totala ). Toate ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca dauna totala IulianCh IulianCh Buna ziua, In noiembrie 2015 am avut un eveniment cu masina. Am deschis dosar de dauna la asiguratorul celui vinovat si dupa ce am depus toate hartiile am ... (vezi toată discuția)