avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am trait intr-un ...

Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am trait intr-un parteneriat domestic timp de 30 de ani. Inainte de a deceda cu aproximativ un an, a cerut mamei lui promisiunea ca in cazul in care va parasi aceasta viata, aceasta sa imi faca acte de proprietate pentru apartamentul lui proprietate personala. Din pacate el a decedat. Mama lui sustine ca se va tine de promisiune imediat ce isi va lua in primire succesiunea. Nu pot decat sa sper ca se va tine de cuvant. Astazi am avut o discutie in acest sens si m-a rugat sa va intreb daca se poate face succesiunea concomitent cu donatia apartamentului catre mine sau acestea sunt doua operatiuni distincte. Altfel spus ne intrebam daca donatia se poate face la notar in aceeasi zi in care isi va prelua mostenirea sau va trebui sa hotarasca alt termen pentru respectiva donatie. Este evident ca ne gandim si la costuri. Exista vreo cale prin care sa se finalizeze cele doua operatiuni oarecum concomitent? Sau cum se procedeaza? Va multumesc pentru un raspuns si suport. Toate cele bune, Bianca.
Este mult prea tarziu din pacate. Doamna notar, cu toate bunele sale intentii, l-a sfatuit prost...
.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Era bine sa va facă testamentul și apoi rezolvati cu celalalt act juridic.

Din păcate, asa este...
Poate rezolvati acum.
Ma puteti va rog ajuta cu niste raspunsuri sau sfaturi competente la intrebarile pe care vi le-am adresat?! V-as fi extrem de recunoscatoare... O noapte linistita si multumesc!

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Din păcate, asa este...
Poate rezolvati acum.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate în aceeași zi.
În primul rand, doamna trebuie sa devina proprietar, prin obținerea certificatului de moștenitor după fiu.
Apoi, trebuie sa aveți documentația cadastrala pentru apartament (ceea ce durează vreo 30-45 zile), și sa intabulati certificatul de moștenitor la Cartea funciara (7- 10 zile).
Abia după ce e gata intabularea, vi-l poate dona.
Buna ziua, va multumesc frumos pentru raspuns; nu stiu daca am inteles bine sau nu, daca se poate face cedarea dreptului succesoral asupra acestui apartament chiar in ziua in care vom participa la predarea mostenirii de la fiul defunct catre mostenitoare (mama sa), ocazie in care voi fi unul dintre martorii solicitati de notar in vederea efectuarii acestei operatiuni. Va rog sa imi spuneti daca imi poate ceda atunci drepturile succesorale asupra apartamentului in acea zi urmand sa fac apoi demersurile necesare pentru a intra in proprietatea apartamentului.
Doamna mai mosteneste o casa de la fiu care i se cuvine si prin lege si prin vointa fiului. Se poate sa se separe lucrurile in acest sens in ziua succesiunii? Adica sa imi cedeze drepturile succesorale asupra apartamentului si sa isi preia mostenirea ce ii ramane, respectiv acea casa? Va multumesc pentru suport si raspunsuri si sper sa ma fi facut bine inteleasa. O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Cum se poate dezmoșteni unicul fiu? Marinescu D. Marinescu D. Cum pot dezmoșteni unicul fiu adult, alcoolic( orfan de mamă de la 4 ani), crescut și întreținut de mine și actuala sotie ( căsătorit la vârsta de 4 ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara koronna koronna Bun gasit, Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat (in 2019), mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise ... (vezi toată discuția)