avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mediu cu radiatii ionizante, grupa I sau a II a de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mediu cu radiatii ionizante, grupa I sau a II a de munca , reducere varsta pensionare

Lucrez intr o unitate de stat ,spital, in mediu cu radiatii ionizante , de aproximativ 20 de ani. Recent am fost la un curs de radioprotectie si mi s a spus ca personalul care lucreaza in acest mediu beneficiaza de grupa 1 sau 2 de munca , implicit deci de posibilitatea de a iesi la pensie mai repede , cu pensia intreaga . Noi nu suntem incadrati in nici o grupa. Am inteles ca angajatorul, ca sa ne treaca la grupa 1 sau 2 ar fi trebuit sa plateasca contributii mai mari la stat. Nu a facut o , deci eu nu beneficiez acum de acea reducere a varstei de pensionare. Acum cica nu se poate da retroactiv din data in care am inceput activitatea in acest mediu. Cine trebuia sa faca incadrarea atunci si acum ce pot sa fac sa capat ceea ce mi se cuvine? Cui pot sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: maaammmiii , utilizator 12:33, 16 Septembrie 2022
Multumesc !!!
Buna dimineata. Va mai cer ajutorul deoarece am avut o discutie/sedinta cu responsabilul cu protectia muncii al institutiei si ne a spus ca nu se mai poate recupera nimic, nu ne poate incadra nimeni in grupa /conditii deosebite , deoarece din ian 2023 se sisteaza tot.Ce se sisteaza? Ce lege se abroga? Ce ramane in vigoare? ( nu ma intrebati de ce n am lamurit problema cu responsabilul nostru, ca oricum nu primeam un raspuns ...atata repeta...< ca se sisteaza tot>). N am inteles nimic Ei acum ne fac dosarul cu analize ( EKG, glicemie, hemoleucograma ,reticulocite, ex psihologic ) cerut pentru cei care lucreaza in conditii deosebite .Daca ma duc la ITM ul din localitatea mea, pot obtine un raspuns scris referitor la ce sa fac in continuare? Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
maaammmiii, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La Legea nr. 127/ 08.07.2019 siatemul public de pensii care trebuia sa inlocuiasca Legea nr. 263/ 2010 s-a prorogat pentru aplicare la 01.09.2023. Nu se stie in prezent daca se va aplica sau se face o alta lege. nici guvernul nu stie ce va face exact, este in negocieri cu UE. Vechii/ anteriorii guvernanti au introdus in PNNR niste fitile care nu permit aplicarea Legii nr. 127/ 2019 (trebuia sa se aplice la 01.01.2021) asa cum este facuta, aprobata de parlamanet, promulgata de presedinte, dar cu termen de aplicare prorogat.
Este in vigoare Legea nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile uloterioare, HG nr. 1014/ 30.12.2015 si HG nr. 924/ 20.12.2017
Daca nu s-au facut demersuri la timpul respectiv conform HG -uri mentionate in mesajul meu anterior, in prezent este dificil sa se faca incadrari in grupa de munca, dar nu inseamna sa nu se faca demersuri. Dosarul cu analize este un pas inainte. Trebuie obtinut gradul de autorizare/ incadrare de la CNCAN.
Urmatorul pas este intocmirea de documentatii prevazute in HG nr. 1014/ 2015 si HG nr. 924/ 2017 care se prezinta la ITM/ Inspectia muncii pentru avizare.
Multumesc pentru rabdare si raspuns !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrez in mediu cu radiatii ionizante maaammmiii maaammmiii Sunt asistent medical si lucrez in bloc operator ortopedie unde se foloseste aparat Rongen zilnic in timpul programului . Activitatea mea se desfasoara in ... (vezi toată discuția)
Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Sunt idm la cfr-sa. desi in ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul ... Chereghi Sorin Chereghi Sorin Sunt IDM la CFR-SA. Desi in Ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul la grupa de munca (grupa 2). Nu am grupa de munca. (vezi toată discuția)