avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari case fara codominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari case fara codominiu

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: se poate constitui o asociatie de proprietarii unor imobile de pe o anume strada (proprietari care nu au nimic in proprietate indiviza, ci numai spatii proprii)?

Motivul pentru care se doreste constituirea unei asociatii de proprietari este legat de reprezentarea drepturilor proprietarilor in fata autoritatilor.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:06, 19 Ianuarie 2010
Multumesc pentru sfaturi si raspunsuri!
O asociere pe ... dreptul comun sunt sigur ca se poate face.
Ma interesa insa in mod concret o asociatie de proprietari fiindca unul din functionarii autoritatii locale le-a spus proprietarilor, textual, ca nu poate sa ii ajute (pavat de drum, acoperit de transee etc.) decat daca se constituie in asociatie de proprietari, ca doar asociatiile de proprietari pot ridica pretentii la care primaria sa raspunda.
Inainte sa verific cat de eronata si de rea credinta este indrumarea acelui functionar, am vrut sa fiu sigur ca n-a mai auzit nimeni de o astfel de asociatie de proprietari, ca sa stim incotro ne indreptam.
Cred ca functionarul s-a referit, de fapt, la o organizare oficiala a proprietarilor de pe strada Dv., organizatie care, avand personalitate juridica, poate trata cu tertii, oricare ar fi acestia, in scopuri comune tuturor membrilor acestei organizatii (proprietarii de pe strada Dv.).

Ca a numit-o "de proprietari" este o mica eroare in sensul ca s-ar intelege ca trebuie sa se constituie o asociatie ca la bloc. Asta pentru ca Dv. ar trebui sa va organizati, in vederea reprezentarii unor proprietari.
.............
Diferenta este ca in cazul Dv. nu impartiti si deci nici nu aveti de administrat o proprietate comuna, ci numai interese comune, ceea ce este propriu oricarei organizatii cu personalitate juridica.
............
Functionarul nu v-a "trimis pe coclauri" intrucat este normal ca atunci cand cereti ceva, solicitati, reclamati oarece in numele tuturor proprietarilor de pe strada trebuie sa o faceti ca persoana juridica, altfel ar trebui sa vorbiti numai in numele Dv. propriu, ca persoana fizica.

Ceea ce va trebuie Dv. este o asociatie ca orice organizatie nonprofit, dar nu ca asociatie de proprietari (ca la bloc).

Sper ca acum v-am facut sa intelegeti rostul celor spuse de functionarul de la primarie.
Sunt de acord cu Elga, cu precizarea ca si daca se duce un singur proprietar cu mandat scris din partea tututor ar trebui sa fie acelasi lucru. Ca primaria nu va vrea, va cere diverse si va spune ca nu se poate, asta e alta problema legata numai de rea-vointa si/sau necunostinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anl asociatie ContSters77368 ContSters77368 Buna ziua. Am si eu o problema interesanta. Locuiesc in bloc ANL sunt chirias si nu ne putem infiinta asociatie de locatari. Am incercat pe legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari cppuser cppuser Buna ziua, Am doua intrebari: 1. Care este durata de valabilitate a unui acord de asociere in vederea constituirii unei asociatii de proprietari? (acordul de ... (vezi toată discuția)
Legalitatea asociatiilor de proprietari compuse din mai multe cladirii/condominiu ogra ogra Vazand prevederile art.5 din Legea nr..230/2007 respectiv art.4 si 5 din Anexa la H.G. nr.1588/2007 care printre altele prevad ca obligatoriu asociatiile de ... (vezi toată discuția)