avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu plata pensiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu plata pensiei alimentare ...

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu plata pensiei alimentare si a altor pbligatii financiare.

In sentinta de divort am avut o tranzactie in care s-a specificat ca
"-se stabileste pensia de intretinere a minorului in cuantum de 1/4 din salariul minim pe economie
-reluarea numelui purtat anterior casatoriei
- in ceea ce priveste contributia la cheltuielile cu gradinita/scoala, activitatile extrascolare ale minorului, etc, mentionam ca suntem de acord sa participam fiecare parinte cu cate 1/2 din acestea, cu toate cheltuieliile, incepand cu data pronuntarii hotararii"

Dupa 3 ani si alt proces pentru modificarea programului si recalcularea pensiei s-a dat urmatoarea sentinta:
" Obligă tatăl la plata către reclamantă, în favoarea minorului a unei pensii de întreţinere majorate în cuantum de 1/4 din veniturile nete realizate, dar nu mai puţin de 1/4 din venitul net aferent salariului minim pe economie, lunar, de la data introducerii cererii principale în dosar, şi până la majoratul minorului."

Nefiind mentionat nimic despre cheltuieliile cu radinita/scoala, activitatile extracuriculare, etc, acestea mai trebuie platite de catre fiecare parinte in cota de 1/2 sau nu?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:23, 19 August 2022
Eu inteleg ca se face referire la pensia alimentara, care este stabilita conform art 529 cod civil. Dar asa cum in sentinta initiala apar alte aspecte care nu au fost discutate ulterior si au ramas valabile, de ce s-ar schimba acest aspect al cheltuielilor?
Logic mi s-ar parea sa se ceara modificarea unui aspect... nu e ca si cand la fiecare actiune in instanta se reiau toate subpunctele unui divort
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
dvs intelegeti ce vreti si ce va convine, eu va zic cum sta treaba.
ati avut o intelegere cu privire la pensie, acum in ce priveste pensia, aveti o hotarare 1/4 din venitul net. Daca nu vrea sa contribuie, nu o sa obtineti nimic punand in executare titlul executoriu ( conventia notariala). O sa faca contestatie, o sa arate hotararea si gata.
CAt ati obtinut ,e maxim.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nimeni nu e mai presus de lege. S-a hotarat 1/4 din venitul net gata . Asta e suma. Acest cuantum trebuie bine gospodarit de dvs pentru necesitatile copilului. Puteti fi atenta daca se indexeaza venitul sa se indexeze si pensia alimentara. Si mie cu multi ani in urma mi s-a stabilit un procent din venitul net. Am platit si am indexat in sus si in jos (cand au fost reduse salariile bugetarilor) suma proportional cu salariul obtinut respectand procentul stabilit de judecator pentru ca era copilul meu care trebuia intretinut. Acum "copilul" este mare si am si nepoata. Totul prin buna intelegere fara justitie. Este calea care traumatizeaza minim copilul in discutie, nervii mamei si ai tatalui.
Legea este foarte clara in aceasta privinta.
1/4 din venitul net este clar stipulat in lege. Ca se vrea mai mult...nu e nici un necaz. Daca cel care este obligat sa plateasca 1/4, benevol da mai mult este laudabil, daca nu vrea, nu il puteti obliga cu nimic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1/4 este maximul stipulat de lege. Nu poate fi depasit. Dar judecatorul poate acorda si mai putin in functie de criteriile pe care le are in vedere la judecata. De exemplu la mine a fost mai putin.

andrey_f_c a scris:

Legea este foarte clara in aceasta privinta.
1/4 din venitul net este clar stipulat in lege. Ca se vrea mai mult...nu e nici un necaz. Daca cel care este obligat sa plateasca 1/4, benevol da mai mult este laudabil, daca nu vrea, nu il puteti obliga cu nimic.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie intretinere minor în cazul unui salariu mare edmond11 edmond11 Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare. Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! se poate deschide acțiune pt pensie alimentara ... FeticCristina FeticCristina Bună seara! Se poate deschide acțiune pt pensie alimentara fara a baga divorț? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)