avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea programului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea programului de lucru

O angajata nu respecta programul de lucru. Zilnic vine cu 30 min mai tarziu. I-am tot atras atentia, si am rigat-o sa vina la ora stabilita in regulament, insa de 1 an si doua luni...nimic. parca ma si sfideaza cu asta. Ce pot face legal ? Nu pot sa o pontez zilnic cu jumatatea de ora si implicit nu o pot plati mai putin. Nu stiu cum sa procedez. In ziua de azi se pare ca unii dintre angajatori sunt la mana angajatilor.
Exista o procedura invechita cu cercetarea disciplinara, cu un milion de etape. Am 5 angajati. Nu vreau sa se perpetueze situatia.
Mentionez ca am incercat cu vorba buna, ce mai pot face ?
Apreciez orice sfat. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 16:59, 15 Septembrie 2022
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce ar insemna productivitatea? Sa faca cat mai mult raportat la timpul de munca pentru care angajata e platita, nu?
In mod normal un patron îi da de lucru angajatului ca sa acopere cele 8 ore zilnice.
Fara a cadea in derizoriu este un patron prost acela care angajeaza o persoana cu 8 ore zilnice, persoana care are de lucru doar cateva ore...Evident ca trebuie si platita corespunzator acea persoana.
Vedeti de ce este mult mai bun sistemul de plata cu ora? Esti platit pe cat muncesti!

... Cred ca userul s-a gandit sa apeleze la acest forum pentru a obtine o sugestie, un sfat de rezolvare a situatiei, nu pentru a fi trimis sa citeasca ce scrie in Codul Muncii...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema trebuie privita si din alt unghi...din cate stiu eu, inclusiv drumul/deplasarea de acasa catre si dinspre locul de munca este cumva considerat a avea legatura cu activitatea de serviciu (parca este si un celebru caz la CJUE pe aceasta tema), mai ales ca prin activitatea de SSM fiecare angajat trebuie sa isi declare traseul pe unde vine si pleaca de la serviciu.
Daca respectiva persoana pateste ceva (ex. accident de masina, aluneca si da cu capul de asfalt, ii cade un ghiveci in cad, orice astfel de nenorocire, este considerat accident de munca, mai ales daca este in timpul programului de munca...si apoi te trezesti cu anchete de la ITM, parchet, etc.....am intalnit o astfel de situatie cu o persoana care in timpul programului de lucru a facut un accident mortal cu auto (in afara incintei unde lucra, respectiv pe DN, el fiind victima, plecand mai devreme de la serviciu pe cont propriu, fara stiinta sefilor), si au fost tot felul de anchete, declaratii pe la procuratura, etc.....sunt absolut de acord cu afirmatia dvs. ref productivitate vs. orele petrecute la program, dar cam astea sunt legile in Ro si nimeni nu cred ca are chef sa isi piarda timp, bani si nervi pe la autoritatile statului din vina/neglijenta unui angajat.
Acum cu siguranta, ca fiecare poate aprecia valoarea fiecarui angajat si increderea pe care o are in acesta, insa daca nu se gaseste o solutie de mijloc, eu as renunta clar la respectiva persoana.
Daca este stipulat clar in contractul de munca si ROI orarul de lucru, atunci este o abatere disciplinara, nu ai incotro, faci comisia de disciplina, evaluezi situatia, il notifici potrivit Codului munci cu avertisment, reducere salariu apoi il dai afara, nu mai stai la discutie... daca nu esti lamurit ce si cum sa faci, iti recomand sa soliciti o asistenta la ITM, ei te vor indruma ce si cum sa faci in spiritul legii, ca sa nu ai probleme ulterioare.
Oricum daca jobul este ok, si platit peste media pietei, multi angajati incep sa isi revina dupa avertisment si reducere salariu.
Alexandru Surcel a scris:

Fără a avea pretenția să vă dau lecții cum să vă conduceți afacerea, vorba colegului, chiar nu se poate o decalare? Astfel încât în final să fie realizată norma de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe săptămână? Sau, în altă variantă, angajata respectivă își face treaba în 7 ore și 30 de minute, în funcție desigur de natura muncii ei (că una e, de exemplu, să fie vânzatoare într-un magazin, altceva croitoreasă)? Pentru că până la urmă ce vă interesează ca patron e productivitatea și calitatea, nu să stea angajatul la sediul societății un număr fix de ore, indiferent dacă și-a terminat deja ceea ce a avut de făcut în ziua respectivă.

În rest, metodele de a sancționa acest angajat sau de a renunța la serviciile sale sunt cele din Codul muncii.

DinuX a scris:

Poate chiar nu poate sa ajunga. Nu se poate face o decalare de program, a.i. sa lucreze zilnic cele 8 ore?



Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
mrays99, utilizator
Nu, programul este pana la ora 17.00 cand pleaca toata lumea, ea nu mai are ce face singura.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca sunteti prima firma privata despre care aud ca la ora 17.00 se rup usile si nu mai sta nimeni peste program. Felicitari! Initial ma gandisem ca doamna isi recupera prin sosirea mai tarziu orele petrecute peste program. Scuze! Daca se respecta programul cu strictete, atunci clar angajata trebuie cercetata disciplinar pentru nerespectarea sistematica a programului. De fapt puteti chiar sa o dati afara. Respectand legislatia.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2022
DinuX, utilizator
Stiu ce spuneti, nu as merge pana acolo sa o concediez. Am 3 baieti la consiliere vanzari, o fata la contabilitate si procesare comenzi iar ea este ultima din acest lant, adica ambaleaza comenzile procesate de cei dinaintea ei. Toti stau pana la orele 17.00, dupa care inchidem calculatoarele, normal. Ea nu ar mai avea ce sa faca dupa ora inchiderii...plus ca nu are toata lumea chei de la intrare sau codul alarmei.
Azi am incercat sa discutam pe tema asta si a spus ca e ora comoda pentru ea sa plece de acasa la 8.30.
Este foarte delicata situatia pentru mine. Ceilalti lucreaza la mine de 8-9 ani, tocmai ca sunt maleabila, nu exagerata.

In sfarsit...nu vreau sa deranjez prea mult cu subiectul. Pana la urma asta e. Insa daca unul din ceilalti oameni care fac treaba in locul ei pana ea ajunge la lucru, se revolta in vreun fel...atunci....trebuie sa iau masuri mai drastice conform legislatiei.
Pana atunci, cred totusi ca trebuie sa o pontez cu orele efectiv lucrate si nu ca pana acum. Asta nu a fost corect, aici eu am gresit si ea a profitat.

Uite ca nici cand esti prea ingaduitor nu e bine. Invatare de minte.
Va multumesc tuturor !


DinuX a scris:

Cred ca sunteti prima firma privata despre care aud ca la ora 17.00 se rup usile si nu mai sta nimeni peste program. Felicitari! Initial ma gandisem ca doamna isi recupera prin sosirea mai tarziu orele petrecute peste program. Scuze! Daca se respecta programul cu strictete, atunci clar angajata trebuie cercetata disciplinar pentru nerespectarea sistematica a programului. De fapt puteti chiar sa o dati afara. Respectand legislatia.

Alte discuții în legătură

Condica de prezenta obligatorie gabrielaion gabrielaion Conform OUG 53/04.08.2017 de modificare a Codului Muncii, devine obligatorie Condica de prezenta. Cum se tine condica de prezenta la angajatii care presteaza ... (vezi toată discuția)
Salut.o persoana angajata la buget vine la munca dar nu semneaza ... antin antin Salut.O persoana angajata la buget vine la munca dar nu semneaza condica de prezenta.Condica se ridica dimineata la ora 7.Acel coleg munceste ,este prezent ... (vezi toată discuția)
Implementare program flexibil marianflorinl marianflorinl Cum pot introduce in CIM al unui angajat part-time, posibilitatea de program flexibil? (vezi toată discuția)