avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata incalzirii apartamentului nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata incalzirii apartamentului nelocuit

Buna ziua,am si eu o mare nelamurire va rog poate ma ajutati cu un raspuns.Locuiesc intr-un bloc in care toata lumea primeste caldura si apa calda de la centrala comuna,toti locatarii fiind chiriasi.Unul dintre veciniii nostri s-a mutat pe perioada de iarna din bloc,el locuieste la etajul doi,pe motiv ca nu locuieste in bloc si ca si-a inchis robinetele de la calorifer nu plateste intetinere. Imi puteti spine va rog cat de legal este lucrul acesta avand in comsiderare ca prin apartamentul lui trec tevile care transporta caldura la etajele superioare? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:59, 26 Ianuarie 2010
Buna seara
Imi puteti spune si mie unde sa ma adresez, cui anume, intr-o problema legata de incalzirea apartamentului? Este vorba de o garsoniera in care a locuit mama mea. Mama a decedat in luna august 2009. Facturile de la intretinere arata ca si cum ea ar locui inca acolo. Nu s-a schimbat nimic. Iar in legatura cu incalzirea, in garsoniera nu sunt montate repartitoare. Pentru luna octombrie 2009 incalzirea a costat 80 lei. In luna noiembrie 2009 am platit, numai incalzirea 125 lei. Iar factura pe luna decembrie, care nu a fost afisata, apare o suma de 175 lei pentru incalzire, plus cheltuielile administrative, lift, gunoi etc.
As dori sa stiu exact ce trebuie sa se plateasca intr-o garsoniera unde nu mai locuieste nimeni. Nu inteleg de ce plata pentru incalzire este mai mare in decembrie fata de noiembrie, cu 50 lei.
In luna octombrie 2009 am facut o sesizare la Radet, pentru sigilarea/inchiderea caloriferelor, dar mi s-a raspuns dupa o luna, cu totul diferit de ceea ce cerusem.
Nu mai stiu unde sa ne adresam
Va multumesc
O seara buna
Paula M.
Multumesc mult pentru sfaturile si parerile dumneavoastra dar se pare ca ne luptam cu morile de vant . Cei abilitati sa ia masuri nu gasesc nici o modalitate de a o face si saracii cica s-au straduit sa o chiar faca.Normal ca nu pot sa o faca fiindca respectivul nu e doar un amarat de cetatean ca daca era asa sigur il puneau la plata,tocmai asta e culmea pe alt vecin care nu a locuit in apartamnet il puneau la plata fara drept de apel. Asta e se pare tara tutror posibilitatilor unde mori cu legea in mana.Pe langa aceasta problema avem una si legata de caldura,daca va vine sa credeti pe vremea aceasta noua ni se opreste caldura la ora 8 dimoeata si o repornesc intre orele 16-17fiindca cel care practic se "ocupa" de centrala asa zisul administrator angajat al primariei de altfel are nevoie de liste,adica sa merg eu ca si chirias din usa in usa sa le cer vecinilor semnatura pentru a avea caldura permanent,ca doar eu am numai obligatii drepturi doamne fereste.Cu toate ca i-am dus domnului si nu numai lui ordonanta de guvern in care se spune clar in ce conditii se da drumul la caldura,si zau de au fost peste 10 grade afara ,nu vrea.L-am intrebat de ce nu poate aplica legea si atat cine vrea sa stea in frig sa-si scoata caloriferele afara,raspuns -nu se poate -vreau lista. Asta e democratia? Cred ca da -un sclavagism putin mai evoluat......Pentru a ne mari chiria nu a mai fost nevoie de liste acolo s-a putut aplica legea nu? Suntem prea putini si prea mici cei care inca mai credem in dreptate.
Nu inteleg de ce plata pentru incalzire este mai mare in decembrie fata de noiembrie,
- cel mai sigur pentru ca in noembrie s-a dat mai putina caldura, fiind mai cald, decat in luna decembrie cand a fost mai frig si s-a dat mai multa caldura, adica s-au consumat mai multe gigacalorii.
doar 50RON diferenta de la cele 2luni, eu zic ca este destul de ok...

dar ca nu mai locuieste nimeni si nici debransati nu sunteti...nu aveti ce sa faceti, trebuie platita caldura. doar daca cei de la firma de furnizare agent termin vin si v-a debranseaza caloriferele, faceti si hartii de debransare....atunci asociatia v-a poate scade caldura. altfel nu se poate, asa e legea.
pollet_a a scris:

Imi puteti spune si mie unde sa ma adresez, cui anume, intr-o problema legata de incalzirea apartamentului? Este vorba de o garsoniera in care a locuit mama mea. Mama a decedat in luna august 2009. Facturile de la intretinere arata ca si cum ea ar locui inca acolo. Nu s-a schimbat nimic.

La RADET, dar debransarea se poate face doar in perioada cat nu se livreaza caldura. Trebuia sa faceti aceasta cerere in vara, oricum, pana in octombrie cand incepuse deja livrarea caldurii. Acum va trebui sa asteptati pana in primavara.

Iar in legatura cu incalzirea, in garsoniera nu sunt montate repartitoare. Pentru luna octombrie 2009 incalzirea a costat 80 lei. In luna noiembrie 2009 am platit, numai incalzirea 125 lei. Iar factura pe luna decembrie, care nu a fost afisata, apare o suma de 175 lei pentru incalzire, plus cheltuielile administrative, lift, gunoi etc.
As dori sa stiu exact ce trebuie sa se plateasca intr-o garsoniera unde nu mai locuieste nimeni. Nu inteleg de ce plata pentru incalzire este mai mare in decembrie fata de noiembrie, cu 50 lei.

Ati mai pus o data aceasta intrebare, subliniata de mine, si v-am raspuns chiar eu in legatura cu cheltuielile care trebuie platite pentru un apartament nelocuit, cu conditia sa faceti o cerere catre presedintele asociatiei in care sa spuneti exact situatia Dv. si sa cereti sa vi se scoata din cotele de intretinere cheltuielile impartite pe numar de persoane.

In legatura cu suma de achitat pentru caldura este normal ca din octombrie pana in decembrie sa creasca deoarece caldura este platita in functie de cantitatea de Gcal utilizate la incalzirea apei pentru sistemul de incalzire.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
elga50, moderator
@simona 1234,
Cred ca am avut destula dreptate in afirmatiile facute in prima postare nestiind ca cetateanul cu scaderea de la plata caldurii este "cineva".
In legatura cu programul de furnizare a energiei termice, sigur este de discutat, in sensul ca minoritatea se supune majoritatii, nu? Aceasta ca un prim aspect. Apoi, depinde cum stati la capitolul decontari catre furnizorul de ET. Daca blocul are debite mari este una, iar daca la acest capitol stati bine - este alta discutie. Uite, la noi in asociatie lucrurile stau asa:langa fiecare scara de bloc se afla o cutie metalica de distributie a ET si a apei calde menajere de la CET cu functionare continua, cu robineti, aparate de masura si tot ce-i mai trebuie. Ei, trebuie sa te gandesti ca in scara respectiva sunt proprietari cu centrale termice si cam 20-30% dintre acestia care au ramas la sistemul centralizat de incalzire. Cum se pune problema? Proprietarii din a doua categorie s-au organizat oarecum in privinta programului de furnizare a caldurii, dar nu chiar asa, cu intreruperea totala a acesteea, ci doar prin reducerea debitelor in asa fel incat factura sa fie mai mica. Nu stiu, au intocmit tabele sau nu, dar treaba functioneaza relativ bine. Acelasi lucru se intampla in scarile unde proprietarii sunt 100% bransati la sistemul centralizat de incalzire, mai mult, procedura de reducere a parametrilor ET se face de obicei la inceputul si sfarsitul sezonului de incalzire, cand temperatura exterioara este mai mare si nu se mai justifica functionarea la putere maxima a instalatiei de caldura. Mentionez ca toata discutia se poarta acolo unde repartizarea ET se face in pausal, adica nu sunt montati robineti termostatici si repartitoare de caldura - unde locatarii/proprietarii pot sa-si faca singuri in apartamentele lor aceste reglaje, fara liste si tabele (iata un mare avantaj al repartitoarelor de costuri).
In acest sens, ma gandesc ca si la voi - desi aveti centrala proprie de bloc, trebuie sa existe niste reguli pe care trebuie sa le respectati, ca pana la urma legea, da, spune ca daca temperatura scade sub 10 grade, nu stiu cate zile de-a randul, trebuie pornit sistemul de incalzire si mentinut atat timp pana cand temperatura exterioara depaseste 10 grade o perioada mai mare, dar acest lucru este valabil si daca "beneficiarii" doresc acest lucru, asfel incat fochistul-administrator, angajat al primariei locale, are si el niste sarcini de serviciu pe care trebuie sa le respecte, iar acel tabel cu semnaturi l-ar fi scos dintr-o mare incurcatura. Ma rog, daca majoritatea proprietarilor doresc ca sistemul dvs. sa livreze caldura 24 din 24 si 7 din 7, atunci puneti mana si intocmiti acel tabel/lista si ati rezolvat problema. Faza este ca trebuiesc intrunite si alte aspecte, amintite mai devreme si mai ales sa nu aveti debite la furnizor...
Nu stiu daca m-am facut inteles, dar practic intr-o as. prop./loc. lucrul cu oamenii este destul de dificil de realizat si implica multe compromisuri si de o parte si de cealalta. Noi aici pe forum am dezbatut multe, multe asemenea aspecte si nu cred ca le-am epuizat. Da, este nevoie de democratie mai ales cand locuiesti la bloc...
Inca ceva: oprire si pornirea sistemului de incalzire, in conditiile aratate de dvs. NU cred ca rezolva niste economii ci din contra, in momentul cand toata instalatia este rece, este nevoie de multa energie termica care se va consuma numai pentru a aduce instalatia la "temperatura de regim", energie pe care dvs. locatarii o platiti, dar fara a avea acel confort termic de care va plangeti. Concluzia - intocmiti de urgenta "lista" cu semnaturi si duceti-o la primarie!
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Energie termica- repartitoare amk1243 amk1243 Intr-un apartament nelocuit cu repartitoare pe cele 4 calorifere, au fost montate robinete termostat de catre firma furnizoare in anii trecuti. Intrucat in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)