avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie casa

Am un teren pe numele meu in Bucuresti si vreau sa construiesc 2 case cu intrari separate,eu si sora mea(fiecare cu casa lui).Cand vom termina de construit,vreau sa-i fac acte pe casa ei(numai pe casa)nu si teren in fata casei(iesire separata in strada).Cum se procedeaza?As vrea sa stiu ca pe viitor sa nu ai dureri de cap in legatura cu eventuale probleme care ar putea aparea?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 12:28, 21 Septembrie 2006
Imi cer scuze, am dat clic din eroare.
Revin. Exista dreptul de superficie, in temeiul caruia o persoana poate construi pe terenul altuia (cu acordul proprietarului terenului), devenind proprietar asupra constructiei si dobindind un drept de folosinta asupra terenului pe toata durata existentei constructiei.
Pentru accesul la imobil se poate stabili, asa cum s-a aratat mai sus, un drept de servitute.
Nu vad ce probleme ar putea apare in privinta dreptului de proprietate asupra terenului. Vor fi cel mult niste sarcini asupra acestuia (vezi servitutea de trecere) care nu aduc atingere substantei dreptului de proprietate. Terenul va putea fi instrainat oricind, odata cu cea de-a doua constructie (cea a proprietarului terenului), cumparatorul fiind obligat, la rindul lui, sa respecte sarcinile care greveaza terenul. La fel, sora va putea sa instraineze constructia pe care o are in proprietate (chiar daca nu este proprietar si asupra terenului) iar cumparatorul casei va putea sa se bucure de aceleasi drepturi ca si ea (folosinta terenului care face obiectul dreptului de superficie, dreptul de trecere).
Prin urmare, sora va putea dobindi casa in proprietate fara sa devina proprietar nici macar asupra terenului de sub casa.
...am spus ca nu exista drept de proprietate asupra constructiei fara vreun drept asupra terenului...si dreptul de superficie contine in componenta sa tocmai dreptul de folosinta a terenului de sub constructie...
Problemele apar intotdeauna cand sunt lucrurile amestecate.
Eu as fi sfatuit omul in masura in care poate sa faca totul cat mai clar, pentru ca din pacate avem atatea exemple la judecatorii....
Mai clar zici? OK.
Sa parceleze terenul, pe fiecare parcela sa construiasca cite o casa, una din case sa o transmita surorii printr-un act translativ de proprietate (vinzare-cumparare, donatie), retinindu-si terenul in proprietate si instituind asupra lui un drept de superficie.
Simplu.
Solutia este cea expusa de catre themis insa mi-as permite sa o reformulez, de dragul de a fi cat mai bine si mai clar inteleasa.

Pentru ca sora Dvs sa fie proprietara a casei si nu a terenului si pt. a scapa de orice probleme viitoare, va trebui sa-i transferati dreptul de superficie asupra terenului aflat SUB constructie si eventual o servitute de trecere pt. a avea acces la casa construita.

Aveti doua variante:

1. Construiti casa, dupa care o donati sau o vindeti surorii Dvs, impreuna cu dreptul de superficie si eventuala servitute de trecere. Dezavantajul este impozitul pe care ea va trebui sa il achite si taxele notariale.

2. Inainte de inceperea constructiei, transferati dreptul de superficie dupa care sora DVs va construi casa. Aceasta este varianta pe care v-o recomand pt. ca va scuteste de o multime de taxe si impozite.

In ambele situatii, trebuie sa va prezentati impreuna cu sora la un notar public. Dreptul de superficie va fi inscris in cartea funciara a terenului (si in cea a cladirii) si se va transmite pe viitor odata cu proprietatea asupra cladirii.

Dreptul de superficie vizeaza STRICT suprafata de teren ocupata cu constructia si nu exista motive ca pe viitor sa apara probleme. Singura potentiala problema ar putea fi legata de obligatia Dvs de a asigura accesul la cladire (adica servitutea de trecere), dar problema se poate rezolva fie construind casa cu acces direct din strada, fie stabilind pe calea unui contract o servitute de trecere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare construcție Raluca1606 Raluca1606 Buna seara!Eu si sotul meu vrem sa costruim o casa in curtea socrilor. Problema este ca actele sunt pe numele soacrei mele si a surori ei. Cum putem face sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot intabula casa noastra care este construita pe terenul parintilor mei? Sara.CD Sara.CD Buna ziua, In anul 2004 am inceput constructia unei case in Cluj. Terenul era, si este si in prezent al parintilor mei (ei avand casa pe acel teren). Parintii ... (vezi toată discuția)
Dreptul de superficie ,dreptul de servitute micusilvia micusilvia Avand dreptul de superficie si servitute asupra unei case si a terenului aferent, aflate in proprietatea primariei,in ce conditii pot cumpara acest teren? (vezi toată discuția)