avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunicul meu a vândut un teren agricol încheind un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunicul meu a vândut un teren agricol încheind un contract ...

Bunicul meu a vândut un teren agricol încheind un contract de vânzare cumpărare fără a parcurge procesul de preempțiune. Adică a primit un număr de înregistrare de la primărie pentru adeverință dar niciodată nu a depus cerere ori să parcurgă procesul de afișare a vânzării, etc. Aș putea cere în instanță anularea adeverinței și automat al contractului, dar întrebarea mea e pe cine dau în judecată, Primăria care a eliberat adeverința fără a respecta procedura și legea, ori partea care a cumpărat terenul?
Cel mai recent răspuns: marysimo , utilizator 18:35, 30 Noiembrie 2022
@Raluk0207
Este reglementată de legea 54/1998.
Și interesul dvs care e, din moment ce bunicul si-a primit banii?
Familia nu știa de existența acestor terenuri, nici de faptul că au fost vândute, iar documentele conțin semnături și date neconforme cu realitatea, ori procedurile legale nu s-au urmat din oarecare motiv. Și nu am menționat că și-a primit ori nu banii. Se poate ca acel contract să fie ilegal, încheiat cu rea-credință, deoarece vânzătorul nu e de găsit la acea adresă iar notarul refuză să mai colaboreze, ceea ce ridică dubii.

Întrebarea mea era oricum alta: Înspre cine mă îndrept ca pârât?

raluk0207 a scris:

Și interesul dvs care e, din moment ce bunicul si-a primit banii?

Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2022
marysimo, utilizator
Iar răspunsul meu era altul: care este interesul dvs? Asta trebuie sa justificați în instanță.
Părțile contractului nu au nicio problema. Și nu au avut 20 de ani.
Ca actul s-ar fi încheiat ilegal sau nu, nu intra în atribuțiile dvs sa va erijati în acest apărător al justiției.
Pentru verificarea actelor încheiate ilegal sunt organe de control, instituții, autorități, care intervin dacă s-a produs vreun prejudiciu.
Notarul nu a vrut sa colaboreze pentru ca în raport cu actul dvs sunteți un terț.
Nu are nicio obligație sa va arate sau sa va justifice nimic.
Documentele care au stat la baza încheierii contractului se prezintă doar la solicitarea si dispoziția instantei.

Dimpotrivă, ca și succesor, potrivit legii, notarul trebuie să colaboreze și să prezinte documentele solicitate. Un act la care există un dubiu de ilegalitate poate fi atacată de orice parte interesată.

Întrebarea mea era simplă: cu ce parte intru în contradictoriu, doar aici nu-mi era foarte clar. Mai aștept, poate primesc un răspuns direct la întrebare, nu o analiză morală.

Alte discuții în legătură

Anulare contract vânzare - cumpărare marysimo marysimo În 2004 bunica mea defunctă a vândut un teren fără adeverința de publicitate. Pe contract, la notar, au trecut un număr de înregistrare dar în ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare teren extravilan neîntabulat marysimo marysimo În 2001 am cumpărat un teren extravilan, neîntabulat, pe care proprietarul avea doar un certificat de moștenitor. Contractul a fost făcut atunci la notar. ... (vezi toată discuția)
Buna seara am o situație.... părinții mei vor sa vândă un ... Danut Marius Danut Marius Buna seara Am o situație.... Părinții mei vor sa vândă un pamant(cu toate actele in regula)....dar cumpărătorul spune ceva despre PREEMTIUNE si vrea ... (vezi toată discuția)