avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare Decizia nr. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare Decizia nr. 61/2022 ...

Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare Decizia nr. 61/2022 pe motiv ca nu se aplica ointrucat sunt in subordinea autoritatilor locale si nu a ministerului sanatatii. Ma poate lamuri cineva?
Cel mai recent răspuns: stelarman20001 , utilizator 15:38, 20 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc! Asta am spus si eu, insa colegul de discutie m-a ironizat... intebarea mea era daca la spitalele subordonate consiliilor judetene se aplica Decizia nr. 61/2022, intrucat i n dispozitivul ei se fca trimitere la spitalele in care personalul TESA se reancadreaza pe Anexa VII, DAR SPITALELE AFLATE IN COORDONAREA, SUBORDONAREA SAU SUB AUTORITATEA MINISTERULUI SANATATII, nu si a spitalelor aflare in subordinea consiliilor judetene sau consiliilor locale. V-as ramane indatorata daca m-ati lamuri.
Așa cum am afirmat în precedentul mesaj, Decizia 61/2022 a ICCJ se aplică și spitalelor aflate în subordonarea administrației publice locale. Dovadă stau numeroasele sentințe ale instanțelor de după publicarea Deciziei în M.O. În legătură cu obligativitatea Deciziilor ICCJ ( fie că sunt RIL-uri sau pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, așa cum este cazul Deciziei 61/2022), începând cu ianuarie 2019, după ce CPC a fost modificat prin legea 310/2018, aceste decizii sunt obligatorii pentru toți subiecții de drept. Doctrina este unanimă în acest sens. Las aici câteva opinii relevante
Comentariu la articolul 521 din Codul de Procedura Civila
Comentariu
Se aplică mutatis mutandis comentariul de la articolul precedent, odată ce şi la art. 521 alin. (3) NCPC intervenţia legislativă constă (primordial) în înlăturarea sintagmei „pentru instanţe”. Deci, esenţialmente, hotărârile pronunţate de către ICCJ în procedura pentru dezlegarea unor chestiuni de drept trebuie să aibă, sub aspectul obligativităţii, acelaşi câmp de aplicare/cuprindere ca şi hotărârile pronunţate tot de către ICCJ, dar în procedura recursului în interesul legii.
Aici, datorită mecanismului diferit în care se declanşează cele două proceduri (respectiv recursul în interesul legii şi hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), vor exista momente diferite de la care operează obligativitatea. Astfel, pentru instanţa care a sesizat ICCJ (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), dezlegarea este obligatorie chiar de la data pronunţării deciziei ICCJ. Pentru toate celelalte autorităţi/instituţii etatice, obligativitatea operează de la data publicării deciziei ICCJ în Monitorul Oficial al României, Partea I. (BOGDAN IONESCU aici [ link extern ] >
O altă modificare priveşte extinderea efectelor obligatorii ale deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât în interesul legii (art. 517 alin. 4), cât şi pentru dezlegarea în prealabil a unei chestiuni de drept (art. 521 alin. 3). Legea prevede, în ambele cazuri, că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, partea I, fiind suprimată precizarea ”pentru instanţe”. Aşadar, dezlegarea dată problemei de drept este obligatorie erga omnes, iar nu doar pentru instanţe.
Într-adevăr, ar fi contradictoriu ca dezlegarea dată problemelor de drept să fie obligatorie pentru instanţele care judecă litigiile dintre diferitele subiecte de drept, dar nu şi pentru respectivele subiecte de drept, deşi în realitate acestea trebuie la rândul lor să se conformeze prescripţiilor legii, astfel cum acestea au fost interpretate cu putere obligatorie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a cărei misiune constituţională este tocmai asigurarea unei jurisprudenţe unitare (art. 125 alin. 3 NCPC), pentru siguranţa şi predictibilitatea circuitului civil.
Interpretarea şi aplicarea legii nu interesează însă doar instanţele, ci şi autorităţile publice – fiind de neconceput, bunăoară, ca acestea să ignore pur şi simplu dezlegarea dată de Înalta Curte unei probleme de drept şi să continue o conduită contrară acelei dezlegări, sub pretextul că acea dezlegare nu-i este opozabilă şi nu o obligă cu nimic – şi toate subiectele de drept[91].
[ link extern ]
Prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu (coord.)
Conf. univ. dr. Mirela Stancu
Conf. univ. dr. Claudiu Constantin Dinu
Lector univ. dr. Liviu–Gheorghe Zidaru


O opinie similară găsim și aici [ link extern ]
Efectele hotărârii prealabile
- Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie (art 521 alin 3 CPC)
• Pentru instanța care a solicitat dezlegarea, de la data pronunțării deciziei
• Pentru celelalte instanțe (precum și pentru alte organe și persoane) de la data publicării în Monitorul Oficial al României Partea I. În urma modificării acestui text prin Legea 310/2018, a fost eliminată și din alin 3 al art. 521 CPC, la fel ca în cazul recursului în interesul legii, referirea numai la instanțe ca destinatare ale caracterului obigatoriu al deciziilor date în procedura sesizării ICCJ în cederea pronunțării unei hotărâri prealabilepentru dezlegarea unei chestiuni de drept, astfel că a fost confirmat și legislativ faptul că dezlegarea data problemei de drept în cadrul acestei proceduri este obligatorie erga omnes, iar nu doar pentru instanțe. ( George Boroi, Mirela Stancu- DREPT PROCESUAL CIVIL- Ediția a 5-a revăzută și adăugită)

În concluzie toate spitalele la care face referire DEcizia 61/2022 a ICCJ sunt obligate să treacă tot personalul nonmedical pe Anexa VII la Legea 153/2017, obligație care derive din obligația general de respectare a legii. Nu este nevoie de o altă intervenție a legislativului sau a executivului pentru aceasta. Iar dacă nu vor, soluția este tot instanța .
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
stelarman20001, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare decizia iccj nr.2/13.03.2023 nicky63 nicky63 Bună ziua. În data de 13.03.2023 ICCJ s-a pronunțat favorabil,prin RIL, în privința Legii197/2021 și a statuat recunoașterea, ope legis, a ... (vezi toată discuția)
Anulare pv contraventie - amenda radar Ad1 Ad1 Buna ziua, Am facut o contestatie pentru anularea unui PV de contraventie pentru depasirea vitezei in localitate si am castigat in fond la Judecatorie dar am ... (vezi toată discuția)