avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie atacata de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie atacata de mostenitor

Bună ziua,

Am lăsat unuia dintre fii mei (am doi), toate bunurile mele prin donație. Am făcut 2 prostii:
1) nu am făcut vânzare-cumpărare
2) că nu am scris că am doi fii.

Acum ”fiul risipitor” a venit din Germania, după 17 ani în care nu mi-a vorbit, a atacat în instanța ca fiind ilicită donația. Nu încearcă să capete rezerva succesorală, ci încearcă să-l desființeze cu totul ”nulitate totală”. Am vândut terenul și am de să-i dau rezerva succesorală ca sultă, însă el insistă că vrea terenul agricol în natură.

1. Am dreptate că este mai degrabă degrabă nultiate parțială?

Deoarece cauza/scopul donației ar rămâne neschimbată și dacă aș spunei că
a. (există și nu îi las nimic)
b. și dacă (nu există, deci n-am cui să las).

2. Indiferent de soluție, si în eventualitata unui alt litigiu pentru rezerevă, cum procedează de obicei instanța când bunul a fost înstrăinat? Voi putea să despăgubesc cu sultă? (Ca să nu mai fie probeleme după ce nu mai sunt eu)

Vă mulțumesc !
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
Laura.Cristea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura.Cristea , utilizator 17:16, 30 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciez. Mulțumesc! Voi reveni cu răspunsul.

P.S. Referitor la moravuri, nu vă pot dovedi dvs, cu atât mai puțin instanței...
acest răspuns util
Gi-Jane2 v-a spus corect ca fiul nu poate sa aiba nicio pretenti asupra averii Dvs pana cand traiti. Vreau numai sa va accentuez ca nu sunteti obligata sa-i lasati ceva mostenire. Va mosteni numai din ceea ce va exista in averea Dvs in momentul mortii. Daca lasati testament in favoarea cuiva, atunci va mosteni si mai putin, numai rezerva succesorala. Daca vindeti tot si banii ii cheltuiti pana la moarte, atunci nu va avea ce mosteni. Acest lucru trebuie sa intelegeti
acest răspuns util
Sunteți în viata!
Deci revocați donația, dar ii faceți contract de v/c fiului care va ajuta. Valoarea din actul de v/c sa fie cât mai reala. Fiul sa va plătească banii vânzării în cont bancar, de unde a doua zi ii scoateți și ii dați înapoi.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
donatia poate fi revocata doar in anumite cazuri, plus ca in ce priveste imobilul, exista un litigiu.
În primul rând vreau să vă mulțumesc, stimați KMK, Ipso și GI-Jane2.

Asta am apucat să discut și eu cu domnul avocat, ce spuneți dvs, că dacă se anulează donația apoi pot disponibiliza cum vreau eu bunurile. Însă acest lucru se poate face doar prin instanță și va ține ceva....nu știu dacă am suficient timp.

Să zicem că apuc momentul, și trebuie să facem o vânzare cu transfer bancar, vorbim de aproape 100 mii E, ca să fie ”un preț cat mai aproape de valoarea de pe piața imobiliară”. Bani pe care nu-i (mai) avem. Iar dacă m-ar plăti 1/2 atunci are șanse mari de câștig în instanță că este o ”donație deghizată”.

Domnul avocat a spus că : nu este ilicit, deoarece cauza a fost de a dona bunul fiului și nici imoral, Întradevăr contractul spune că nu există al doilea fiu, însă. NU afectează scopul principal și foarte probabil judecătorul va considera că trebuia să ceară ”reducerea libertăților excesive” - anulare parțială.

Și atunci după ce se termină procesul acesta, probabil va face asta (un nou proces pentru rezervă) și atunci fiul meu înainte de primul termen îl va despăgubi, bani pe care îi avem (1/4). Și astfel îi vom pierde timpul și nici nu vom plăti cheltuieli de judecată.

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei parti din apartament niculaeenache niculaeenache Sant un batran in varsta , nu ma mai pot descurca singur si vin la dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: pot sa vand partea ce mi se cuvine din apartamentul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare (pret neplatit) iancu123 iancu123 un contract de vanzare cumparare intre 2 parti privind vanzarea unui imobil reprezenrand un teren, semnat la notar, in ce cpnditii se poate anula daca partile ... (vezi toată discuția)
Donatie simulata gyoni8 gyoni8 Buna, Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu. intrebari: 1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul? 2.Care ... (vezi toată discuția)