avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie atacata de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie atacata de mostenitor

Bună ziua,

Am lăsat unuia dintre fii mei (am doi), toate bunurile mele prin donație. Am făcut 2 prostii:
1) nu am făcut vânzare-cumpărare
2) că nu am scris că am doi fii.

Acum ”fiul risipitor” a venit din Germania, după 17 ani în care nu mi-a vorbit, a atacat în instanța ca fiind ilicită donația. Nu încearcă să capete rezerva succesorală, ci încearcă să-l desființeze cu totul ”nulitate totală”. Am vândut terenul și am de să-i dau rezerva succesorală ca sultă, însă el insistă că vrea terenul agricol în natură.

1. Am dreptate că este mai degrabă degrabă nultiate parțială?

Deoarece cauza/scopul donației ar rămâne neschimbată și dacă aș spunei că
a. (există și nu îi las nimic)
b. și dacă (nu există, deci n-am cui să las).


2. Indiferent de soluție, si în eventualitata unui alt litigiu pentru rezerevă, cum procedează de obicei instanța când bunul a fost înstrăinat? Voi putea să despăgubesc cu sultă? (Ca să nu mai fie probeleme după ce nu mai sunt eu)

Vă mulțumesc !
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
Laura.Cristea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura.Cristea , utilizator 17:16, 30 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca este anulata donatia( avem in vedere sanctiunea nulitatii absolute) , ca efect al repunerii in situatia anterioara, bunul va reintra in patrimoniul dumneavoastra.

In ceea ce priveste mentiunea cum ca ati avea un singur copil, mentiune facuta in respectivul contract de donatie, intr-adevar, aceasta poate sa atraga nulitatea partiala a contractului de donatie.

Fiecare parinte dispune, in timpul vietii, de bunurile sale.

Este aplicabil principiul libertatii contractuale.

Prin urmare, puteati transfera dreptul de proprietate, oricui, desigur, cu respectarea dispozitiilor imperative ale legii.

Copiii sunt mostenitori rezervatari si, ori de cate ori le este lezata rezerva succesorala, prin acte de donatie, prin legate (testamente), ori prin acte de vanzare-cumparare care reprezinta donatii deghizate, acestia se pot adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii contractelor perfectate, reintregindu-si rezerva succesorala.


Stimată doamna avocat Stoica Ioana, vă mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei parti din apartament niculaeenache niculaeenache Sant un batran in varsta , nu ma mai pot descurca singur si vin la dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: pot sa vand partea ce mi se cuvine din apartamentul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare (pret neplatit) iancu123 iancu123 un contract de vanzare cumparare intre 2 parti privind vanzarea unui imobil reprezenrand un teren, semnat la notar, in ce cpnditii se poate anula daca partile ... (vezi toată discuția)
Donatie simulata gyoni8 gyoni8 Buna, Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu. intrebari: 1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul? 2.Care ... (vezi toată discuția)