avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate angaja un presedinte al asociatiei din afara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate angaja un presedinte al asociatiei din afara blocului?

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari si 6 apartamente pe scara. Locuite sunt doar 10 apartamente in total. Restul sunt ramase cu mostenitori de negasit. Din cauza altor proprietari avem datorii imense la intretinere. Persoana care acum este presedinte spune ca urmeaza sa vanda si sa plece. Ideea este ca vom ramane fara presedinte, fara asociatie si nici macar nu vom mai avea cei "jumatate plus unu" de care ar fi nevoie. Restul de proprietari, care nu sunt datornici, sunt foarte in varsta, sau foarte ocupati cu serviciul. Este cumva posibil sa alegem pe cineva din afara blocului, o firma, cineva platit, ceva, sa se ocupe de partea asta de presedentie si de tot ce implica asta? Cineva care sa demareze demersurile necesare sa ii actioneze pe datornici si sa ii stimuleze pe mostenitori sa dezbata succesiunea sau sa isi vanda mostenirea si noi ca proprietari doar sa semnam ca "da" suntem de acord? Se poate cumva? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: shaftroo , utilizator 16:19, 27 Ianuarie 2023
Presedintele de asociatie se alege, dintre membrii asociatiei, nu se angajeaza. Va propuneti pe dvs., prima data. :)
Articolul 56
(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale.
[ link extern ]
1-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este ales prin votul participantilor la adunarea generala
2-Exista dispozitie in vigoare prevazuta de disp L nr 196/2018 care prevede ca in situatia in care presedintele de asociatie nu poate sa isi exercite atributiile,poate numi un vicepresedinte din randul membrilor comitetului executiv care sa preia si sa presteze acresponsabilitatea si atributiile presedintelui de asociatie
3-Pentru a nu se majora debitele,actualul presedinte poate demara procedura de recuperare debite de la rau platnici,se poate institui privilegiul imobiliar si formula actiuni in instanta
Nu exista nici o dispozitie in vigoare, mai ales prin legea 196/2018, ca sa se numeasca un vicepresedinte.
Ma propun pe mine, dar nu am timp si nici nu sunt dispus sa citesc legile, sa umblu cu acte, sa contactez oameni, furnizori si tot ce mai implica functia. Se poate ca dupa ce "sunt ales" sa imputernicesc pe cineva din afara blocului, o firma, care sa se ocupe? Cum sunt firmele de inmatriculari auto de ex? Sau firmele de administratie? Sunt singurul din bloc care e dispus sa faca ceva, in rest sunt doar batrani saturati de viata si rauplatnici care nu vor sa plateasca. Ce solutii am? Multumesc pentru raspunsuri!
Administratorul ar trebui să existe oricum. E un angajat, sau o firmă care se ocupă cu astfel de servicii, pe bază de contract. Însă președintele de asociație e cel care răspunde, semnează și reprezintă asociația în relația cu terții. Lecturati, măcar de curiozitate, o dată, legea 196 din 2018, să descoperiți cum e cu asociațiile de proprietari. Nu ați spus nimic de comitetul executiv, cumva se poate descurca și fără președinte.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Presedinte de bloc diablow777 diablow777 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire, daca ma poate ajuta cineve... Locuiesc intr-un bloc relativ nou (5 ani) care insa are mai multe probleme decat un ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari Barbarosa Barbarosa Salutare, Sunt presedinte de asociatie de proprietari de vreo 10 ani si acum mi-am schimbat apartamentul cu un altul situat la scara alaturata, adica in ... (vezi toată discuția)
Buna seara. la mine la bloc. bloc de propietari, 3 scari. nu ... gerhardt gerhardt buna seara. La mine la bloc. Bloc de propietari, 3 scari. nu sunt departajate. Noi stam la scara 1 si acum 7 ani am luat cu consintamintul administratie de ... (vezi toată discuția)