avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte mostenirea intre nepotii colaterali ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte mostenirea intre nepotii colaterali privilegiati ...

Cum se imparte mostenirea intre nepotii colaterali privilegiati ?

Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum se face impartirea averii unei persoane ( femeie ) in varsta , decedate la 84 de ani si care nu are nici sot nici copii .
Persoana decedata a avut 3 frati , care sunt si ei decedati , astfel ca mostenitori vor fi doar copiii fostilor frati .
Cei 3 frati ai decedatei ( decedati si ei ) au 2 copii , 4 copii si 1 copil . Cum se va face impartirea averii decedatei catre cei 7 nepoti , in cantitati egale ?
Precizare : cei 7 nepoti sunt adulti , care au si ei la randul lor copii . Avand in vedere ca unul din cei 7 nepoti ai decedatei este si el decedat , copiii nepotului decedat , au drept de mostenire ?
Multumesc .
Eu cred că nu înțelege nici măcar el însuși (@ibn) ce o fi vrut să spună.
Termenii pe care i-a folosit sunt neaoși românești... Dar e greu de ghicit la ce s-o fi gândit la vremea când a scris.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
romascanu, moderator
Cu ingaduinta dumneavoastra incerc sa explic ceea ce am vrut sa spun. Presupunem 2 soti: sot si sotie. In cazul partajului ca urmare a divortului bunul personal ramane personal iar bunurile comune se impart. La succesiune bunul personal al sotului decedat se imparte la sotul supravietuitor si copil. (dupa parerea mea trebuia sa mearga numai la copil) Deci impartirea nu e ca la partaj, ceea ce eu consider mai putin corect. E o parere personala. Legile se aplica asa cum sunt.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
ibn, utilizator
Ce intelegem prin bunul personal ? DOAR bunul obtinut de catre unul dintre soti inainte de casatorie ? Sau exista bunuri personale dobandite si in timpul casatoriei ? Ce se intampla daca bunul personal a primit valoare in timpul duratei casatoriei ( si ) datorita celuilalt sot ?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
Mariuscozma, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce se intampla daca bunul personal a primit valoare in timpul duratei casatoriei ( si ) datorita celuilalt sot ?

celalalt sot are in acest caz un drept de creanta pt plusul de valoare.

Sau exista bunuri personale dobandite si in timpul casatoriei ?

se cheama bunuri proprii si se pot dobandi si in timpul casatoriei. Donatiile, mostenirile sunt bunuri proprii ale celui ce primeste sau mosteneste, cgiar daca se intampla asta in timpul casatoriei.
Foarte concis raspunsul dvs ( jane2 ).... si de asemenea , foarte bine de stiut ca „nimeni nu poate invoca necunoașterea legii” ! ( Romascanu ) ......e tare bun ABC-darul acesta juridic !
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
Mariuscozma, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face succesiunea? padri padri In urma decesului tatalui meu urmeaza sa se faca succesiunea averii imobiliare ramase,avere ce consta intr-un apartament de 80mp. Familia este compusa din ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiune hippyske hippyske O matusa a decedat si trebuie deschisa masa succesorala. Nu a avut copii. Are 3 frati in viata si unul decedat. La masa successorala participa si copiii si ... (vezi toată discuția)