avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva?

Zilele trecute mi s-a adus la cunostinta printr-o hotarare a CA al firmei la care lucrez (hotarare luata in data de 30 decembrie 2009!!!) ca incepand cu data de 1 februarie 2010 mi se schimba locul de munca in cadrul firmei. Noul loc de munca nu are nicio legatura nici cu pregatirea mea profesionala si nici cu scopul pentru care am fost eu angajata acum 6 ani la aceasta firma. Fireste, am intrebat daca mi se reproseaza ceva in legatura cu munca pe care am efectuat-o pana acum. Raspunsul a fost: "absolut nimic, dar nu mai avem bani sa te platim". Totodata mi s-a adus la cunostinta (verbal, in respectiva hotarare nu se mentioneaza nimic) ca oricum, incepand cu data de 1 februarie mi se va rezilia contractul de munca iar munca pe care o voi presta in continuare va fi pe baza unui contract de colaborare!!! Va rog sa-mi spuneti daca aceasta situatie vi se pare in regula si daca nu, ce modalitati am sa contest aceasta hotarare?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 17:40, 23 Ianuarie 2010
Nu, nu se numeste concediere. CA a hotarat sa va mute pe alt post dar nu justifica pentru ce motive? Schimbarea locului de munca nu se poate face decat cu acordul dvostra prin incheierea unui act aditional la CIM. Daca zice ca va incheie CIM ca sa fca contract de colaborare atentie marita ca o sa va puna sa semnati incetarea cu acordul partilor sau poate demisie, caz in care daca va razganditi nu mai beneficiati de somaj. Va sfatuiesc sa nu semnati. Daca intradevar desfiinteaza postul si nu vreti sa mergeti in alt post si cu contract de colaborare (ambele s-ar putea sa va dezavantajeze) atunci insistati sa va concedieze cu art 65 din codul muncii. In acest fel veti beneficia de somaj si de plata unui salariu compensator.
mihai_sylvia@yahoo.ca a scris:

Nimeni nu poate fi obligat sa accepte un post inferior pregatirii sale profesionale, trebuie deci sa vi se ofere un post asemanator.
Daca insa vi s-a comunicat "rezilierea contractului de munca" este abuziv,. atat timp cat nu vi s-a comunicat aceasta, conform legii si contractului(preaviz, etc.) De asemenea, nu va poate obliga nimeni sa va supuneti unui contract de colaborare. Este tot un abuz.Daca nu ati semnat inca nimic, este bine pentru ca aveti dreptul la contestatie in termen de 30 zile.

in caz ca nu se gaseste un post conform pregatirii profesionale oricine poate refuza un loc de munca pentru ca un angajator plateste conform actributiilor din fisa postului unde sunt precizate conditiile minime de ocupare a postului cunoscan totodata ca salariatul va putea refuza activitatile ce nu fac si obiectul fisei postului in cazul in care nu are loc o negociere.

potrivit codului muncii oferirea unui alt loc de munca presupune necorespundere profesionala :) art 64 codul muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare joe17 joe17 Daca intr-o unitate, printr-un ordin al ministrului s-a hotarat modificarea structurii organizatorice si astfel, s-a redus numarul de posturi dintr-un anumit ... (vezi toată discuția)
Reintegrare salariat acuta acuta Buna ziua.Dorescsa ma ajuta-ti in urmatoarea problema: Un angajat al nostru isi va face cerere de reintegrare in functie,in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
desfiintare post,refuz semnare aa angajat pe un post similar Belgi Belgi Buna ziua.In cazul desfiintarii unui post(art 65 din Codul Muncii),daca angajatul refuza sa semneze act-ul aditional pentru un post similar oferit de ... (vezi toată discuția)