Raspunsurile date pe pagina precedenta nu sunt intrutotul corecte.
Asa incat s-o luam pe rand...
marryy_lm a scris:
Am avut o locuinta de stat si am cumparat-o integral in timpul casatoriei.Pe contractul de vinzare-cumparare dintre mine si administratia fondului imobiliar sint trecuta numai eu ca proprietara ,pentru ca eu eram titulara contractului de inchierere.
Chiar daca sunteti numai dvs. trecuta in act, totusi bunul este comun (legea prezuma ca fiecare sot are 50 % din bun) pentru ca numele lui, chiar daca nu este trecut in act, este trecut in certificatul de casatorie. :)
Deci in masa succesoarala ce se va stabili la decesul primului dintre soti va intra numai 50 % din bun/locuita. (pentru ca restul de 50% ramane proprietatea cui ramane in viata).
marryy_lm a scris:
Nu am copii si nici nu am vreo sansa sa mai ramin insarcinata .De aceea va rog sa-mi spuneti in situatia in care:
-- eu decedez inaintea sotului meu si am parintii in viata si nici un alt frate ce cota procentuala va mosteni el din locuinta noastra?
Cota succesorala a sotului supravietuitor cand vine la mostenire in concurs NUMAI cu parintii (fara frati) este de
1/2 din mostenire. (mostenire despre care am zis ca se compune doar din 50% din locuinta). Adica el va avea in final 1/2 din 1/2 = 1/4 la care se adauga jumatate lui in plina proprietate = 3/4 din toata locuinta. Restul de 1/4 din locuinta revine parintilor celui decedat.
marryy_lm a scris:
-- daca decedeaza el inaintea mea si el are parintii in viata si un frate,ce cota procentuala voi mosteni eu?
Cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs
CU parintii
SI CU fratii (indiferent de numarul lor) este de
1/3 din mostenire. (cota nu mai este tot de 1/2 asa cum s-a scris pe pagina precedenta, intrucat cota sotului supravietuitor variaza in functie de existenta sau inexistenta celor doua categorii de rude care compun clasa mixta a ascendentilor privilegiati = parintii
si/sau colateralii privilegiati = fratii si surorile).
Mai departe avem aceleasi calcule cu fractii. 1/3 din 1/2 = 1/6 la cere se adauga jumatatea dvs. pe care o aveti in proprietate. 1/6 + 1/2 = 4/6 din locuinta. Restul revine parintilor si fratelui celui decedat.
marryy_lm a scris:
Daca ne-am face testamente reciproce fiecare va mosteni mai mult decit daca nu am face testamentele si am lasa lucrurile asa?
Depinde ...tot de ordinea inmormantarilor.
Dar e bine sa le aveti. (testamentul sotului il va inlatura de la mostenire pe fratele lui).