avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ...

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea
Exemplu:
Data afisarii: 26 Ianuarie 2023
Data scadenta: 16 Februarie 2023
Stiam ca legea precizeaza ca se poate plati in termen de 30 zile de la data afisarii listei. In cazul de fata sunt doar 22 zile, practica se repeta de cca 1 an.
Am contactat administratorul, mi-a raspuns ca ca datele respective reprezinta alegerea Asociatiei.
Se poate asa ceva? Stiu sigur ca la ultimele AG la care am participat, nu s-a discutat asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:51, 25 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-a raspuns deja dl. avocat Surcel, nu se putea trece 30 de zile, asta ar insemna ca fără acel "maximum", plata ar trebui făcută exact în 30 de zile și orice plată mai devreme tratată drept prematură. Adica sa nu poti plati, o timpenie legislativa. Am mai vazut una la fel cind s-a introdus limita de 70 km/h ca prag de pedeapsa majora, la incalcarea limitei de viteza. In codul rutier chiar asa era scris "cu 70 km/h", in loc de "cu cel putin 70 km/h", adica daca depaseai cu 71 km/h erai in regula :)))) Asa ca aveti grija ce va doriti, s-a modificat codul rutier pina la urma , dar dupa vreo 6 luni, astfel incit au scapat (daca si-au dat seama sa conteste PV) o gramada de vitezomani care mergeau cu viteze peste limita , mai mari de 70 km/h.

Acesta este rolul unui termen scadent, sa prevada un MAXIM, dind libertate celor ce achita sa o faca si mai devreme.. Uitati-va pe facturile dvs., de energie, de internet etc. toate au acest termen maxim de 30 de zile.

Nu exista restantier, dupa 28 februerie, se calculeaza exact 30 de zile calendaristice., de la afisare. Debit curent, daca nu au trecut, debit restant, daca a depasit si debit restant+penalizari, daca a depasit 60 de zile.

Fondul de rulment trebuie calculat conform legii : "Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației". Rata inflatiei pe 2022 e de 16,4 %.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai vin cu urmatoarele observatii:
1. In cadrul activitatii noastre, se pot face incasari incepand chiar cu prima zi in care se afiseaza LP, cand marea majoritate au luat cunostinta de sumele repartizate - cu sau fara acele observatii (plata prematura...)
2. Mai mult, sunt proprietari care achita sume (si nu sume mici), in avans - ce ar insemna, ca nu pot face incasari? Este cazul celor care locuiesc in alte loclitati, cei plecati din tara, etc. Se achita in avans - intretinere, fonduri, alte obligatii.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator
1. Foarte bine, nu sunteti singurul. Cel mai bine e in contul bancar unic al asociatiei. Poti plati oricind.
2. De unde ati dedus ca nu se pot face incasari in avans ? Si eu platesc asa. Sunt persoane care crediteaza asociatia. :)
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule LATKA
Termenul scadent si termenul de plata sunt 2 lucruri diferite.
legea 196 spune clar de data asta nu ca la diferentele de apometre..
ART. 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu
titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de
întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată,
fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe
lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.

Prin urmare termenul scadent este intre 1 si 30 zile. apoi se aplica 30 zile.
De ex termenul meu scadent este de 1 zi.
Data afisari : 1 Martie 2023 de exemplu
Data scadenta :2 Martie 2023

Nota : Ultima zi de plata fara penalizari este 1 Aprilie 2023 data dupa care se calculeaza penalizari de 0.2% pe zi in cazul meu. Adica la 500 zile maxim se dubleza suma si nu mai poti calcula.
Cu aste eu am castigat procese cu 2 banci inclusiv apelurile si fara avocata. Una din banci a numit in total 9 experti pana s-a enervat echipa de judecatori de la apel. A cerut si sesiune extraordinara de recurs invocand nu stiu ce proces de la HAGA. Procesele au fost 1 pe vechea Legea 230/2007 si apelul era deja legea 196/2018. Celelalte 2 la fel pe legea noua 196/2018.


Pana sa introduc penalizari plateau unii la 4 luni cand isi aduceau aminte. Acum se incadreaza in interval.
Apropo ultima lista afisata este Iunie 2022 ca nu avem facturi de la Hidroelectrica. Si nu am chef sa estimez sa bag in ceata cenzori si expertiila procese. Am facut o reglare la o luna cand a aparut pe luna afisata deja o factura de la Hidroelectrica (prima) si toti intrebau ce de ce etc.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Iaca nu am gresit cind am zis ca mai exista presedinti de asociatie care nu stiu legea . :)))

Daca citeati cu atentie ce au scris 2 avocati la acest subiect (ma rog unul l-am citat eu) , nu va mai straduiati degeaba sa pierdeti timpul povestindu-ne cum nu cunoasteti legea.
Sfatul meu este sa reluati atent lecturile de la acest subiect, postare cu postare si sa incercati sa intelegeti, ce e ala termen scadent, de ce nu puteti modifica acest termen scadent etc. Incet-incet.

Succes ! Si mai usor cu circulatia pe timp de ceata !
Veti vedea ca e ca la diferentele de la apometre.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile a.p. Apostol Maria Apostol Maria Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)