avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... doresc sa fac un act vanz-cump
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

doresc sa fac un act vanz-cump

mentionez parintii mei vor sa mi vanda o casa cu drept de uzufruct.tatal meu mai are un copil dintr o alta relatie.poate acesta sa aibe conteste acest act in instanta dupa moartea tatalui?si ce sanse de castig are?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: sofrana , utilizator 10:18, 25 Ianuarie 2010
Desi art. 845 Cod civil lasa loc de interpretare, parerea mea personala este ca trebuie inscris la liberalitati (art. 841 si uramatoarele), care pot fi acte de dispozitie in plina proprietate, ok, instrainari, dar cu titlu gratuit, nu la acte cu titlu oneros ( contractul de vanzare-cumparare). De altfel reiese si din text "cu sarcina", or, ce altfel de act de dispozitie poate avea o institutie de drept civil ca sarcina, in afara de donatie?

Dar, pt a nu intra intr-o polemica in urma careia se pot face teze de doctorat:)...

Puteti face vanzare-cumparare pur si simplu sau contract de intretinere.
deci sa inteleg ca actul de vanz cump simplu(fara nici o clauza)este cel mai greu de atacat in instanta?si daca totusi este cu uzufruct cat la suta are sanse sa l "desfaca in instanta?va multumesc
daca se incheie un contractde vanzare cumparare cu rezerva unui uzufruct viager legea prezuma un astfel de act " donatie".
fratele nu trebuie sa mai probeze nimic, dvs trebuie sa produceti probe ca actul asa incheiat nu este o donatie.
puteti incheia cu parintii un contract de intretinere, un contract de vanzare cumparare...
Parerea mea:atit timp cit traiesc,parintii pot face ce vor cu bunul lor.Succesiunea se deschide prin deces,ceea ce nu e cazul inca,deci fratele d-voastra vitreg nu poate avea inca pretentii.In cazul decesului,la succesiune se imparte ce are defunctul in momentul decesului.Nemaiavind casa,in urma vinzarii-cumpararii,nu are ce pretinde.Nu v-as sfatui sa faceti contract de v-c cu clauza de intretinere,pt. ca sunteti numai NUD PROPRIETAR,deci platiti tot,dar parintii au uzufruct viager pe timpul vietii(nu puteti face nimic la locuinta fara vointa lor,nici macar sa stati acolo)Faceti act de V-C cu transferul dreptului de proprietate fara alte obligatii,ca oricum ii intretineti pe parinti,dar sunteti feriti de ulterioare neplaceri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament pentru nepoata danikka danikka Buna ziua, Parintii mei in urma cu 2 ani ne-au donat cate un apartament mie si fratelui meu. Fratele meu s-a suparat ca lui nu i-a facut vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uz viager miky76 miky76 Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager facut unui nepot de frate se poate considera donatie avand in vedere ca am un copil infiat cu efecte ... (vezi toată discuția)