avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua. O intrebare. Daca un act de procedura este ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua. O intrebare. Daca un act de procedura este comunicat ...

Buna ziua. O intrebare. Daca un act de procedura este comunicat in data de 18.10.2022, cand intervine perimarea, pentru nelucrare in dosar? Incheierea de sedinta s a facut pe data de 12.10.2022, dara comunicarea, pe 18,10.2022. Este vreun RIL, care sa precizeze ca este valabila cererea de repunere pe rol,prin mail, dupa ora inchiderii programului de lucru cu publicul? Am trimis cererea pe data de 18.04.2023 ora 20,29. Este perimata? Adaug faptul ca stiu despre Dec 45/2020 ICCJ, unde la termenul socotit pe ZILE,,este in termen cererea transmisa prin posta/mail, pana la ora 24 a ultimei zile. problema este la termenul care se socoteste pe luni. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iunie 2023
romanul11, utilizator
Cel mai recent răspuns: romanul11 , utilizator 10:23, 16 Iunie 2023
Multumesc. Cu cat intram mai mult, cu atat se,, face ceata.
Incheierea pentru suspendarea judecatii,s a pronuntat pe 12,10,22, dar a fost comunicata pe 18,10,2022.In lipsa unor precizari exprese, termenul de recurs curge de la data indeplinirii actului comunicarii (18.10.2022)?,insa instanata spune in incheiere: ”cu recurs pe toata durata suspendarii”.
Asa arata incheierea de sedinta :
===========================================================================

=Având în vedere lipsa părţilor la acest termen de judecată, desi procedura de citare cu
acestea este legal îndeplinită şi, constatând că niciuna dintre părţi nu a solicitat judecarea cauzei
şi în lipsă, în conformitate cu dispoziţiile art. 411 alin.1 pct.2 Cod procedura civila, va dispune
suspendarea judecării prezentei cauze.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
DISPUNE
In baza art. 411 alin.1 pct.2 Cod procedura civila, suspendă judecarea litigiului de muncă
privind pe . X, în contradictoriu cu pârâta,Y,,-prin
reprezentant legal, având ca obiect ...
Trimite dosarul spre păstrarea si conservare la arhiva instanţei pană la stăruinţa părţii
interesate.
=]Cu recurs pe toată durata suspendării.
Stabileşte termen administrativ pentru verificarea măsurii suspendării, la data de
09.05.2023.
Pronunţată în şedinţa publică de la 12.10.2022]=
====================================================================================================
Deci.
art 416 (2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părți sau de instanță.
Articolul 417
Întreruperea cursului perimării
Perimarea se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes.
Dupa cum se vede din discutiile anterioare, partea a depus cerere de repunere pe rol in data de 18.04.2023, adica la exact 6 luni, de la data COMUNICARII incheierii de sedinta publica din 12.10.2022,prin care se dispune suspendarea,comunicata in data de 18.10.2022. Adica exact 6 luni.
Iar in data de 16.04.2023, instanta se pronunta in sedinta, oral ca actiunea este perimata, apoi cumva incearca sa puna in discutie exceptia perimarii,urmand a da hotararea pe data de 29.06.2023.
Se vede distinctia dintre termenul de 5 zile ”de la pronuntare” a hotararii perimarii,care poate fi atacata la instanta de rang superior in termen de 5 zile si sintagma de ”indeplinire” a actului de procedura , privind” incheierea” prin care se dispune suspendarea.
=============================

Poate instanta sa respinga prin hotarare,propria exceptie a perimarii, ridicata din oficiu chiar de ea,in urma dezbaterilor?
Recursul impotriva incheierii de sedinta din 12.10.2022, mai poate fi promovat acum (pe toata durata suspendarii, chiar daca instanata a ramas in pronuntare cu amanarea initiala o pronuntarii?
Cererea de repunere pe rol, nu intrerupe suspendarea?
===========================================================
In cazul perimarii,actiunea mai poate fi promovata ulterior pe cale separata, cu alta cerere de chemare in judecata, avand alt nr de dosar?


Articolul 422
Efectele perimării
(1) Perimarea lipsește de efect toate actele de procedură făcute în acea instanță.
(2) Când însă se face o nouă cerere de chemare în judecată, părțile pot folosi dovezile administrate în cursul judecării cererii perimate, în măsura în care noua instanță socotește că nu este necesară refacerea lor.
Multumesc .
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2023
romanul11, utilizator
Vă răspund punctual:
1. „In lipsa unor precizari exprese, termenul de recurs curge de la data indeplinirii actului comunicarii (18.10.2022)” - recursul este o cale de atac. Dacă legea nu prevede altfel, calea de atac se exercită de la data comunicării actului (aceasta fiind regula). Întrucât art. 414 alin. (1) CPC prevede că „instanța se va pronunța prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs”, termenul de recurs curge de la data comunicării încheierii, pe toată durata suspendării. Termenul de recurs nu se confundă cu termenul de perimare.

2. „Poate instanta sa respinga prin hotarare,propria exceptie a perimarii, ridicata din oficiu chiar de ea,in urma dezbaterilor?” - instanța își poate respinge propria excepție, însă în practică acest lucru este foarte rar. De obicei, dacă invocă din oficiu o excepție, o și admite.

3. „In cazul perimarii,actiunea mai poate fi promovata ulterior pe cale separata, cu alta cerere de chemare in judecata, avand alt nr de dosar?” - da, după ce s-a dispus perimarea, acțiunea poate fi promovată din nou, fiind considerată o nouă acțiune. Totuși, noua acțiune trebuie promovată înăuntrul termenului de prescripție.
Multumesc si apreciez mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment suspendat ContSters102066 ContSters102066 Va rog am nevoie de pareri situatia este urmatoarea: 1. cerere de declansare a procedurii de faliment introdusa in data de 03.03.2008 iar termenele de ... (vezi toată discuția)
Perimare Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In data de 14 ianuarie 2009 se suspenda judecata cu motivarea ca reclamantul nu a facut dovada achitarii onorariului expertului. Incheierea este comunicata in ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)