avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, presedintele Asociatei de proprietari si-a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, presedintele Asociatei de proprietari si-a dat demisia ...

Buna ziua,
presedintele Asociatei de proprietari si-a dat demisia acum o luna impreuna cu unul dintre cei doi membrii ai comitetului executiv.

Saptamana aceasta a decis sa se intoarca la functia de presedinte al asociatiei si a convocat o adunare extraordinara in care a fost reales.

In aceasta perioada mai multi proprietari care nu eram membri ai Asociatiei de proprietari am depus cerere de inscriere in asociatie pentru a debloca situati creata dar la adunare ni s-a raspuns ca nu a avut cine sa inregistreze aceste cereri intrucat nu mai exista presedinte iar comitetul executiv s-a autodizolvat prin ramanerea unui singur membru din cei doi.

Astfel nu am avut posibilitatea sa votam sau sa fim alesi.

Este normal acest lucru??

De asemenea la vot , desi erau prezenti fizic doar 10 membri ai asociatiei presedintele a fost ales cu 13 sau 14 voturi intrucat unii membrii aveau impurtenicire de la alti proprietari , astfel ca au votat de 2 sau 3 ori prin aceiasi persoana.
Este corect acest lucru ?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
Stelus22, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 05:08, 6 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Legea nr 196/2018
Art 55
(8) În cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul
demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al
comitetului executiv în locul acestuia
.

au votat de 2 sau 3 ori prin aceiasi persoana

art 49
a) fiecare proprietar, membru al asociației, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de
proprietate imobiliară;
d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un
membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de
către proprietarul în numele căruia votează;
e) un membru al asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, dacă
prezintă împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează. O copie a
împuternicirii se atașează procesului-verbal al ședinței;

Dar fiind vorba de o adunare "extraordinara" cvorumul se formeaza din minim 20% din membrii. Asa mi s-a raspuns cand am pus problema .
A fost pus un anunt la avizier cu 3 zile inainte si probabil membrii care nu locuiesc in bloc au fost convocati telefonic sau prin email. (prin posta ar fidurat mai mult)

Din detaliile date de autorul postării rezultă că nu au fost îndeplinite condițiile convocării adunării generale extraordinare prin tabel convocator și pentru cei care nu au semnat tabelul, prin scrisori recomandate cu valoare și conținut declarat și confirmare de primire, deci este de prisos să mai analizăm și alte motive de nulitate absolută a HAG.

Soluția instanței ar suna cam așa:

„ Pentru încălcarea dispozițiilor .47 alin. 4 din Legea nr.196/2018, instanța apreciază că hotărârile adoptate de Adunarea Generală Extraordinară în data de ......................... sunt nelegale și urmează a fi anulate. Norma încălcată este una de ordine publică, fiind ocrotit prin edictarea acesteia un interes public, interesul proprietarilor dintr-un condominiu de a hotărî în cadrul Asociației. Aceste norme impun o anumita disciplina în modul în care sunt convocate, organizate și ținute ședințele adunării generale a proprietarilor, fiind de neconceput ca particularii sa deroge de la acestea din diverse motive”.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iunie 2023
robert1958, utilizator
robert1958,
au fost mai multe nereguli (ilegalitati) cu aceasta Adunare generala.
- Initial a fost lipit pe geam la intrare un anunt cu convocarea AG exceptionale cu 6 zile inainte dar fara data si ora sedintei, peste 2 zile s-a afisat din nou cu data si ora completate.(conform legii o adunare generala extraordinara poate fi convocata cu minim 3 zile inainte, deci s-ar incadra).
- Nu cred ca s-au trimis scrisori recomandate cu confirmare de primire. Parea ca nimeni nu are asa ceva.
- Nu a fost prezentata nici-o imputernicire, doar s-a precizat.
- Am inteles ca nu exista nici-un cenzor prezent , conform legii.
- Toata sedinta a fost condusa de un prieten al doamnei presedinte, sub pretextul ca, citez "cunoaste legile". Fosta viitoare presedinta nu a facut decat sa scrie ce i se dicteaza "de sus".
- Nu s-a supus la vot ci doar s-a intrebat "toata lumea e de acord, nu"(s-ar putea numi si vot) de catre acel "prieten".
- Nu s-a permis proprietarilor care depusesera cerere sa voteze sau sa participe, sub pretextul autodizolvarii comitetului( vezi raspunsul lui ynocentta) si deci imposibilitatii inregistrarii acestora.
si altele...
Ultima modificare: Vineri, 30 Iunie 2023
Stelus22, utilizator

Steluss22

Pe vremea când eram în „tabăra adversă” am anulat mai multe HAG petru mult mai puțin. Aveți vreo dovada că ați încercat să depuneți, dvs și alți proprietari, cerere de înscriere în asociație anterior ședinței AG extraordinare ?

Acum depinde și „dacă vă țin curelele” să vă implicați într-un proces care ar putea dura 1-1,5 ani sau chiar mai mult pentru că nulitatea HAG se poate constata doar de către o instanță de judecată.

robert1958

In week-end am gasit in cutia de scrisori cererea mea la cere era atasat un bilet in care scria ca cererea nu poate fi aprobata deoarece trebuia utilizata o cerere tip, cu antetul asociatiei si alte informatii, desi cererea imi fusese data de unul dintre membrii comitetului.( la fel au primit si ceilalti care au depus cerere de adeziune la Asociatia de proprietari)
Era atasata si aceasta cerere tip care are ca titlu "Cerere de adeziune in Asociatia de proprietari si Act Aditional la acordul de asociere NR....", fara numar.
In plus mi se cer Nr. de carte funciara si data de intabulare cu nr de metri patrati si duprafata utile %...

Intalnind Dna Presedite, am intrebat ce legatura are cererea mea cu intabularea ( nu am asa ceva) mi s-a raspuns ca Actul de mostenire nu are nici-o valabilitate ca Act de proprietate.

Nu mai inteleg absolut nimic!
Ma simt lezat atat ca propeitar cat si ca cetatean...

Ce poat sa fac

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Giugiuk18 Giugiuk18 Buna ziua. Din noua lege 196/2018, nu reusesc sa imi dau seama daca se vorbeste de 2 tipuri de adunari generale. Una a proprietarilor, unde s-ar alege ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)