avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare articol lege
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare articol lege

Buna ziua,
Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:29, 7 August 2023
Multumesc pt. raspuns !
Ca o concluzie a discutiei : prin acest art. legea permite diminuare pana la gratuitate, iar BOR stabileste regulile jocului.
Probabil ca trebuie sa depun un memoriu catre ei ; doar asa voi sti daca regula este la nivel de BOR sau la nivel de parohie.
Cata vreme acest regulament ( ale carui prevederi chiar dvs. le amintiti ) este aprobat de Sfantul Sinod al BOR , fara indoiala ca BOR stabileste regulile jocului , este regulanentul BOR , nu e vorba aici de nici o lege . Acelasi regulament stabileste - la acel articol - cine poate da reducere sau gratuitate : “ Consiliul Parohial , Consiliul economic al manastirii , sau Permanenta Consiliului eparhial “ . Totusi , acest articol 23 mai prevede ca , in cazul donatiei locului de veci , cel care a primit donatia plateste o noua taxa de concesiune . Ce ar fi neclar aici ? Faptul ca acel Consiliu Parohial POATE face anumite reduceri nu inseamna deloc ca TREBUIE sa le faca , le face daca asa considera si dupa ce criterii considera .
Pe principiul " unde e lege nu e tocmeala " am inteles si sunt de acord cu absolut tot ce ati detaliat mai sus. Numai ca din spusele preotului , nu exista un criteriu de atribuire mentionat in vre-un regulament al BOR ( l-am rugat sa argumenteze cu ceva scris - regulile sunt scrise, nu vorbite ). Mi s-a mai spus ca daca ma voi adresa Sf. Sinod, o sa ma trimita tot la parohie pt. rezolvare ( ce sa inteleg de aici ?!? ). Ma supara doar faptul ca preotul isi arata toata disponibilitatea , dand vina pe niste reguli pe care... nu stiu de unde sa le iau . In afara de toate cele spuse aici, solicitarea mea nu mi se pare un lucru exagerat - donatia intre membrii familiei ( pana la gr. IV) a unui loc de veci pt. care biserica si-a luat o data taxa de concesiune de la familie , unde sunt inhumati membrii ai acestei familii, sa fie taxata ca o noua concesiune.
CHKa , multumesc mult pentru timp si disponibilitate !
ati incercat sa va adresati Consiliului parohial si n-au vrut sa discute cu Dvs.? fiindca aici scrie ca acest consiliu e raspunzator de acordarea de reduceri.
consiliul parohial este format din cateva persoane care, impreuna cu preotii, administreaza bunurile bisericii, deci nu va sunt niste necunoscuti.
D-le adriandimitriu, am lasat un memoriu preotului paroh, care mi-a spus ca il va analiza in urmatoarea sedinta a Consiliu Parohial , care nu are o data stabilita ( am intrebat asta) , dar sa nu-mi fac sperante ca se va rezolva favorabil.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, familia mea are de generatii un lot de sase locuri ... mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Familia mea are de generatii un lot de sase locuri de veci intr-un vechi cimitir parohial ( aici sunt inhumati bunici, matusi…) . Acestea au fost ... (vezi toată discuția)
Constructie ilegala cripte pe locuri de veci concesionate gdima gdima Buna ziua, Avem nevoie sa ne sprijiniti in urmatoarea situatie: In 21 august 2014 am constatat ca parohia cimitirului X a construit patru cripte pe cele ... (vezi toată discuția)
Intrebarea unui enorias enorias enorias Buna reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad. in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si ... (vezi toată discuția)