avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii terasa exterioara impusa de vecin
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii terasa exterioara impusa de vecin

Buna ziua,

Am urmatoare situatie: sunt proprietarul unui apartament la ultimul etaj dintr-un bloc care detine o terasa de aprox 20 m2 care in documente apare ca fiind exterioara. Cand am cumparat apartamentul terasa am preluat-o acoperita cu policarbonat, dar nu este inchisa. Vecinul de sub mine si-a transformat tot terasa exterioara in camera (inainte de a cumpara eu apartamentul) - nu cunosc daca are autorizatie sau nu pentru modificarile efectuate sau acord de la vechiul proprietar.
Are pretentia ca eu sa izolez terasa pentru ca el sa nu aiba probleme in cazul in care ploua in terasa mea si i s-ar infiltra lui in camera transformata din terasa.
Mentionez ca nu exista Asociatie de Proprietari (se opune constituirii uneia).
Intrebarile mele sunt:
1. Sunt obligat sa fac investitii de inchidere sau hidroizolare a terasei mele pentru ca sa nu aiba el eventuale probleme in camera transformata din terasa?
2. Daca nu sunt obligat, cum ii pot demonstra acest lucru pentru a inceta cu asemenea pretentii si presiuni din partea sa?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2023
ClaudiaUrs, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:32, 21 August 2023
Eu nu cred asa ceva.
Daca in vasta dvs. practica ati auzit ca o terasa amplasata pe un bloc - nu stiu, la etajul 1-2-3...10, si este proprietate personala, sa ne spuneti si noua.
Repet ce zice userul:
...sunt proprietarul unui apartament la ultimul etaj dintr-un bloc care detine o terasa de aprox 20 m2 care in documente apare ca fiind exterioara.

Deci blocul detine, da? Nu zice ca este a lui. Este ca la toate blocurile care au o terasa, un acoperis, etc.
Daca userul confirma ca terasa exterioara este a lui cu acte, atunci asa o fi, dar pentru mine este de neinteles.
Terasa sta pe "ceva", da? Acel ceva al cui este, este al proprietarului de apartament, doar al lui sau este al tuturor proprietarilor in cota-parte indiviza de proprietate? Intreb pentru un prieten... Nu va suparati pe mine!
Ultima modificare: Luni, 21 August 2023
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Blocul nu detine niciodata , doar proprietarii detin, individual sau in comun.
Cred doar ca topica acelei fraze nu e chiar cea mai fericita alegere si se poate intelege si altfel cu ceva modificari :
"sunt proprietarul unui apartament (la ultimul etaj dintr-un bloc), care detine o terasa de aprox 20 m2 care in documente apare ca fiind exterioara." Terasa este detinuta de proprietar.

Daca exista documente, nu poate fi decit individuala.
Dar mai exista si dedesubt una la fel, care a fost inchisa.

As zice ca e un soi de balcon ceva mai deschis, si eu am unul cu suprafata la fel de mare, tot de 20 mp, marginit de peretii blocului (e ca un sector de cerc). Si e in acte, proprietatea mea.
Cel de deasupra are la fel, dar nu mai are nimic deasupra sa si ploua fara nici o problema, ca pe o terasa.
Exista scurgeri cu teava spre exterior. Nu se infiltreaza nimic la mine.
Ma luati la misto, adica nu fac deosebire dintre bloc si proprietari - v-ati gandit mult la raspunsul acesta?
Dar am specificat, daca omu' are acte - a lui este, numai ca si aici este cu dus-intors, adica, beneficiezi de spatiu, atunci sa te speli pe cap cu el, sa ai grija ca periodic sa o hidroizolezi, sa o acoperi, astfel incat sa nu aduci prejudicii celor de desubt.
Si acum ref. la exemplu dat de dvs. am vazut si eu asa ceva, numai ca deaspra balconului dvs. mai este un balcon, dedesubt, la fel, adica un tronson intreg de balcoane - dar nu terase, sa fim corecti. Asa da, inteleg. Ce am vazut eu in Iasi, erau niste balcoane imense, initial, neinchise. Acum "gospodarii" le-au inchis cu termopane - fiecare cum l-a dus capul si arata f. urat.
Cum sa va iau la mișto, uitați-vă ce ati scris :
Deci blocul detine, da? Nu zice ca este a lui. Este ca la toate blocurile care au o terasa, un acoperis, etc.

Adam Grecu a scris:

Ma luati la misto, adica nu fac deosebire dintre bloc si proprietari - v-ati gandit mult la raspunsul acesta?

Laso nene ca dau in balbaiala. Cand zic ca terasa este a blocului, dumneata zici ca terasa nu-i a blocului, ci a proprietarilor si chiar asa este, dar eu nu cred ca cineva a inteles altceva.
In fine, grea gramatica, grea lb. romana scris si vorbit.
Apoi mi-am amintit ca undeva in IS este un asemena bloc. Am ajutat la mutarea unui coleg (cu pile). Apartament cu 5 camere, sufrageria se putea "expanda" (un perete glisant), intr-o camera foarte mare.
Ei acest apartament avea si o asa-zisa terasa / balcon, foarte mare, Deci poti sa-i zici terasa, poti sa-i zici balcon...
Eu am ramas pe vechi - terasa este terasa, adica suprafata de deaspra ultimului nivel, ce-a care de obicei se hidroizoleaza. De aici si neintelegerea mea, initiala. Daca zicea balcon de la inceput, probabil ca discutam altfel...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)
Cine suporta cheltuielile pt infiltrarea apei din balcon sorellina sorellina Buna ziua, Am o intrebare: Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc format din P+5. Apartamentul meu are o terasa foarte mare descoperita. Datorita ninsorilor ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa bloc - proprietate privata viorelh viorelh Buna seara, As vrea sa stiu cum se gestioneaza in cadrul asociatiei reparatia hidroizolatiei la terasa blocului. Precizez ca ma refer la un caz aparte si ... (vezi toată discuția)