avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... La o săptămână după angajare am avut accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

La o săptămână după angajare am avut accident de munca. ...

La o săptămână după angajare am avut accident de munca. Patronul nu a anunțat itm ul, când am fost sa iau salariul mi a dat 75% din salariu minim pe economie. M a obligat sa semnez contractul de munca pe minim pe economie și am refuzat. Ce este de făcut? Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 00:09, 30 Noiembrie 2023
Bună ziua, am fost la itm și au spus ca contestarea fiam ului se face la firma nu la itm. M au trimis sa contest la firma la care am lucrat. Este ok?

Danydany78 a scris:

Deci practic eu trebuie sa alerg pentru a schimba codul și a mi se da cei 5% în plus. Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

In acest caz, nu aveti cum sa obligati angajatorul sa va returneze concediile medicale..sesizati casa de asigurari de sanatate si ITM-ul.



Am fost la itm și au spus ca atât pentru contestarea fiam ului cât și pentru a mi se plăti diferența de bani și a schimba codul din 01in03 trebuie sa ma adresez firmei angajatoare. E adevărat???

POPA GHEORGHE a scris:

Daca angajatorul nu schimba codul pe certificatul medical, nu poate completa fiam si implicit face raportarile statistice la ITM. Puteti sesiza daca refuzul continua, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

Am fost la itm și mi au spus sa contest fiam ul la firma angajatoare. Tot acolo mi au spus sa ma adresez pentru a mi se schimba codul și a mi se plăti diferența de bani. Mi se pare absurd....

inspectorSSM a scris:

Contestați procesul verbal de cercetare la Inspecția Muncii. Cred că nu ati ieșit din termenul de 30 de zile în care se poate face. În modul de abordare al securității muncii recomandat chiar de inspecția Muncii se precizează că faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot reţine în sarcina unui lucrător numai în cazul în care angajatorul a făcut dovada că şi-a respectat obligaţiile ce îi revin în domeniul securității și sănătății în muncă, inclusiv efectuarea instruirii. Faptul că nu au fost sancționați pentru lipsa întocmirii formelor legale de angajare se poate datora faptului că au înregistrat un contract în REVISAL iar apoi contractul pe care nu l-ați semnat posibil să fi fost semnat de altcineva. Sesizați si lucrul acesta. De ce 5% cănd în mod normal în cazul asiguraţilor cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 100% din venitul lunar asigurat și este achitat de Casa Județeană de Pensii. Schimbare codului de accident de muncă nu e treaba dumneavoastră, se face prin decontare între Casa de Asigurări de Sănătate și Casa Județeană de Pensii după ce casa de pensii primește FIAM și proces verbal de cercetare. Nu stiu înainte cât ați lucrat dar dacă nu aveți șase luni luni lucrate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, Casa de Asigurări de Sănătate nu a plătit concediul și probabil a fost achitat de angajator. În schimb în cazul unui accident de muncă nu contează perioada lucrată.




1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Contestati "Procesul verbal de cercetare" nu FIAM-ul. Depuneti contestatia la ITM cu nr de inregistrare sau o trimiteti prin posta recomandata cu raspuns. Va recomad sa trimitite aceeasi contestatie si la Inspectia Muncii care chiar daca va redirectiona contestatia la ITM va monitoriza modul de indeplinire a contestatiei. Pentru concediu medical raman la parerea ca nu e treaba dumneavoastra dar daca vreti sa va lamuriti mergeti la casa de pensii la compartimentul "Accidente de munc" si discutati cu ei pentru ca ei sunt cei care deconteaza concediul. Cu ocazia asta vedeti daca au depus FIAM-ul si un exemplar din procesul verbal la casa de pensii. De asemenea va puteti prezenta la ghiseul ITM-ului cu buletinuil sa solicitati verificarea existentei contractului de munca inregistrat in REVISAL (registrul general de evidenta a salariatilor)
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2023
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca rrramor rrramor Buna ziua, Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat ... (vezi toată discuția)
Concediu accident de munca - cod pe certificatul medical stoiana stoiana Cum se transforma un concediu medical acordat pe cod 01 - boala obisnuita in cod 03 accident de munca? accidentul de munca exista, a fost declarat la itm. (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)