avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz montare apometre cu citire radio

Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
Kopela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hupo , utilizator 19:52, 27 Octombrie 2024
Nu am observat care e raspunsul bun. Cei necontorizati se trec la pausal, asa stiam, nu cum zice dl. Neagu.
In plus, utilizatorul a exclus varianta de a fi necontorizat.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cititi cu atentie, dom moderator.
Userul zice:
...ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal.

Dl. Neagu zice:
Nu veți plăti nimic pentru citirea celor electronice din moment ce nu le aveți ci veți suporta diferenta de apa dintre ce arata apometru de la întrare în bloc și suma consumului inregistrat de apometrele electronice, diferenta calculata pe persoana.

Cred ca acum este clar. Si da, utilizatorul a exclus varianta de a fi necontorizat, dar nu cu apometre wireless.
Totusi, sfatuiesc pe @Kopela sa faca in asa fel sa intre in rand cu lumea, ca-i mai bine. Nu mai vreau sa demonstrez eu aici, cele cateva avantaje ale apometrelor wireless, de care se feresc unii proprietari;
Am mai dat, dar mai dau un link, daca doriti sa-l cititi, macar de curiozitate: [ link extern ]
Cautati si alte firme, vedeti diferentele, totusi, trebuie sa achizitionati apometrele agreeate de asociatie, adica cele deja montate in locuinte. Adica asociatia o sa va indrume la firma cu care are contract.
Succes!
Am citit foarte atent, răspunsul d-lui Neagu, e un non sens, la început zice ca se va suporta toată diferența dintre ce arata contorul de branșament și suma contorilor electronici, apoi diferența calculata pe persoană, care nu știu ce reprezintă.

Pausalul da, ăla are sens.

Cred ca dvs. sunteți cel in culpa.


1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E foarte clar raspunsul domnului NEAGU ca si a celor de mai sus referitror la obligativitate.
Mai putin partea ca asociatia decide cum imparte intre apartamentele cu alt tip de contoare sau fara.
Nu mai stergeti mereu mesaje ca nu asa se face lamurirea omului.
Dvs. ati citit legea ? Daca reluati ce prostii scriu altii, mai ales partea aia cu precizia, credeti ca postati ceva credibil ?
[ link extern ]

1. Nu scrie nicaieri in legea 241 de diferentele de precizie. Din 2006, de cind e valabila directiva europeana MID (la noi chiar din 2005, de cind s-a modificat norma metrologica), toate apometrele produse si comercializate pe piata trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
3.2.1. Erorile de măsurare pentru volumele livrate la debite situate între debitul de tranziție [Q(2)] (inclusiv) și debitul de suprasarcină [Q(4)] nu trebuie să depășească erorile maxime tolerate, care sunt:
±2% pentru apa având temperatura <= 30°C,
±3% pentru apa având temperatura > 30°C.
3.2.2. Erorile de măsurare pentru volumele livrate la debite situate între debitul minim [Q(1)] și debitul de tranzitie [Q(2)] (exclusiv) nu trebuie să depășească eroarea maxima tolerată, care este ±5%, oricare ar fi temperatura apei.
[ link extern ]
Deci nu exista nici o diferenta DE PRECIZIE.

2. Nu scrie in legea 241/2006 despre obligativitatea instalarii de apometre wireless, luati de cititi:

(2) În vederea trecerii la încheierea contractelor individuale, contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat cu utilizatorul colectiv se poate rezilia, la cererea acestuia, numai cu acordul scris al tuturor proprietarilor, exprimat prin hotărârea adunării generale a asociației luată cu unanimitate de voturi, și după achitarea la zi a tuturor debitelor datorate către operator.
(3) În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală, se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;
.................................
Deci conditia de baza este TRECEREA LA CONTRACTE INDIVIDUALE , care se face in niste cerinte tehnice stricte, impuse de furnizor.

Deci nu exista vreo obligativitate a unei hotariri de AG. Trecerea la contracte individuale se face prin decizia asumata, scrisa si semnata a tuturor proprietarilor din condominiu fie ei membri sau nemembri de asociatie.

Scrie chestia asta si in legea 196/2018, daca o cititi.

In orice caz, ce descrie utilizatorul care a deschis subiectul, nu se refera la TRECEREA LA CONTRACTE INDIVIDUALE.

vali m a scris:

"Legea 241/2006 varianta actualizata la 31.12.2021 [...]

Postarea este preluata de pe un grup cu AP.
Ultima modificare: Marți, 22 August 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)