avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz montare apometre cu citire radio

Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
Kopela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hupo , utilizator 15:13, 27 Iunie 2024
Buna ziua

Am citit cea mai mare parte din subiectele discutate in legatura cu impunerea in cadrul asociatiei a apometrelor cu citire radio, insa persista citeva neclaritati.

Asociatia a hotarit si votat instalarea apometrelor cu telecitire, niste modele cu R125. Pentru a lasa, chipurile, loc si pentru cei care nu vor sa isi instaleze, un vecin fara pregatire juridica a redactat un asa-zis regulament, injghebat dintr-o parte copiata de la ANL sector 6 si o parte contributie proprie, regulament ce a fost adoptat in AG fara ca proiectul lui sa fie afisat din timp, comunicat pe email sau pe hirtie tuturor proprietarilor pentru analiza si dezbatere. Intimplator, eu l-am interceptat si am avut timp sa il disec, obiectiunile mele fiind acoperite democratic de racnete in AG.

Situatia concreta este ca, spre deosebire de marea majoritate a vecinilor, eu am apometre noi (Zenner, R80, montate orizontal, cu data de fabricatie 2017 dar utilizate efectiv din toamna lui 2019, insotite de certificate pe care scrie: "Verificare metrologica initiala CEE/MID consta in marcajul metrologic de pe contor si este valabila 7 ani (contor apa rece), 4 ani (contor apa calda), respectiv 4 ani (contor energie termica) de la data punerii in functiune, conform Ordin 148/2012 al B.R.M.L. Nu necesita buletin de verificare metrologica initiala." Declar corect indexul, la timp, am unul din cele mai mari consumuri din asociatie si nici o intentie de frauda.

Problema e ca nu vreau sa imi instalez contoarele lor intrucit costurile de citire (8 lei lunar/apartament) + noile pierderi (inevitatbile) sint mai mari decit costurile actuale iar adaugind si pretul apometrelor, nu se vor amortiza practic niciodata.

Regulamentul insa a fost facut in asa fel incit eu (si alte apartamente) as fi considerat necontorizat, noua repartizindu-ni-se toate pierderile, impartite pe persoane. Adica cei cu radio sa plateasca dupa index, noi restul.

Concret, in "regulament" apar aceste conditii ce trebuie indeplinite cumulativ:

1. Trebuie sa ai numai contoare "clasa C(R125)" - intimplator exact ca acelea din oferta cistigatoare;
2. Trebuie sa faci dovada ca sint instalate "cu persoane juridice care au autorizare de vinzare si montare eliberata de BRML si ANRE";
3. Trebuie sa ai dovada verificarii metrologice periodice. Un singur apometru cu verificarea expirata, te arunca in situatia de apartament necontorizat, si pe apa rece si pe calda.

Eu, deci, sint acum in culpa:

1. Ale mele sint R80 deci trebuie aruncate;
2. Nu le-am instalat cu nici o firma ci doar cu aprobarea asociatiei, asociatia fiind fericita la vremea aceea ca a scapat de fostul proprietar si chiriasii-problema ai lui;
3. Daca pe ele scrie 2017, rezulta dupa parerea presedintelui ca cel putin unul din el e expirat deci, la reverdere, necontorizat.

Vi se pare normal sa se impuna lucrul cu o firma autorizata? E pina la urma proprietatea mea si lucrez cu cine vreau eu, pot sa le montez si singur. Bineinteles ca le permit oricind (inopinat) reprezentantilor asociatiei sa verifice sigilii, ca nu exista "derivatii" in amonte, ca sint montate orizontal, etc.

Pentru punctul 1. si 3. am obiectat si in adunarea generala, pe baza celor spuse anterior de @latka: adica art. 32 (1) din Legea 196/2018 respectiv NML 003-05.

Cenzorul, de fata, nu a avut nimic de zis iar vecinul ce a redactat regulamentul a racnit ca NML 003-05 se aplica doar la distribuitori.

Ce pot face in situatia asta? Consider ca regulamentul contine prevederi nelegale si abuzive.
Doar in instanta? Pe asta se bazeaza si ei, probabil, ca nu o sa ma complic.

Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit si pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2024
Hupo, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
În principiu numai în instanță se rezolva problemele cu cei ce nu înțeleg legile
dar consideră ca pot face abuzuri. Confprn art. 52 din legea 196/2018. Angajați un avocat și cereți cheltuieli de judecată. Dar neapărat primul lucru ce trebuie contestat e acea hotărâre AG, altfel nu puteți avea sorți de izbândă.

Citiți și art. 97 din legea 196/2018 ce se ocupă de motivele de drept care ar putea impune intr-un condominiu trecerea la apometre wireless. În cazul dvs. e convenția de facturare individuală a consumului de apă. Bineînțeles că nu au făcut așa ceva.

Contoarele de apă, ce sunt repartitoare de costuri în condominiu, nu sunt supuse controlului metrologic periodic, conform NML 003-05. Și nu scrie nicaieri în norma ca se aplică doar la distribuitori.

Iar contorii de apă sunt proprietate individuală, AG poate lua doar hotărâri legate de proprietatea comună.


Am trimis o sesizare la BRM legata de chestiunea verificarii periodice a apometrelor de apartament. Am sa scriu si aici raspunsul pentru ca sigur va fi util pentru multa lume. Asadar, mai intii textul petitiei mele:


"Va rog sa ma lamuriti daca exista cumva obligatia legala de a asigura
verificarea metrologica periodica pentru apometrele de apartament (apa rece
si apa calda) utilizate in cadrul asociatiei noastre de proprietari.

Contractul cu furnizorii Apa Nova si TEB este la nivel de asociatie,
facturarea facindu-se per asociatie iar costurile se impart conform
indicatiilor apometrelor de apartament.

Conform NML003-05 din 1 iunie 2005, aceste apometre casnice sint folosite ca
repartitoare de costuri, deci nu s-ar supune controlului metrologic.

Avem o disputa in cadrul asociatiei pe aceasta tema si de accea m-am adresat
institutiei dumneavoastra ca autoritate competenta.


Astept un numar de inregistrare si raspuns.

Va multumesc"


Raspunsul BRML a sosit prompt:


"Verificare metrologica periodica este o modalitate de control metrologic legal exercitata asupra mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal. In conformitate cu art. 15 alin. 1 din Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994 cu modificarile si completarile ulterioare, se supun controlului metrologic legal mijloacele de masurare care indeplinesc simultan doua conditii: sunt cuprinse in Lista oficiala a mijloacelor de masura supuse controlului metrologic legal- LO 2022, in vigoare, aprobata prin Ordinul nr. 77/05.04.2022 al directorului general al B.R.M.L. publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 332/05.04.2022 si sunt destinate efectuarii de masuratori din domeniile de interes public precizata la art. 3, alin. 1 din OG. nr. 20/1992.

Din scrisoarea dvs. reiese ca facuturarea nu se realizeaza in baza contoarelor de apa montate in apartament, acestea fiind utilizate ca repartitoare de costuri.

In acest caz, aceste contoare nu sunt mijloace de masura supuse controlului metrologic legal, intrucat nu sunt indeplinite simultan cele doua conditii specificate mai sus, respectiv acestea se regasesc in LO 2022 dar nu realizeaza masuratori in domeniul de interes public (rezultatul masurarii furnizat de contoarele de apa folosite ca repartitoare de costuri nu este folosit la facturarea nemijlocita a consumului de apa de catre furnizorul de utilitati).

In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art. 26 din OG nr. 20/1992, "Producatorii sau reprezentantii lor autorizati, importatorii si utilizatorii poarta intreaga raspundere privind calitatea mijloacelor de masurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal, din punct de vedere metrologic". "

Este in esenta exact ce spunea si @latka in mai multe episoade de lupte grele de pe forum. In disputa mea cu asociatia nu pot veni insa cu pareri de pe forum ci doar cu raspunsuri oficiale, actuale, de la institutiile statului si, iata, ca mi-au dat dreptate. @latka stie ce spune si ii multumesc cordial pe aceasta cale pentru informatiile oferite de-a lungul timpului.

Va tin la curent cu "razboiul" din asociatia noastra; asa invatam, din experienta proprie si a altora. Sa nu ii lasam pe altii sa ne incalce drepturile si legea.

Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2024
Hupo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Hotarare ilegala adunare generala asoc prop Vulturudac Vulturudac o hotarare ilegala adunare generala asoc prop daca nu e atacata in instanta sau reclamata la primarie,se poate aplica?care e termenul de reclamare la primarie ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre liliana iordache liliana iordache cine este raspunzator pt dif mare de metri cubi de apa rece si calda din lista la asociatie? (vezi toată discuția)