avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere fara preaviz in timpul incapacitatii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere fara preaviz in timpul incapacitatii temporare de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in aceasta dilema.
Sunt in CM. Medicul imi elibereaza aceste CM saptamanal odata cu prezentarea la control. In luna ian. a.c. dupa ce am primit doua certificate, le-am trimis angajatorului, ca sa le ia in vedere. Ultima zi pe CM era 14 ian. In continuare eu am mai primit alte 2 CM pana la finalul lunii, pe care le-am trimis in data de 25 ian. ultima zi de CM ar fi 31 ian. Dar urma ca acesta sa continue si in februarie.
Este adevarat ca am anuntat inceperea CM, dar nu eram in masura sa anunt finalul acestuia.
Angajatorul a conchis din cele prime 2 CM ca finalul va fi 14, iar neprezentandu-ma la locul de munca in urmatoarele zile, a emis o decizie de concediere incepand cu 20 ian, pe motiv de absente nemotivate, fara preaviz. Aceasta decizie am primit-o in 25 ian.
Decizia nu specifica articolul din codul muncii pe care se bazeaza, ci doar un articol dintr-un contract de munca intocmit dupa bunul plac al angajaturului (care nu este cetatean roman si nu cunoaste legile) incheiat anterior celui legal inregistrat la ITM. Deci am avut incheiate 2 contracte de munca. - 1 motiv de nulitate
Pe de alta parte aceasta decizie este lipsita de preaviz - 2 motiv de nulitate
Nu respecta procedura legala pentru "indisciplina" - 3 motiv de nulitate
Nu specifica exact autoritatea competenta care sa solutioneze conflictul, dar da o perioada de 30 de zile. - 4 motiv de nulitate
A fost emisa pe perioada suspendarii de drept al CIM prin conc.medical - 5 motiv de nulitate
Nu mai vreau sa continui...
Mentionez ca a mai incercat o tentativa de concediere scrisa in lb engleza, care nu era motivata. Asta a fost la 1 dec.2009.
Am incercat sa iau legatura cu un avocat, dar m-a amanat pe saptamana viitoare cand vom initia si actiunea in justitie, dar eu sunt acum in situatia de a trebui sa merg la medic, sa-i explic situatia de fata si probabil doar prin bunavointa acestuia sa obtin in continuare concediul medical.
In cazul in care nu obtin acest concediu medical ar trebui sa ma prezint la locul de munca? Din punctul de vedere al angajatorului, al ultimei decizii emise, contractul meu de lucru a incetat la data de 20 ian. Deci si obligativitatea de munca inceteaza la acea data. Teoretic raman pe dinafara pana la pronuntarea sentintei. Am toate sansele sa ma prezint acolo si sa nu-mi permita accesul in cladire. Oricum nici eu nu mai pot sa continui cu acest angajator daca asa procedeaza si oricum voi pleca de acolo la finalizare, sau de indata ce voi fi apta de munca si voi gasi de lucru.
Sunt constienta ca acest caz se va castiga in instanta, dar vreau sa fac ca totul sa fie in regula.
Sper ca am cuprins suficiente detalii pt un raspuns.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 15 Februarie 2010
@namiru : sa decida instanta !
ctynn a scris:

@namiru : sa decida instanta !


:offtopic:

Ea se prezinta in instanta cu o decizie de concediere pe motive de absente nemotivate, intocmita ilegal si incorect !
Preavizul se acorda in cazul altor concedieri, nu e cazul aici.
Ea ve fi reincadrata sau isi va da demisia.
:oops:

sa le luam in ordine
art. 76 spune: concedierea cu nerespectarea procedurii prevazute constituie nulitate absoluta
avem unul dintre cazuri de analizat :
art.74
lit. a) motivele..... in cazul tuturor concedierilor
lit.b) durata preavizului... in cazul tuturor concedierilor
litc) criteriile...in cazul concedierilor colective ( strict )
lit d)lista locurilor de munca ... in cazul prev. la art.64 ( strict )
Asa stiam si eu @ctynn. Ai dreptate.

Art. 73. [preavizul de concediere] spune asa:
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Neincadrandu-se in prevederile art. 73 urmeaza sa se aplice art 74.... Care, asa cum inteleg eu, vazand si art. 73 stiplueaza obligativitatea previzului in toate cazurile, mai putin in situatia in care angajatul este in perioada de proba.

In nici un caz aici nu se face mentiunea referitoare la art. 61 lit. a, in care s-ar putea incadra acele "absente nemotivate" de care sunt acuzata. Oricum in decizia mea de concediere nu este mentionat acest art. 61 lit. a din Codul Muncii. L-am dedus eu.

Intrebarea mea este ca trebuie sa merg la munca sau nu??

Sa presupunem ca, in mod normal eu sunt un simplu om care NU cunoaste legea in acest caz, iau de buna acea concediere si ma duc frumos la tanti instanta judecatoreasca sa decida ea.
In cazul acesta, ma consider deja data afara... pana la proba contrarie. Deci atunci cum sa ma prezit acolo?? Ca sa ma dea afara si din cladire??
Asta in presupunerea ca se acorda preaviz si acela trebuie respectat.

Strainii astia cred ca pot face legea in Romania sau sa faca misto de oamenii ei, dupa bunul lor plac...

Aici este continutul deciziei in cauza. Bineinteles fara mentionarea datelor personale. Ca sa vedeti cat de destepti pot fi strainii.

Decizia nr. x/20.01.2010

SC cu sediul in X, la adresa, reprezentata prin .... administrator, avand in vedere:
1. Absentele nemotivate, timp de 4 zile lucratoare din 15.01.2010 - 20.01.2010, ale angajatei ......., angajata in functia de ......
DECIDE:
Art. 1 Incepand cu data de 20.01.2010 Contractul individual de munca nr .................. inceteaza datorita neindeplinirii obligatiilor privind prezenta la locul de munca din Contractul Individual de munca precum si pentru incalcarea art. 8 din Contractul de munca incheiat intre cele doua parti, contract atasat prezentei decizii.
Art.2 Impotriva prezentei decizii de concediere, salariatul se poate adresa Instantei competente, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Prezenta a fost intocmita in 3 exemplare, pentru ITM X, SC si subsemnata
Spre luare la cunostinta si ducere la indeplinire.
SC-semnatura administratorului

Acel art. 8 face parte dintrun contract anterior celui oficial inregistrat la ITM si se refera la obligativitatea anuntarii CM atat a inceperii, cat si a terminarii (!) acestuia.

Apropo. Toate CM au fost predate catre firma, pe luna ianuarie 2010.

Va multumesc tuturor pt raspunsuri si discutii si va voi tine la curent cu mersul problemei.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
princessa, utilizator
la felul in care arata decizia :stunned:... presupun doar ca a fost formulata in mare mare graba!
preavizul este de 20 zile lucratoare!
sunteti si in medical :stunned:...

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca conform art. 61, lit. a) din codul muncii rosudaniela_85 rosudaniela_85 Buna ziua, Ce este de facut in cazul in care angajatorul m-a dat afara conform art. 61 lit. a in conditiile in care: - In urma unui singur avertisment ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil liliua2008 liliua2008 Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat ... (vezi toată discuția)