avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere fara preaviz in timpul incapacitatii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere fara preaviz in timpul incapacitatii temporare de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in aceasta dilema.
Sunt in CM. Medicul imi elibereaza aceste CM saptamanal odata cu prezentarea la control. In luna ian. a.c. dupa ce am primit doua certificate, le-am trimis angajatorului, ca sa le ia in vedere. Ultima zi pe CM era 14 ian. In continuare eu am mai primit alte 2 CM pana la finalul lunii, pe care le-am trimis in data de 25 ian. ultima zi de CM ar fi 31 ian. Dar urma ca acesta sa continue si in februarie.
Este adevarat ca am anuntat inceperea CM, dar nu eram in masura sa anunt finalul acestuia.
Angajatorul a conchis din cele prime 2 CM ca finalul va fi 14, iar neprezentandu-ma la locul de munca in urmatoarele zile, a emis o decizie de concediere incepand cu 20 ian, pe motiv de absente nemotivate, fara preaviz. Aceasta decizie am primit-o in 25 ian.
Decizia nu specifica articolul din codul muncii pe care se bazeaza, ci doar un articol dintr-un contract de munca intocmit dupa bunul plac al angajaturului (care nu este cetatean roman si nu cunoaste legile) incheiat anterior celui legal inregistrat la ITM. Deci am avut incheiate 2 contracte de munca. - 1 motiv de nulitate
Pe de alta parte aceasta decizie este lipsita de preaviz - 2 motiv de nulitate
Nu respecta procedura legala pentru "indisciplina" - 3 motiv de nulitate
Nu specifica exact autoritatea competenta care sa solutioneze conflictul, dar da o perioada de 30 de zile. - 4 motiv de nulitate
A fost emisa pe perioada suspendarii de drept al CIM prin conc.medical - 5 motiv de nulitate
Nu mai vreau sa continui...
Mentionez ca a mai incercat o tentativa de concediere scrisa in lb engleza, care nu era motivata. Asta a fost la 1 dec.2009.
Am incercat sa iau legatura cu un avocat, dar m-a amanat pe saptamana viitoare cand vom initia si actiunea in justitie, dar eu sunt acum in situatia de a trebui sa merg la medic, sa-i explic situatia de fata si probabil doar prin bunavointa acestuia sa obtin in continuare concediul medical.
In cazul in care nu obtin acest concediu medical ar trebui sa ma prezint la locul de munca? Din punctul de vedere al angajatorului, al ultimei decizii emise, contractul meu de lucru a incetat la data de 20 ian. Deci si obligativitatea de munca inceteaza la acea data. Teoretic raman pe dinafara pana la pronuntarea sentintei. Am toate sansele sa ma prezint acolo si sa nu-mi permita accesul in cladire. Oricum nici eu nu mai pot sa continui cu acest angajator daca asa procedeaza si oricum voi pleca de acolo la finalizare, sau de indata ce voi fi apta de munca si voi gasi de lucru.
Sunt constienta ca acest caz se va castiga in instanta, dar vreau sa fac ca totul sa fie in regula.
Sper ca am cuprins suficiente detalii pt un raspuns.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 15 Februarie 2010
princessa a scris:

Asa stiam si eu @ctynn. Ai dreptate.

Art. 73. [preavizul de concediere] spune asa:
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Neincadrandu-se in prevederile art. 73 urmeaza sa se aplice art 74.... Care, asa cum inteleg eu, vazand si art. 73 stiplueaza obligativitatea previzului in toate cazurile, mai putin in situatia in care angajatul este in perioada de proba.


Stimata doamna, (si @ctynn)
Potrivit legii romane, concedierea pentru motive disciplinare se dispune in baza art. 61, lit . a, din codul muncii, pe care vi-l redau:
ART. 61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;


Potrivit aceluiasi cod al muncii, preavizul se datoreaza (de catre unitate) in urmatoarele situatii, LIMITATIV (adica nu exemplificativ) si EXHAUSTIV (complet, adica nu veti gasi oricat veti cauta, in cod, alte cazuri de astfel de preaviz) enumerate de lege(citez din citatul dvs.) :
"Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz..."
Observati, va rog, stimata doamna si @ctynn, logica textului legal, potrivit caruia art. 61 lit. a) (cazul de concediere disciplinara) NU este intre cazurile de acordare preaviz.
In aceste conditii, este inutil sa discutam durata acestuia. (FYI, 20 zile, aici a nimerit-o ctynn).

De altfel, un minim "common sense" sau o minima experienta in relatii de munca ne pot duce la gandul ca nici macar legea romaneasca nu putea fi atat de absurda sau stupid conceputa incat sa oblige angajatorul sa primeasca (sa invite chiar) la lucru inca 20 de zile, dupa ce a decis si comunicat concedirea, un angajat - sa zicem sofer - care a savarsit abaterea disciplinara de a conduce masina firmei beat mort, a avariat masina, a ranit o persoana si a lovit un alt autoturism, are dosar penal si altceva nu mai poate conduce (nu exista alta masina, si permisul a fost suspendat) .
Ori, altfel spus, daca un angajat a agresat o colega / a furat bunurile personale ale colegilor, a fost concediat disciplinar, logica dvs. spune ca ar trebui sa mai vina la lucru inca 20 de zile dup ce i s-a comunicat concedierea, stiind totusi ca dupa 20 de zile contractul lui se termina si putand oricand sa repete abaterile disciplinare.

In privinta art. 74 (a), spun intreacat ca, in deciziile de concediere pe motiv disciplinar, eu personal notez ca: "potrivit art. 61 a) coroborat cu art. 73 (1) din L. nr. 53/2003, nu se acorda preaviz."(asta este metoda in care lamuresc faptul ca una este, in lege, "obligatia de a acorda preaviz" (= cauza), si cu totul altceva "durata acestuia" (= efect, daca avem, legal, cauza).)

@princessa:
1. Se pare ca nu m-am facut inteles in primul mesaj, asa ca reiau: nu este necesar, obligatoriu, recomandat, uzual, legal sa va mai prezentati la munca.
Neprezentarea dvs, la munca, fiind normala, nu va afecta sansele unui litigiu.
Nu trebuie sa va mai prezentati la lucru nici fizic, dvs. personal, nici formal, prin trimiterea unui medical sau a altor documente ce tin esentialmente de eexcutarea contractului de munca in prezent desfacut.
Ati fost concediata, si veti ramane astfel pana instanta va dispune contrariul.
Iar daca instanta va dispune contrariul, va veti primi salariul retorcativ, inclusiv pentru aceasta perioada.

Inainte de a considera inchis acest topic din punctul meu de vedere, mai am o mentiune: data fiind diferenta de judete intre domiciliul dvs. si sediul angajatorului, aveti grija cu instanta competenta (cu priceperea dvs. in prevederile Codului muncii, sigur o veti identifica in mod corect).
:closedtopic:
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
@smeagull:
consider ca nu este cazul unei polemici pe aceasta tema codul muncii este destul de clar !!!
intrebare: care este durata preavizul ce trebuie sa existe in c.i.m. in caz de concediere !?
ctynn a scris:

@smeagull:
consider ca nu este cazul unei polemici pe aceasta tema codul muncii este destul de clar !!!
intrebare: care este durata preavizul ce trebuie sa existe in c.i.m. in caz de concediere !?


Intr-adevar, nu este cazul unei polemici pe tema "preaviz la concediere pe motive disciplinare", pentru simplul motiv ca raspunsul (legal) este unul singur: NU EXISTA TERMEN DE PREAVIZ LA CONCEDIEREA PE MOTIVE DISCIPLINARE. Colegul @smeagull v-a explicat foarte bine, logica sa juridica fiind corecta iar explicatia practica foarte pertinenta.
cvm a scris:

ctynn a scris:

@smeagull:
consider ca nu este cazul unei polemici pe aceasta tema codul muncii este destul de clar !!!
intrebare: care este durata preavizul ce trebuie sa existe in c.i.m. in caz de concediere !?


Intr-adevar, nu este cazul unei polemici pe tema "preaviz la concediere pe motive disciplinare", pentru simplul motiv ca raspunsul (legal) este unul singur: NU EXISTA TERMEN DE PREAVIZ LA CONCEDIEREA PE MOTIVE DISCIPLINARE. Colegul @smeagull v-a explicat foarte bine, logica sa juridica fiind corecta iar explicatia practica foarte pertinenta.



art. 76 spune...
art 74 alin(1) spune...
c.i.m. spune duarata preavizului in cazul concedierii este.... zile lucratoare ( a se vedea spre exemplu anexa 3 din ccmun 2007-2010 ce reprezinta forma unui c.i.m. ) :)
:offtopic:
@cvm:
unde scrie ca nu exista preaviz in caz de concediere pentru " absente nemotivate " ( motive disciplinare :stunned:... sincer n-am auzit si nici n-am gasit o astfel de exprimare) ?
un art. ceva !?
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca conform art. 61, lit. a) din codul muncii rosudaniela_85 rosudaniela_85 Buna ziua, Ce este de facut in cazul in care angajatorul m-a dat afara conform art. 61 lit. a in conditiile in care: - In urma unui singur avertisment ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil liliua2008 liliua2008 Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat ... (vezi toată discuția)