avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reclamatie notar la Camera Notarilor Publici sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reclamatie notar la Camera Notarilor Publici sau plangere penala? ...

Buna ziua,

In anul 2014 bunica mea a facut un contract de vanzare - cumparare a unui apartament. Am mers la notar cu vanzatorul unde s-au adus toate actele cerute de notar (de catre vanzator). S-a uitat peste acte unde scria ca domnul e la zi cu toate cheltuielile si pe adeverinta de la apa scria ca e la zi si la cea de la curent tot la zi.

Surpriza apare in 2023 cand vrea sa vanda apartamentul si ni se spune la toate notarele ca apartamentul are datorii de la vechile regii si ca notarul unde s-a facut vanzarea / cumpararea era obligat sa ceara adeverinte de la toate regiile.

Acum ne-am trezit ca nu putem vinde ca sunt datorii cu penalizari destul de mari (in jur de 15000 lei). Cine este de vina ca pe contract scria ca este la zi cu toate cheltuielile la apa / curent etc.

Cand a vorbit iar cu fostul notar a spus ca sa vina tot la ea ca se rezolva, dar agentia care a gasit viitor cumparator a spus ca nu e legal asa ceva si ca ea nu se baga in asa ceva.

Ce as putea face in legatura cu aceasta situatie? Noi nu vrem sa platim ce altii au facut..

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2023
vezecs, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:23, 7 Septembrie 2023
Ca datoriile sa fie prescrise, societatea trebuie sa intenteze dosar in instanta pentru recuperarea debitului iar paratul pana la primul termen de judecata sa formuleze intampinare prin care sa invoce prescriptia dreptului material la actiune. Prescriptia nu intervine din oficiu.
Nu poate ameninta cu un proces... nu ar avea obiect....

DinuX a scris:

Din 2014 datoriile sunt prescrise. Hartie catre furnizori in care explicati situatia si in care spuneti clar ca nu intentionati sa platiti datoriile altuia, mai ales ca dreptul lor la actiune s-a prescris. Prin urmare sa va stearga din evidente. Nu semnati nicio intelegere cu ei ca anuleaza prescrierea. Poate ar fi bine sa redacteze un avocat. Eventual ii amenintati si cu un proces in care veti solicita daune morale pentru ca nu puteti dispune de bun.

Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
obreja maria, utilizator
Inseamna ca nu ati citit ce s-a scris pana acum. Eu am zis sa scrie in hartie doar ca argument suplimentar ca sa-i stearga datoria din evidente, nu si sa-i dea direct in judecata. Si daca nu se conformeaza se poate totusi incepe un proces impotriva furnizorilor cu obligatia de a face (de a emite o adeverinta cu zero datorii). Deci un proces ar avea obiect!!!
Am inteles ca s-a rezolvat.
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
DinuX, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
vezecs a scris:
Eu doar va spuneam ce mi s-a spus ca era obligatoriu ca notarul sa ceara vanzatorului toate documentele si de la regiile vechi.


Dar de la „păcănele” nu? Doar de la vechile regii? Că poate avea fostul proprietar ceva datorii și la păcănele.

Nu, notarul nu era obligat !

În anul 2014 nu exista nicio lege care să-i fi interzis notarului să autentifice actul fără adeverințe de la regia te miri care. Pentru el era obligatorie doar adeverința de la asociația de proprietari. (Legea 230/2007). Atât! De ce? Findcă așa a vrut legiuitorul la vremea aceea: să protejeze asociația de proprietari.

Abia mai târziu, în 2018, i-a dat prin cap legiuitorului să-i menționeze în lege (196/2018) și pe „furnizorii de utilități publice. ” Probabil că, până atunci, i-a considerat capabili să se descurce singuri în a-și recupera datoriile.

Or, nu poate fi criticat notarul, care a autentificat actul din 2014, că n-a visat el, atunci, în 2014, ceea ce avea să fie scris în lege în viitor (2018).

Sau, altfel spus, legea nu retroactivează, mânca-v-ar mama de pricepuți, voi ăștia care credeți că „era obligatoriu ca notarul să ceară” ... eventual și vreo adeverință de la Dumnezeu, privind datoriile Evei de pe vremea când mânca mere prin grădina raiului.

Apropo, avea bunica vreo datorie? Ea, bunica, nu Adam (sau cum s-o fi numit vechiul proprietar), dacă înțelegeți cam pe unde bat.

Eu nu prea văd unde a fost problema la momentul actualei vânzări de către bunica. Căci legea face vorbire despre „debitele înstrăinătorului,” iar nu despre debitele foștilor proprietari, pân` la Adam,
În 2014, bunica nu era obligată să preia datoriile fostului proprietar. Nici alea de la păcănele, nici alea de la regiile vechi.
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Buna ziua,

Eu am scris pe acest forum sa aflu mai multe despre daca e legal sau nu ceea ce se intampla.

Ceea ce nu am mai spus este ca bunica acum un an (anul 2022 daca tot imi spuneti ca in anul 2018 s-a scris in lege) a donat apartamentul (act de donatie sau ceva de genul) mamei mele. A fost la alt notar unde i s-a spus ca ii trebuie toate adeverintele stampilate de de la noile si vechile regii (dupa cum spuneam si in 2014) la + alte 2 notare au spus la fel ca nu se poate face actul de donatie deoarece nu este adeverinta respectiva pe care cei ce o elibereaza nu vor sa o dea pt ca sunt datorii din urma (de la Adam*).

S-a mers tot la notarul respectiv la care s-a facut prima vanzare in 2014 si la fel aici nu a mai trebuit acea adeverinta stampilata de vechile regii (unde chiar si pe foaia eliberata de ei cu actele necesare scria clar ca trebuie si acea adeverinta).

Intrebarea mea este, cum se poate ca toate notarele sa nu poata sa faca actul de vanzare/donatie iar primul notar sa treaca iar cu vederea peste acea adeverinta?

Eu asta vreau sa inteleg cum functioneaza treaba asta, intr-o parte se cere adeverinta iar in alta parte nu se cere? Daca e totul legal de ce totusi celelalte notare nu au facut actele?

mânca-v-ar mama de pricepuți, voi ăștia care credeți că „era obligatoriu ca notarul să ceară” :
Eu v-am spus ce au zis ceilalti notari despre ce acte este nevoie (ca au zis obligatoriu sau nu asta e altceva) dar imi imaginez ca era "obligatoriu" deodata ce nu au vrut sa faca actul de donatie din cauza lipsei acelei adeverinte.



Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru că le-a fost lene să gândească?
Pentru că e mai simplu să scrii numărul unei adeverințe într-un spațiu punctat dintr-o clauza deja gândită?
Pentru că e mai greu (dar nu imposibil) să cauți să scrii o clauză inteligentă care să înlocuiască lipsa adeverinței?

Firește că, dacă voiau, puteau.

Sunt aproape convinsă că, dacă aș avea contractul nou, aș putea să vă subliniez în el clauza prin care notarul din 2022 a făcut să nu mai fie necesară adeverința pe care și el o cere. O cere pentru că e mai simplu. Dar adevărata măiestrie începe din clipa în care nu te poticnești în lipsa ei, pentru că nu au vrut unii s-o elibereze.

Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract fara notar, plata restantelor ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca este legal ca noul proprietar al unui apartament sa fie obligat sa plateasca debitele lasate de chiriasul fostului ... (vezi toată discuția)
Restantele la asociatie ale fostului proprietar bumbu bumbu Buna ziua , am si eu o intrebare la dvs, daca ma puteti ajuta . In luna decembrie 2012 am achizitionat un apartament , in momentul semnarii contractului de ... (vezi toată discuția)
Vânzare apartament cu datorii la întreținere Cristian2020 Cristian2020 Bună dimineața. Tocmai ce urmează sa vând un apartament cu datorie la întreținere de aproximativ 800ron. Pot vinde dacă se trece în contractul de ... (vezi toată discuția)