vezecs a scris:
Eu doar va spuneam ce mi s-a spus ca era obligatoriu ca notarul sa ceara vanzatorului toate documentele si de la regiile vechi.
Dar de la „păcănele” nu? Doar de la vechile regii? Că poate avea fostul proprietar ceva datorii și la păcănele.
Nu,
notarul nu era obligat !
În anul
2014 nu exista nicio lege care să-i fi interzis notarului să autentifice actul fără adeverințe de la regia te miri care. Pentru el era obligatorie doar adeverința de la asociația de proprietari. (Legea 230/2007).
Atât! De ce? Findcă așa a vrut legiuitorul la vremea aceea: să protejeze asociația de proprietari.
Abia mai târziu, în
2018, i-a dat prin cap legiuitorului să-i menționeze în lege (196/2018) și pe „furnizorii de utilități publice. ” Probabil că, până atunci, i-a considerat capabili să se descurce singuri în a-și recupera datoriile.
Or, nu poate fi criticat notarul, care a autentificat actul din
2014, că n-a visat el, atunci, în 2014, ceea ce avea să fie scris în lege în viitor (
2018).
Sau, altfel spus, legea nu retroactivează, mânca-v-ar mama de pricepuți, voi ăștia care credeți că „era obligatoriu ca notarul să ceară” ... eventual și vreo adeverință de la Dumnezeu, privind datoriile Evei de pe vremea când mânca mere prin grădina raiului.
Apropo, avea
bunica vreo datorie? Ea, bunica, nu Adam (sau cum s-o fi numit vechiul proprietar), dacă înțelegeți cam pe unde bat.
Eu nu prea văd unde a fost problema la momentul
actualei vânzări de către bunica. Căci legea face vorbire despre „
debitele înstrăinătorului,” iar nu despre debitele foștilor proprietari, pân` la Adam,
În 2014, bunica nu era obligată să preia datoriile fostului proprietar. Nici alea de la păcănele, nici alea de la regiile vechi.