avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am proprietatea ...

Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am proprietatea sunt 2 calorifere mari si la fiecare étaj cate un calorifer.Cum se repartieza plata incalzirii pe partile comune.? Sau altfel spus cum se plateste caldura de pe holuri? Pe persoana sau cota parte indiviza? Legea 196/2018 nu esté clara cu acest aspect. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2023
Rodi111, utilizator
In normele de aplicare a ordinului 343/2010 al ANRSC ....Art. 9. Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip
condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuale la nivel de apartament, se repartizează proporţional cu cota
indiviză şi se achită de toţi proprietarii din cadrul condominiului indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice
ANRSC nu mai e de ceva vreme autoritate în domeniul reglementării energiei termice, deci acel ordin, din 2010 este neaplicabil în momentul de față.

ANRE este autoritatea în domeniul energiei.
!!
Ultima modificare: Joi, 31 August 2023
vali m, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nu are sens sa ne fortam sa-l convingem pe dl. moderator.

Eu l-am rugat sa ne de-a un singur exemplu de as. prop. la care se repartizeaza cheltuielile cu incalzirea spatiilor comune, se face proportional cu nr. de persoane. Ce raspunde dumnealui:
...Unde am mai văzut repartiție de energie pe persoană? În toate asociatiile ce respecta aplicarea legii 196/2018. În cele care au ramas cu vechile legi în aplicare, sau cu cine știe ce "regulamente" , e normal sa nu se aplice.

M-ati lamurit: in toate asociatiile.... Chiar in toate? Eu v-am rugat sa ne dati un singur exemplu, nu asa - in toate...
Va rog, mergeti la asociatia din care faceti parte si intrebati administratorul, presedintele, cenzorul.
Va mai zic ceva: toata legislatia din trecut (10-20 de ani), prevedea ca cheltuielile cu incalzirea - indiferent ca erau sau nu aparate de masura, se facea la suprafata utila si in extenso, la fel pentru suprafetele comune.
Apoi, dupa parerea dumitele, noi (eu, vali m) cam batem campii pe-aici. Adica, Ordinului 343/2010 al ANRSC ... nu mai reprezinta nimic pentru dumneata, asta vrei sa zici, da?
Dar, atunci cand reprezenta o anumita Norma, era bine, da? Ca repartizarea costurilor cu incalzirea se facea proporrtional cu c.p.i. nu va zice nimic?
Faptul ca intr-un condominiu sunt mai multe tipuri de locuinte (diferite ca suprafata utila), nu va zice nimic!
Faptul ca suprafetele comune dint-un condominiu, sunt proportionale cu sup. utile ale locuintelor fiecarui proprietar, iar nu va zice nimic!
Va asigur la modul cel mai serios, ca sunteti intr-o grava eroare, afirmand ca repartizarea costurilor cu incalzirea suprafetelor comune se face proportional cu nr. de persoane.
Toti administratorii din tara romaneasca, au invatat la cursurile pentru obtinerea a certificatului de calificare in meseria de administrator de condominii, ca repartizarea costurilor cu incalzirea, chiar si a spatiilor comune se faca prop. cu c.p.i.
Va mai zic ceva: la un moment dat s-a incercat repartizarea acestor costui prop. cu SET (suprafata-echivalent-termic) a fiecarei locuinte sau spatiu comun, dar nu a "mers", mai mult de un sezon si s-a renuntat.
Ziceti ca nu vin cu argumente - pai cititi pe diagonala, iata, va mai dau inca o data prevderile:
1. Sectiunea a 5-a, art. 84 -86;
2.Sectiunea a 7-a, art.90;
Cititi si interpretati corect ceea ce zic aceste doua sectiuni, pentru ca se completeaza reciproc.
Mai puteti lua informatii de la firmele care se ocupa cu calculul reparizarilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri si la care un element de baza il reprezinta suprafata utila a fiecarei locuinte; mai mult, am mai zis, dar bat la hadarag degeaba - firmele respective fac si verifica mereu intregul SET al instalatiilor interioare, tevi verticale, tevi subsol si spatii comune.
Nicaieri nu se pomeneste de nr. de persoane! Ar fi total ABSURD!
D-le Grecu va explic pentru ultima data :
1. Nu are nici o importanță juridică cum procedează unele (multe, putine) asociatii de proprietari, nu e izvor de drept.
2. Legea abrogata 230/2007 prevedea în normele sale de aplicare repartizarea energiei termice pe CPI
Dacă s-a abrogat înseamnă că nu mai are sens discutia despre chestia cu CPI.
3. Avem o lege nouă, care nu spune nimic despre repartiția pe CPI a energiei termice. Nu există în legea 196/2018 nici o virgula care să prevadă asa ceva.

Astea sunt argumente.

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
legea 230/2007 ... adina2110 adina2110 Va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa daca Legea 230/2007 H.G. 1558/2007 mai este in vigoare, conform careia locatarii cu zero persoane la intretinere ... (vezi toată discuția)
Art.52 (1) din norme metodologice de aplicare a legii 230/2007 își pierde valabilitatea dacă mărim sau scădem set în apartamente? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Un exemplu- Se modifica suprafata radianta in apartamente prin debransari respectiv adaugari de calorifere. Pentru a imparti corect ... (vezi toată discuția)