avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma decesului ...

Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma decesului partenerului cu care am conviețuit 38 ani.Am depus la casa de pensii ,certificatul de legartar ( prin care mi s-a atrebuit toate bunurile moștenite casa,mașină) pentru obținerea CAS-ului .Mi s-a cerut de la casa de pensii să aduc de la notar o hârtie cu suma ce urmează a mi se da de la casa de pensii, hârtie pe care am plătit suma 240 lei .Am depus și această adeverință,iar acum tot casa de pensii îmi spune că nu am calitate de moștenitor și nu poate să-mi dea cei 600 lei ,căci sunt legatar și a trimis dosarul la un cabinet juridic pentru cercetare. .Intrebarea este :sunt moștenitoare sau nu?Mulțumesc!
Dar CAS-ul nu se restituie nimanui !!! Va referiti cumva la fondul adunat la pilonul 2 de pensii ? cel pe care Statul la virat la fondurile private ? Acela - intradevar - se restituie mostenitorilor . Dvs. sunteti mostenitor si pe acesta DACA in testament a trecut ca sunteti “ mostenitor universal “ ( asa cred ca se numeste , adica v-a lasat tot ce are ) . Daca a insirat in testament o lista cu ce va lasa , chiar daca sunt absolut toate bunurile lui , si nu a prins si acest fond , atunci nu aveti dreptul la el , ci numai la ce e prins in testament . Dar , spuneti ca s-a trimis la comisia juridica a Casei de Pensii spre analiza cazul , poate reveniti - daca tot nu sunteti lamurita - cu raspunsul lor si vedem atunci .
Sunteți legatar universal?
Dacă da (dacă găsiți în testament chiar sintagma "legatar universal" sau o exprimare de tipul: las toate bunurile...) atunci aveți dreptul și la sumele acumulate la pilonul 2 de pensii.
Dar suma trebuie să fie și ea introdusă în certificatul de legatar.

Legate pot fi: universale, cu titlu universal sau particulare. Nu intrăm în teorii acum. Discutăm dacă apare vreo bazaconie de la departamentul lor juridic.
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Sunteți legatar universal?
Dacă da (dacă găsiți în testament chiar sintagma "legatar universal" sau o exprimare de tipul: las toate bunurile...) atunci aveți dreptul și la sumele acumulate la pilonul 2 de pensii.
Dar suma trebuie să fie și ea introdusă în certificatul de legatar.

Legate pot fi: universale, cu titlu universal sau particulare. Nu intrăm în teorii acum. Discutăm dacă apare vreo bazaconie de la departamentul lor juridic.

Bună ziua. CAS-ul care l-am cerut este contribuția de sănătate care s-a oprit tuturor pensionarilor timp de 1 an și acum pri ordonanta guvernului se restituie și celor vii și celor decedați în cote lunare cum a fost reținut La sora mea apare suma pe cuponul de pensie lunar La persoanele decedate această sumă se restituie moștenitorilor. Intrebarea mea este: eu am certificat de legatar prin testament de ka partenerul meu cu care am conviețuit 38 ani ,am moștenit bunurile și acest certificat legatar nu este același cu cel de moștenitor? Notarul a spus că este acelaș lucru,eu fiind unica moștenitoare prin testament !,decedatul neavând copii ,frați ,!părinți. Doamna de la casa de pensii nu înțelege diferența dintre certificatul de legatar și moștenitor de aceea a trimis dosarul pentru lămurire. Mulțumesc!
Fercu Ana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, este același lucru. (cu niște diferențe „de nuanță”).
Nu vă bateți capul. Așteptați nițel, că se dumiresc ei.

Sunt 2 feluri de moșteniri:

1. legală (transmisă conform voinței legii/regulilor din codul civil) - și se emite certificat de moștenitor (se subînțelege moștenitor legal)

2. testamentară (transmisă conform voinței defunctului exprimată în cuprinsul legatului inclus în testamentul său) - și se emite certificat de legatar. (moștenitor testamentar).

Mie, uneia, titlul certificatul dvs. îmi spune o poveste întreagă. Altora, poate mai nimic. (nu-i vina funcționarului, că de-aia au și consilieri juridici: ca să-i dumirească. Și să sperăm că n-or să încurce)

Mai departe, rămâne întrebarea. Oare ce fel de legat o fi? Ca și acestea sunt de 3 feluri.
romascanu, moderator

romascanu a scris:

Ba da, este același lucru. (cu niște diferențe „de nuanță”).
Nu vă bateți capul. Așteptați nițel, că se dumiresc ei.

Sunt 2 feluri de moșteniri:

1. legală (transmisă conform voinței legii/regulilor din codul civil) - și se emite certificat de moștenitor (se subînțelege moștenitor legal)

2. testamentară (transmisă conform voinței defunctului exprimată în cuprinsul legatului inclus în testamentul său) - și se emite certificat de legatar. (moștenitor testamentar).

Mie, uneia, titlul certificatul dvs. îmi spune o poveste întreagă. Altora, poate mai nimic. (nu-i vina funcționarului, că de-aia au și consilieri juridici: ca să-i dumirească. Și să sperăm că n-or să încurce)

Mai departe, rămâne întrebarea. Oare ce fel de legat o fi? Ca și acestea sunt de 3 feluri.

Mulțumesc mult pentru răspuns,,pentru competență și vă doresc multă sănătate ![

Alte discuții în legătură

Testament cu prevederi interpretabile marius_cerbu marius_cerbu Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testament legea 10/2001 - cont bancar Uranus1984 Uranus1984 In anii \'90, o persoana fara copii, fara sot, fara frati si parinti lasa prin testament ca in cazul decesului ei, toate imobilele nationalizate ce au ... (vezi toată discuția)