avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma decesului ...

Bună ziua. Sunt legatară prin testament în urma decesului partenerului cu care am conviețuit 38 ani.Am depus la casa de pensii ,certificatul de legartar ( prin care mi s-a atrebuit toate bunurile moștenite casa,mașină) pentru obținerea CAS-ului .Mi s-a cerut de la casa de pensii să aduc de la notar o hârtie cu suma ce urmează a mi se da de la casa de pensii, hârtie pe care am plătit suma 240 lei .Am depus și această adeverință,iar acum tot casa de pensii îmi spune că nu am calitate de moștenitor și nu poate să-mi dea cei 600 lei ,căci sunt legatar și a trimis dosarul la un cabinet juridic pentru cercetare. .Intrebarea este :sunt moștenitoare sau nu?Mulțumesc!
Este vorba de dreptul de a obtine restituirea CASS ( contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, asa cum ati precizat in ultimul mesaj postat) care a fost retinut din pensii, drept prevazut de OUG 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate

Dvs. ati dobandit dreptul de mostenire prin testament, ceea ce inseamna ca aveti calitatatea de mostenitor testamentar.
Este vorba de un legat universal instituit prin testament in favoarae dvs., legatul universal fiind acea dispozitie testamentara care confera celui in favoarea carui s-a testat dreptul la intreaga mostenire.

Mostenitorii unei persoane sunt de doua feluri:
1. mostenitori legali, acele persoane care au dreptul de a mosteni in temeiul legii, respectiv rudele apropiate ale defunctului, impartite de Codul civil in clase de mostenitori si sotul supravietuitor si
2. mostenitori testamentari care dobandesc dreptul de mostenire in baza unui testament.

Problema consta in faptul ca art. 7 din ordonanta de urgenta mentionata, prevede ca, in cazul decesului titularului dreptului la pensie care avea dreptul la restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, banii se vor plati catre mostenitorii legali, la cererea acestora.
Functionarul de la Casa de pensii ar fi trebuit sa va spuna inca de la momentul cand ati depus certificatul de legatar,
care asa cum ii spune numele se elibereaza in cazul in care este vorba de o mostenire testamentara (legat), faptul ca OUG 4/2023 prevede ca doar mostenitoriilor legali li se restituie CASS si nu sa va trimita la notariat.

Din punctul meu de vedere, OUG 4/2023 face o discriminare nejustificata intre mostenitorii legali si cei testamentari.

Vedeti si acest articol publicat pe www. avocatnet.ro, unde este explicat foarte bine continutul OUG 4/2023
www.avocatnet.ro/articol_637...
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cu prevederi interpretabile marius_cerbu marius_cerbu Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testament legea 10/2001 - cont bancar Uranus1984 Uranus1984 In anii \'90, o persoana fara copii, fara sot, fara frati si parinti lasa prin testament ca in cazul decesului ei, toate imobilele nationalizate ce au ... (vezi toată discuția)