avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nu mai pot sa ma vad cu prietena pentru ca era martor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nu mai pot sa ma vad cu prietena pentru ca era martor in procesul meu

Buna ziua....
Joi pe 28 ianuarie 2010 am fost condamnat la 3 ani cu suspendare si 5 ani probatiune pt ca am cules canepa de pe marginea drumului si am incercat s-a o fumez impreuna cu inca vreo 4 prieteni.Intre obligatiile probatiunii este si faptul ca nu ma pot intalni cu nici unul dintre martori sau inculpati.Problema e ca intre martori se afla si prietena.Avocatul din oficiu mi-a spus ca tre sa renunt la ea.Problema e ca suntem impreuna de 2 ani si aveam si planuri de viitor...nunta..etc. CE SE POATE INTAMPLA DACA IMI CONTINUI RELATIA?
VA MULTUMESC
In primul rand politia nu are ce cauta in discutie. Daca politia sesizeaza instanta, doar instanta poate hotara daca cel caruia ii incumba obligatia de a nu intra in legatura cu anumite persoane a incalcat cu rea-credinta obligatiile impuse de aceasta. In al doilea rand prietena dumnealui a fost martor in procesul repectiv si nu parte vatamata sau inculpat asa incat nu inteleg rationamentul dumneavoastra "Ratiunea pentru care este interzisa intalnirea cu persoanele respective era tocmai de a nu mai comite astfel de fapte penale care constituie infractiuni.Adica eu cred ca daca ar locui impreuna ar exista riscul de a comite din nou astfel de fapte pentru care de abia a fost condamnat...cu suspendare....".
Nu se pune problema revocarii suspendarii sub supraveghere pe motiv ca va intalniti cu martora - care este prietena Dvs.
Pentru revocare trebuie demonstrata reau-credinta a condamnatului, ceea ce nu e cazul. Banuiesc ca si in declaratia data de prietena in fata instantei a mentionat ca se afla intr-o relatie de prietenie/iubire/concubinaj cu Dvs.
Este unul din cazurile in care instanta nu a analizat foarte atent relatiile dintre inculpat si martori.
Personal consider ca nu se poate stabili o astfel de obligatie la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. In practica ea este intalnita in cazul liberarii sub control judiciar sau al inlocuirii masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu sau tara. Utilitatea si scopul ei fiind ca inculpatul sa nu influenteze depozitiile martorilor ce urmeaza sa apara in fata instantei. Dupa terminarea procesului o astfel de obligatie nu se impune.
Sesizarea in cazul revocarii trebuie facuta de biroul de executari penale al tribunalului (fiind din cate am inteles o condamnare pe Legea 143/2000 privind traficul de droguri) la sesizarea Serviciului de probatiune. Asa cum am mai spus trebuie dovedita reau-credinta, ceea ce nu e cazul.
Puteti sta linistit in continuare cu prietena Dvs.
Politia face arestarea.De aceea ziceam ca nu poate fi impresionata.
Cert este un lucru.Obligatia impusa de instanta trebuie respectata.In caz contrar poate opera revocarea, evident in caz de sesizare a instantei.
Parerea mea este ca daca doua persoane comit impreuna infractiuni instanta poate interveni.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate domn, politia doar executa mandatul de arestare, emis de judecator ( de instanta). Instanta apreciaza daca este cazul sa fie arestata preventiv o persoana sau nu, in nici un caz politia. Cat despre sintagma "comit impreuna" exista o intreaga literatura de specialitate cu referire la participatie. Dar pentru ca ati deschis subiectul in discutie sa impingem rationamentul mai departe si sa admitem ca prietena dumnealui il anunta printr-o cunostinta comuna(ca deh, nu are voie sa intre in legatura cu ea) ca a ramas insarcinata cu acesta si ca urmeaza sa dea nastere unui copil. Ar trebui cumva ca respectivul sa nu mai stabileasca legaturi cu mama copilului sau, cu care nu se casatoreste, pentru ca asa a hotarat o instanta de judecata printr-o hotarare definitiva? Sau trebuie sa faca o cerere de revizuire conform art 394 aliniat 1 litera a , cu toate ca pare fortata situatia? Care ar fi solutia legala de urmat in acest caz ? Sa discutam pe aceasta ipoteza (de scoala), care i se poate intampla cuiva in realitate. Daca aveti o speta de acest gen va sfatuiti clientul sa nu se mai vada 8 ani cu mama copilului sau ?
Stimate domn Spiros, eu am zis ca trebuie gandita situatia.
Daca abordeaza problema prost se duce sa execute pedeapsa.Strict legal asa sta treaba.
Parerea mea este ca trebuie gasite modalitati juridice.Avem o situatie care trebuie rezolvata, dar nu putem pe forum.
Daca se incalca dispozitia instantei se dispune revocarea.Sau nu, ati zice?
Trebuie sa se caute o cale care nu este atat de usoara precum credeti dvs.Eu nu as sfatui perosona in sensul aratat de dvs, pt simplul motiv ca incalca hotararea instantei.
Persoana in cauza poate sa faca ce vrea deoarece este dreptul sau... de a face cum considera....sa faca...dar isi asuma si responsabilitatea...ca doar are discernamant...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cum evit intalnirea cu un executor judecatoresc??? anaromina anaromina Sotul meu, de care inca nu am divortat, a obtinut prin ordonanta sa ia copilul nostru, in varsta de 2 ani si jumatate, un weekend pe luna si de Craciun. Eu nu ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriri anaxorz anaxorz Buna ziua! Ar putea cineva sa-mi spuna care este modaliatatea de a divorta in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriei si nici nu exista ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare roxanafey roxanafey daca dupa o sentinta definitiva esti gasit vinovat si primesti o pedeapsa cu suspendare te poti intoarce la vechea profesie chiar daca fapta a fost savarsita ... (vezi toată discuția)