avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. ...

Buna seara,
Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. Care sunt partile bune si care rele ale iesirii din asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:26, 20 Noiembrie 2023
De unde rezulta caracterul limitativ al prevederii de la art. 17 alin 9. ?
Nu vad decit faptul ca e subliniata o conditie necesara pentru a pastra calitatea de membru in asociatie.
Nu se vorbeste nicaieri in lege de vreo interdictie de a iesi din asociatie.

Oricum, cei ce gazduiesc acest forum au aceeasi opinie exprimata si de @CHKa, a asocierii LIBER consimtite, care implicit presupune si "despartirea"..
www.avocatnet.ro/articol_501...

Parafrazindu-va, stiti vreo speta prin care s-a negat dreptul vreunui membru de asociatie de a depune o cerere de a renunta la calitatea respectiva ?

Sa stiti ca exista hotariri de instante, privind dizolvarea:
[ link extern ]

robert1958 a scris:

Or, legea specială a reglementat acest aspect în mod limitativ la art. 17 alin. 9 :

„Odată cu pierderea calității de proprietar în condominiu încetează statutul de membru al respectivei asociații de proprietari”, ceea ce nu exclude ci presupune și „ieșirea pe cale naturală din sistem”.

Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
latka, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @robert1958 , daca nu as fi membru in asociatia de locatari , nici nu as avea ce cauta la adunarea generala a acesteia . Si - intradevar - mi-as putea folosi timpul ( probabil mai placut ) la o partida de table , chiar daca nu cunosc jocul ... Doar ca SUNT membru , ba chiar cenzor de buni ani . Sunt o ferventa sustinatoare a legii in general , dar Legea 196 contine atatea constrangeri , atatea sarcini in carca presedintelui , a CE si a cenzorului , incat ce credeti ? cam NIMENI nu accepta respectivele functii . Noi - de pilda - functionam cu totul pe langa lege , si ne complacem in asta , ca nu avem incotro ... Singura persoana care a acceptat ( mai tras , mai impins ) sa fie presedinte , ne-a spus clar ca , daca pretindem mai mult decat sa semneze adeverinte pentru vanzare de proprietate , sau ca reprezentant la incheierea de contracte , in secunda doi isi da demisia si sa-l lasam in pace . La fel si restul de membri ... Eu am acceptat sa fiu cenzor mai mult de jena fata de vecini , nimeni altcineva nu avea studiile necesare . Avem un administrator ( dintre vecini ) care nu are atestat , nici nu-i cere nimeni sa aiba , dar isi face treaba : imparte corect facturile de utilitati ( apa-canal , salubritate , energie electrica pe casa scarii ) , rezolva ce probleme se mai ivesc . Am avut angajata ingrijitoare dar , de cand cu noile reglementari privind fiscalitatea pentru angajatii part-time , nu mai avem . Si - teoretic - facem curatenie prin rotatie , cine nu poate - se descurca , isi aduce inlocuitor ( practic - aceeasi femeie ) . Nu am actualizat nici un fel de statut , de acord la inscrierea de noi membri , nu tinem adunari anuale , nu tine NIMENI sa participe la procesul deliberativ si - cu atat mai putin - sa se implice activ in activitatea asociatiei . Convocam adunare generala cand avem ceva major de rezolvat ( reparatie acoperis , izolarea blocului ) , nu pentru lucruri marunte . Pentru acestea , de obicei se consulta adminul , presedintele si cenzorul . Si toata lumea e multumita , nu avem restantieri , nici restante la furnizori . Cei care nu vor sa se inscrie in asociatie ne fac un serviciu , nu mai trebuie sa faci corespondenta cu ei , nu incurca la atingerea cvorumului ( nu locuiesc in bloc , au chiriasi sau apartamentul e gol ) . Mai arat - nu e neaparat relevant - ca tot comitetul , impreuna cu adminul NU doresc remuneratie , facem totul voluntar . E adevarat , blocul e mic , de 20 apartamente . Stiu ca nu suntem in deplina legalitate dar , in conditiile date , asta e ... decat o forma fara fond , mai bine o solutie care functioneaza ... Si - va asigur - blocul NU arata ca un ghetou , dimpotriva , e ingrijit , cochet si curat ...
CHKa, utilizator

latka a scris:

De unde rezulta caracterul limitativ al prevederii de la art. 17 alin 9. ?
Nu vad decit faptul ca e subliniata o conditie necesara pentru a pastra calitatea de membru in asociatie.
Nu se vorbeste nicaieri in lege de vreo interdictie de a iesi din asociatie.

Oricum, cei ce gazduiesc acest forum au aceeasi opinie exprimata si de @CHKa, a asocierii LIBER consimtite, care implicit presupune si "despartirea"..
www.avocatnet.ro/articol_501...

Parafrazâdu-vă la rândul meu, opinia celor care găzduiesc aceste forum nu este izvor drept, nefiind nici macar fundamentată ca să poată fi luată în considerație . Este doar o vorbă.

Pentru știința dvs, potrivit art. 17 alin. 8 din lege, lista proprietarilor asociați trebuie actualizată periodic la judecătorie, orice modificare în râdul proprietarilor asociații fiind fără echivoc o modificare/actualizare a acordului de asociere.
Dacă inscrierea unor noi membrii, prin cerere și act adițional are un temei de drept astfel ca cererea să fie admisă și instanța să dispună înscrierea modificărilor în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei, ei bine ieșirea unor membrii din asociație nu își găsește o motivare în drept în legea 196/2018 astfel ca cererea asociație în privința modificării actelor constitutive prin ieșirea unor membrii, respectiv acordul de asociere, să fie admisă de instanță.

În privința deciziei Tribunalului Hunedoara acesta a dispus doar

„ .............. înscrierea Hotărârii de dizolvare a Asociației de Proprietari nr. 38 D___ adoptată de Adunarea Generală a Asociației conform procesului-verbal din data de 18 decembrie 2019, în registrul special ținut de către Judecătoria D___.
însă nu a pronunțat o hotărâre judecătorească prin care să dispună dizolvarea asociației și încetarea personalității juridice

Or, câtă vreme asociația de proprietari dobândește personalitate juridică ÎN BAZA ÎNCHEIERII judecătorului desemnat de președintele judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află condominiul, și pentru dizolvarea asociașiei ar trebui să existe o încheire prin care instanța să se pronunțe fără echivoc în sensul dizolvării. Nu cred că simpla înscriere a hotărârii adunării generale cu privire la dizolvare în registrul special ținut de judecătoria D.... va produce efecte juridice.

Însă nu este firesc să ignotați pur și simplu ce am scris mai sus :

Personal, sunt de acord cu dizolvarea asociațiilor dacă aceasta este dorința tuturor proprietarilor membri, nu am o problemă, dar asta nu se poate întampla decât cu respectarea procedurilor legale.

robert1958, utilizator
OK, inteleg punctul dvs. de vedere, atunci lamuriti-va cum se procedeaza atunci cind, in conformitate cu art. 17 alin 9 din legea 196/2018 isi pierd calitatea de membri in asociatie un numar de proprietari , noii improprietariti nedorind sa faca acea cerere scrisa de a deveni membri ?

Nici aici legea nu spune de modificarea acordului de asociere.

robert1958 a scris:

Pentru știința dvs, potrivit art. 17 alin. 8 din lege, lista proprietarilor asociați trebuie actualizată periodic la judecătorie, orice modificare în râdul proprietarilor asociații fiind fără echivoc o modificare/actualizare a acordului de asociere.
Dacă inscrierea unor noi membrii, prin cerere și act adițional are un temei de drept astfel ca cererea să fie admisă și instanța să dispună înscrierea modificărilor în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei, ei bine ieșirea unor membrii din asociație nu își găsește o motivare în drept în legea 196/2018 astfel ca cererea asociație în privința modificării actelor constitutive prin ieșirea unor membrii, respectiv acordul de asociere, să fie admisă de instanță.
............................

Personal, sunt de acord cu dizolvarea asociațiilor dacă aceasta este dorința tuturor proprietarilor membri, nu am o problemă, dar asta nu se poate întampla decât cu respectarea procedurilor legale.

latka a scris:

OK, inteleg punctul dvs. de vedere, atunci lamuriti-va cum se procedeaza atunci cind, in conformitate cu art. 17 alin 9 din legea 196/2018 isi pierd calitatea de membri in asociatie un numar de proprietari , noii improprietariti nedorind sa faca acea cerere scrisa de a deveni membri ?

Nici aici legea nu spune de modificarea acordului de asociere

„Punctul meu de vedere” este de fapt o consecință a interpretătării fundamentată pe dispozițiile legii nr. 196/2018, nu doar „vorbe”.

Mai departe, ați răspuns singur la întrebare : dacă un număr de proprietari își pierd calitatea de proprietar prin acte de înstrăinare sau deces, potrivit art. 19 alin. 9, pentru respectivii exproprietari încetează și statutul de membru al asociației.
Cerea de actualizare a acordului de asociere cu privire la proprietarii asociați va fi întemeiată pe art. 17 alin. 8 conexat cu alin. 9 al aceluiși articol.
În privința noilor proprietari, dacă aceștia nu vor să se înscrie în asociație, în mod evident opțiunea lor nu conduce la necesitatea actualizării acordului de asociere în privința proprietarilor asociați.
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Efecte retragere din asociație și din calitatea de membru al cex CornelPop33 CornelPop33 Bună ziua, În situația în care am demisionat din poziția de membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, iar apoi am făcut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)