avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. ...

Buna seara,
Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. Care sunt partile bune si care rele ale iesirii din asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:26, 20 Noiembrie 2023
Sa inteleg ca "ramin" membri de asociatie fosti proprietari si decedati ? Nu trebuie modificat acordul de asociere ?
Articolul 17
(3) Acordul de asociere trebuie să conțină:
a) adresa și individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele și prenumele tuturor proprietarilor asociați;

Articolul 21
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociației de proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor statutului asociației de proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.

robert1958 a scris:

În privința noilor proprietari, dacă aceștia nu vor să se înscrie în asociație, în mod evident opțiunea lor nu conduce la necesitatea actualizării acordului de asociere în privința proprietarilor asociați.

latka a scris:

Sa inteleg ca "ramin" membri de asociatie fosti proprietari si decedati ? Nu trebuie modificat acordul de asociere ?

Din nou ignorați anumite pasaje și nu este corect. Haideți să reluăm:

Mai departe, ați răspuns singur la întrebare : dacă un număr de proprietari își pierd calitatea de proprietar prin acte de înstrăinare sau deces, potrivit art. 19 alin. 9 pentru respectivii exproprietari încetează și statutul de membru al asociației.
Cerea de actualizare a acordului de asociere cu privire la proprietarii asociați va fi întemeiată pe art. 17 alin. 8 conexat cu alin. 9 al aceluiși articol.

Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Deci pina la urma si pentru cei care isi pierd calitatea de membru (ies din asociatie) exista o cerere de actualizare a acordului de asociere.

"(8) Acordul de asociere și statutul asociației de proprietari, actualizate, se depun de către președintele asociației de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul."

Nu spune ce fel de modificari, cum s-au facut (prin faptul ca s-a inscris, prin faptul ca a decedat, prin faptul ca nu mai e proprietar, prin faptul ca a facut cerere de iesire).

Nu cred ca am ignorat ceva esential, m-am referit cu precadere la urmatorul pasaj:

"Dacă inscrierea unor noi membrii, prin cerere și act adițional are un temei de drept astfel ca cererea să fie admisă și instanța să dispună înscrierea modificărilor în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei, ei bine ieșirea unor membrii din asociație nu își găsește o motivare în drept în legea 196/2018 astfel ca cererea asociație în privința modificării actelor constitutive prin ieșirea unor membrii, respectiv acordul de asociere, să fie admisă de instanță.

robert1958 a scris:

Cerea de actualizare a acordului de asociere cu privire la proprietarii asociați va fi întemeiată pe art. 17 alin. 8 conexat cu alin. 9 al aceluiși articol.

latka, utilizator

latka a scris:

Deci pina la urma si pentru cei care isi pierd calitatea de membru (ies din asociatie) exista o cerere de actualizare a acordului de asociere.

Nu cred ca am ignorat ceva esential, m-am referit cu precadere la urmatorul pasaj:

"Dacă inscrierea unor noi membrii, prin cerere și act adițional are un temei de drept astfel ca cererea să fie admisă și instanța să dispună înscrierea modificărilor în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei, ei bine ieșirea unor membrii din asociație nu își găsește o motivare în drept ]în legea 196/2018 astfel ca cererea asociație în privința modificării actelor constitutive prin ieșirea unor membrii, respectiv acordul de asociere, să fie admisă de instanță

Luați ceea ce am subliniat în sensul că nefiind îndeplinite îndeplinite condițiile de admisibilitate ale cererii, cererea neputând fi motivată în drept, membrii asociației care vor să renunțe la acest statut vor râmâne membrii ai asociației înscriși în acordul de asociere depus la judecătorie.

Și am să vă rog să păstrăm o anumită corectitudine în discuții . Anterior m-ați întrebat punctual :

Și v-am răspuns la fel de punctual :

Mai departe, ați răspuns singur la întrebare : dacă un număr de proprietari își pierd calitatea de proprietar prin acte de înstrăinare sau deces, potrivit art. 19 alin. 9 pentru respectivii exproprietari încetează și statutul de membru al asociației.

robert1958, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu reiese asa ceva, textul legii ( art. 17 alin 8) spune " ori de câte ori sunt modificări ", nu " ori de câte ori se înscrie un nou proprietar, sau când vinde un proprietar, sau când e un deces " . O modificare e și când un proprietar renunță la calitatea sa de membru, prin cerere.

E scris undeva că e interzisă această renuntare la calitatea de membru ? Nu.

Alte discuții în legătură

Efecte retragere din asociație și din calitatea de membru al cex CornelPop33 CornelPop33 Bună ziua, În situația în care am demisionat din poziția de membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, iar apoi am făcut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)