avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. ...

Buna seara,
Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. Care sunt partile bune si care rele ale iesirii din asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:26, 20 Noiembrie 2023
Si unde e speta (ca asa cereti dvs., de obicei ) care exemplifica acest lucru ?

Constitutia Romaniei defineste, ca act legislativ fundamental, la art. 40, libertatea de asociere, prin urmare de ce nu poate fi un motiv de drept pentru renuntarea (libera) la calitatea de membru in asociatia de proprietari aceasta definire din constitutie ? Este asociatia de proprietari o forma de asociere restrictiva, in afara constitutiei ?

Dupa definitia din legea speciala 196/2018 nu reiese ca "este singura forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii."

Stim foarte bine ca exista in Romania condominii care nu au asociatii de proprietari. Ce se intimpla ?

Articolul 11
(2) Consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz.

robert1958 a scris:



Nu am spus că o cerere de renunțare la statutul de membru este nelegală, ci că renunțarea la statutul de membru la cerere nu este reglementată de legea 196/2018, iar cererea de actualizare a acordului de asociere ca urmare a formulării unor astfel de cereri nu ar putea fi motivată în drept:


latka a scris:

Si unde e speta (ca asa cereti dvs., de obicei ) care exemplifica acest lucru ?

Constitutia Romaniei defineste, ca act legislativ fundamental, la art. 40, libertatea de asociere, prin urmare de ce nu poate fi un motiv de drept pentru renuntarea (libera) la calitatea de membru in asociatia de proprietari aceasta definire din constitutie ? Este asociatia de proprietari o forma de asociere restrictiva, in afara constitutiei ?


Înțeleg că dvs. considerați că actualizarea acordului de asociere ca urmare a cererii de retragere din asociația de proprietari ar putea fi motivată în drept prin articolul 40 alin. 1 din Constituție. Sunteți sigur ?

Nimic mai greșit, un articol din Constituție poate fi temei de drept în ridicarea unei excepții de neconstituționalitate a unui articol din legea nr. 196/2018 sau din oricare altă lege, nicidecum într-o acțiune civilă.

Dar haideți să vedem ce a reținut CCR :

„Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea observă că, în anumite situații, legiuitorul poate institui forme speciale de asociere ce urmăresc apărarea unor interese de ordin general și care, în perspectiva scopurilor pe care le urmăresc, nu reprezintă, în realitate, modalități înscrise în conceptul de liberă asociere, iar asociația de proprietari se află tocmai într-o asemenea situație juridică. Această categorie de asociații a fost creată prin lege în vederea realizării unui scop de interes general, și anume administrarea în bune condiții a clădirilor cu mai multe apartamente, luându-se în seamă totodată și interesele locatarilor, legate de realizarea unei bune conviețuiri, inclusiv pentru stabilirea costurilor și a cheltuielilor comune, a repartizării lor pe fiecare locatar, a reparațiilor și amenajărilor necesare (a se vedea Decizia nr. 168 din 28 octombrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 24 februarie 2000)”

latka a scris:

Stim foarte bine ca exista in Romania condominii care nu au asociatii de proprietari. Ce se intimpla ?




Știți foarte bine că astfel de condominii funcționează în baza Codului civil și nu se poate pune în discuție o cerere de renunțare la satutul de membru al asociației de proprietari.
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Stimate @robert1958 , mie imi pare o logica putin ... rasucita ( dar , cum va spuneam , eu nu sunt jurist ) : cum s-ar putea ridica - intr-un eventual proces - o exceptie de neconstitutionalitate pe o prevedere NE cuprinsa in lege ? eu inteleg ca se critica prevederi care incalca Constitutia , nu ca legea “ tace “ privitor la o anume situatie . Idiotenia - in opinia mea de “ cetatean de pe zebra “ este prevedrea din Legea 196/2018 , care spune ca trebuie mers la judecatorie ori de cate ori se inscrie un nou membru . Cred ca la nici o asociatie , de nici un fel , nu exista o asemenea cerinta : membrii fondatori sunt cei care au infiintat-o , cine s-a mai inscris si cine a mai renuntat , sau cine si-a pierdut calitatea de membru ( din diferite motive ) , n-ar trebui sa se reflecte decat in documentele interne ale asociatiei . Daca - prin absurd - ar exista acesta cerinta si la ( de pilda ) Asociatia Pensionarilor din Romania , presedintele acesteia nici n-ar mai parasi treptele Judecatoriei , s-ar muta acolo ... Si mai sant , cu asupra de masura , prevederi la fel de “ inteligente “ in zisa Lege . Nici nu stiu daca membrul care vrea sa se retraga ar trebui sa faca o cerere , sau doar o notificare ca se retrage din acordul de asociere . Din punctul lui de vedere , relatia lui cu asociatia s-a incheiat , tot ce mai are de facut este sa-si achite cheltuielile lunar . Cum se descurca presedintele si CE cu evidentele - treaba lor ... PS. Daca eu , membru al asociatiei de proprietari , depun la dvs. ( Presedinte al acesteia ) o cerere de retragere din asociatie , intemeiata pe Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene , titlul II “ Libertatile “ , art. 12 “ Libertatea de intrunire si asociere “ , (1) “ Orice persoana are dreptul ..... la libertatea de asociere la toate nivelurile ... “ ce ati face ? Carta ESTE izvor de drept ...

CHKa a scris:

Nici nu stiu daca membrul care vrea sa se retraga ar trebui sa faca o cerere , sau doar o notificare ca se retrage din acordul de asociere . Din punctul lui de vedere , relatia lui cu asociatia s-a incheiat , tot ce mai are de facut este sa-si achite cheltuielile lunar . Cum se descurca presedintele si CE cu evidentele - treaba lor ... PS. Daca eu , membru al asociatiei de proprietari , depun la dvs. ( Presedinte al acesteia ) o cerere de retragere din asociatie , intemeiata pe Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene , titlul II “ Libertatile “ , art. 12 “ Libertatea de intrunire si asociere “ , (1) “ Orice persoana are dreptul ..... la libertatea de asociere la toate nivelurile ... “ ce ati face ? Carta ESTE izvor de drept ...


Înțeleg că nu înțelegeți. Chiar dacă un proprietar ar depune la președinte
„o cerere de retragere din asociatie , intemeiata pe Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene , titlul II “ Libertatile “ , art. 12 “ Libertatea de intrunire si asociere “ , (1) “ Orice persoana are dreptul ..... la libertatea de asociere la toate nivelurile ... “,

cerere sa nu ar produce efecte juridice decât dacă Judecătoria ar admite acțiunea civilă necontencioasă în privința modificării acordului de asociare ca urmare a cererii de retragere depusă de proprietarul membru al asociației .

Or, așa cum am subliniat mai sus, nici art. 40 alin. 1 din Constituție și completez acum, nici Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene , titlul II “ Libertatile “ , art. 12 “ Libertatea de intrunire si asociere “, nu pot constitui temei de drept în acțiunea civilă câtă vreme există o lege Specială care a prevăzut fără echivoc cazul în care încetează statutul de membru al asociației.

Dar puteți să atacați la CCR chiar art. 17 alin. 9 din legea nr. 196/2018 pe motiv că instituie o discriminare între proprietarii membrii pentru care încetează statutul de membru al asociației ca urmare a pierderii calității de proprietar în condominiu și cei care vor să renunțe „de poftă” la acest statut, norma legală neprevăzând și situația acestora.
Aici puteți să invocați orice, inclusiv „ Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene , titlul II “ Libertatile “ , art. 12 “ Libertatea de intrunire si asociere.


Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Eu , proprietar , nu as putea sa invoc o discriminare - si , prin urmare - neconstitutionalitatea unei legi , decat daca as fi parte intr-un proces . Si ar trebui ca si cei indreptatiti sa judece sa fie de acord ca ar trebui sesizata Curtea ( nu sunt sigura de asta ) . Dar ... va intreb , cu cine sa ma judec ? cu asociatia care nu vrea ( sau , ma rog , in opinia dvs. - nu poate ) sa accepte ca doresc sa renunt la niste drepturi , si la nici un fel de obligatii ? Singurul care ar putea ataca ceva in justitie ar fi tocmai un presedinte de aociatie , care ar primi o respingere de actualizare a acordului de asociere pentru lipsa de baza legala - asa cum dvs. sustineti . In acel proces s-ar putea - eventual - invoca necunstitutionalitatea acelui articol , dar eu cred ca , o modificare a acordului de asociere , NU ar fi respinsa pe acest motiv , e o actualizare ca oricare alta . Ceea ce eu vroiam sa subliniez este ca , din punctul de vedere al proprietarului , situatia lui e limpede din momentul cand a depus cererea de retragere . Ca presedintele , impreuna cu CE vor avea ( sau nu ) probleme ... nu mai e treaba lui ... Dar asociatia va trebui sa ma convoace ori de cate ori face adunare generala , daca nu raspund la usa pentru a semna convocatorul , va trebui sa poarte corespondenta cu mine ( cu confirmare de primire ) , daca - SI din cauza mea - nu exista cvorum , sa o ia de la capat ( convocator , recomandata cu confirmare de primire ) pentru sedinta re-convocata , numai binefaceri ... PS. Ceea ce am invocat - acel art 12(1) din Carta fundamentala a drepturilor Uniunii Europene - este prins , cuvant cu cuvant , in art. 11(1) , al Conventiei europene a drepturilor omului , iar incalcarea acestor drepturi o sanctioneaza CEDO .
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Efecte retragere din asociație și din calitatea de membru al cex CornelPop33 CornelPop33 Bună ziua, În situația în care am demisionat din poziția de membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, iar apoi am făcut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)