Apartament luat prin licitație la care vecinii nu vor sa imi dea cartela de la interfon si de la lift deoarece fostul proprietar nu a platit nimic la modernizări/reparatii. Menționez că nu este asociație de locatari.
N-am o problema să plătesc absolut tot de cand sunt eu proprietar dar nu prea mi se pare normal să dau din urmă. Si poate plăteam dar e vorba de o suma destul de mare.
Relevante sunt prev.art 774 cod proc civ: Prin adjudecare, cumpărătorul devine, de la data predării, proprietarul bunului adjudecat, liber de orice sarcini, care se strămută de drept asupra preţului plătit, în afară de cazul în care adjudecatarul ar fi de acord să fie menţinute sau vânzarea s-a făcut în condiţiile art. 768 alin. (6).
Nu aveți obligatia legală a plății cheltuielilor.
Pentru a vă rezolva problema cu accesul, puteți obține acel card prin contactarea firmei emitente, asa cum s-a precizat anterior sau prin orice mijloace amiabile între vecini. Este de dorit sa rezolvati amiabil.
Dacă nu se poate sub nicio forma, juridic, aveți la dispoziție următoarele variante:
1. Puteți formula o acțiune în instanta de obligarea a persoanei respective la eliberarea cardului de acces și ce mai aveți nevoie pentru exercitarea dreptului de proprietate. În cadrul procesului se poate face și ordonanță președințiala, sa nu așteptați un an pana la soluționare fără sa aveți acces.
2. Plata sumelor solicitate și formularea unei acțiuni în instanta împotriva persoanei care era responsabila potrivit legii pentru restituirea sumei. Trebuie avute în vedere unele aspecte de detaliu, dar acțiunea în recuperarea sumei este o soluția posibila și o puteți analiza în concret. Contează și dacă aceste sume au fost sau nu avute în vedere în procesul de executare silită, dacă șeful de scara a solicitat aceste sume în cursul executării. Contează și dacă aceste sume sunt sau nu prescrise. Contează și relația pe care o aveți cu fostul proprietar.
Practic, aveți 2 probleme independente de rezolvat:
- accesul
- ce faceți cu datoriile, chiar și dacă obțineți accesul.
Stimate/a/i @SCA IONESCU & NOVAC , - cu tot respectul - va intreb pur si simplu ca omul de pe zebra , care nu are pregatire juridica , in ce calitate ar putea fi chemat in justitie acel “ sef de scara “ ? pentru ca e o functie ne-prevazuta de nici o lege , probabil e un proprietar ( la fel cu ceilalti ) , cu mai mult timp liber si , cu acordul tacit al celorlalti , se ocupa de treburile marunte ale condominiului , fara a avea vreo imputernicire . Are el calitate procesuala , alta decat oricare dintre ceilalti proprietari ? are mai mult decat ceilalti vreo obligatie ? Ghinionul userului care a deschis topicul este ca nu exista asociatie de proprietari , cu reprezentant legal ( presedinte ) , impotriva careia sa se indrepte . Eu nu vad ca acesta sa aiba decat problema accesului . De ce ar avea si “ ce faceti cu datoriile “ ? doar cateva randuri mai sus ati spus ca NU are aceasta sarcina asupra proprietatii . Prin urmare , aceasta nu este problema lui , ci a celor care au platit cota din cheltuieli aferenta acelui apartament - in speta , restul proprietarilor . De ce si-ar asuma rezolvarea ei , adica plata respectivelor sume ( din ce spune userul - deloc de neglijat ) ? si , in plus , un eventual proces cu cel executat , de la care , peste ani , e posibil sa-si recupereze - sau nu - acei bani ? Eu nu as face-o ... Au americanii o vorba , in traducere ( aproximativa ) ar fi “ daca nu-i stricat , nu repara “ ... ( If it ain’t broke , don’t fix it ) .
@chka - nu este o funcție prevazuta de lege, dar înțeleg ca este totuși persoana responsabila potrivit regulilor stabilite între vecini. Banuiesc ca pers care a adresat întrebarea a solicitat cartela de acces de la cine deține posibilitatea faptica sa i-o furnizeze și, care, totodată, înțeleg ca are competenta sa solicite plata cheltuielilor.
Calitatea procesuală pasiva poate fi dovedita prin orice mijloc de proba și nu este nevoie de vreo funcție speciala, este o acțiune de drept comun, în care reclamantul trebuie sa faca dovada faptului ca pârâtul este în măsura sa ii predea accesul în bloc și refuzul sau este nejustificat.
Referitor la plata datoriilor - am menționat aceasta posibilitate deoarece bănuiesc ca persoana care a adresat întrebarea nu vrea sa i se amintească în fiecare luna sau de fiecare data când se întâlnește cu vecinii despre existenta acestor datorii. Sigur ca le poate ignora.
Răspunsul meu nu a reprezentat o consultanta juridica personalizata și de oportunitate, a reprezentant o informare obiectiva asupra posibilităților legale pe care eu le vad existente.