avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa potabila, cumparat inainte de 4 proprietari dar actele nu mai sunt valabile

Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari isi luau apa de baut de acolo.

In timp, mai toti si-au vandut cabanele si au cedat partea de izvor unuia din proprietari, care s-au mutat in permanenta acolo si aveau nevoie de apa.

Au ramas 2 proprietari. Eu (1/4) si vecinul cu 3/4 parti din contract.

Azi a fost la mine, si mi-a spus ca a cumparat recent el tot terenul respectiv, ca actele de pe terenul vechi nu erau inregistrate la primarie, prin urmare nu e valid contractul.
Ca daca vrea el, eu nu o sa mai am de unde sa imi iau apa pentru familie.
A facut o manevra urata, dar legala din cate stiu.

Ca sa ii platesc lui 200 de lei pentru apa lunar, daca nu o sa imi infunde teava.

Toate astea pentru ca in urma cu aprox 3 luni ne-am certat.
Eu am vrut sa curat bazinul cu clor ca era infestat de microbi, am avut toata familia si oaspetii diaree cat timp am baut apa de acolo, si de cand am trecut pe apa imbuteliata suntem ok, am facut apoi test care a iesit pozitiv la bacterii, si el a refuzat, pentru ca nu ii place gustul de clor si e "bazinul lui" si el nu are nimic de la apa aia.

Acum chiar a devenit bazinul lui. Nu stiam ca terenul e pus la vanzare, a fost defapt o intelegere intre ei si o alta persoana cu caracter indoielnic (cei care se aseamana se-aduna).

Bazinul construit de parintii nostri e acum in intregime al lui, in mod oficial. Nu am fost foarte apropiati, nici nu ne cunosteam inainte de acum 5 ani.

Din cate am inteles, daca exista izvoare, nu se poate interzice accesul la apa potabila persoanelor din zona.

I-am spus si lui, dar mi-a raspuns ca nu e inregistrat acolo niciun izvor, si acum e terenul lui, deci prin urmare daca vrea sa construiasca ceva de-asupra, poate oricand.

Ce se poate face legal?
Sper ca legea ne protejeaza impotriva unora ca acest individ.

De cativa ani m-am mutat si eu cu familia acolo, si nu vreau sa cred ca legea ii permite sa ne lase fara apa pentru spalat si gatit.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
Vlad N., utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad N. , utilizator 15:30, 10 Ianuarie 2024
Izvorul a fost creat cu scopul de a furniza apa potabila tuturor proprietarilor, de 30 de ani incoace.
De cand au plecat toti si a ramas el noul proprietar, apa potabila nu mai e ce-a fost.
Daca bei, faci diaree.
Inteleg ca s-a facut manevra asta cu a doua vanzare a aceleiasi proprietati, pentru ca nu s-a intabulat initial, dar totusi, e o sursa creata pentru a oferi apa potabila, nu e balta.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"dar totusi, e o sursa creata pentru a oferi apa potabila".
Nu mai oferă.
Faceți diaree când o beți,nu mai este ce a fost acum 30 de ani.
Nu este apă bună de băut și totuși insistați să beți de acolo.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
mitabiciclista, utilizator
Pai de unde sa beau daca e singurul izvor din zona?
De ce nu ar trebui sa insist?
Nu inteleg logica din ce ati spus.

Izvoarele se inregistreaza la directia de ape.
Cei de la directia de ape, probabil pot fi chemat pentru control, si vor lua masuri in momentul in care izvorul nu este curatat corespunzator.

Probabil habar nu aveti despre legile respective, si vorbiti aici aiurea sa prostiti lumea.
Va rog, daca nu cunoasteti subiectul si legile, nu va bagati, doamna biciclista.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cunosc subiectul și legile.Este o sursa de apă care nu corespunde din punct de vedere bacteriologic,microbiologic și fizico-chimic(dacă ați menționat despre rugină in acel izvor este cel mai probabil depășita valoarea maxim admisa la parametrul fier,probabil și la alți parametri).
Faceți un buletin de analiză la un laborator acreditat.
Captati această apă brută de pe proprietatea vecinului (dacă va înțelegeți cu el)și tratati-o pe proprietatea dumneavoastră pentru a deveni potabilă conform unei soluții de tratare rezultată din interpretarea buletinului de analiză (deferizare,filtrare,dezinfecție cu hipoclorit de sodiu sau cu U.V.,etc.) și recomandată de un specialist în tratarea apei,nu după ureche.Fiecare parametru care nu se încadrează în limitele legale se corectează adoptând o metoda de tratare a apei.Apa potabilă nu e gratuită.Cand aveți buletinul de analiză ma puteți contacta și vă pot recomanda o schemă de tratare a apei.
Așa cum e acum apa nu e potabilă și ar trebui interzis consumul uman.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
mitabiciclista, utilizator
Vecinul bea apa de acolo cu toata familia lui de 30+ de ani.
Eu am fost cel care am curatat bazinul de 2 ori (am platit oameni sa intre, sa scoata mizeria, malul de pe fund, radacinile de plante si alte mizerii.

Teoria lui este ca apa se curata prin supraplin, insa un bazin de 4.5mc de apa e prea mare pentru a se curata prin jetul ala subtire de supraplin care nu e constant.

Mi-a spus sa beau si eu tuica in fiecare seara si n-o sa am diaree.
Bineinteles ca n-o sa incep sa beau alcool doar ca sa pot bea apa de la izvor fara sa am diaree. Izvoarele nu pot fi proprietate privata, chiar daca el detine terenul. E ca si cum ai gasi aur pe proprietatea ta. Terenul tau este pana la nivelul solului, iar tot ce e sub, e proprietatea statului.


Am vorbit azi cu cei de la ape, si s-ar putea sa pot lua masuri legale impotriva lui, daca nu vrea curatarea bazinului. Au spus ca o sa trimita pe cineva ca sa inregistreze izvorul in evidenta, si apoi voi putea cere curatarea bazinului.

Nu a fost vorba niciun moment de tratamente dupa ureche.
Persoana care mi-a spus cate pastile de clor trebuie puse in apa, tinand cont de capacitatea bazinului lucreaza la ape, deci e sfatul unui profesionist.
Fierul a fost o problema, insa eu am scos tablele ruginite din apa care erau din capacul vechi.

Am mentionat in postarea initiala ca am teava de apa in bazin, deci nu e o problema cu captarea, insa insist sa curete el bazinul, pentru ca din cate am inteles de la cei de la ape, fiind izvor ai dreptul sa ceri ca apa sa fie mentinuta potabila.
Nu ti se poate interzice accesul, pe proprietate, accesul la apa, si probabil nici dreptul de a curata bazinul.

Alte discuții în legătură

Am nevoie de sprijin - vreau sa fac o asociatie TziTzi_84 TziTzi_84 Buna ziua ma numesc Rares si vreau sa ma ajutati in a constitui o asociatie ( nu stiu de ce tip ) Suntem 21 de utilizatori a unei aductiuni de apa potabila ... (vezi toată discuția)
Discutii bazin captare izvor cristinan44 cristinan44 Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:am o caseta in zona de munte, iar apa este furnizate prin caderea libera, de la un izvor ... (vezi toată discuția)
Un vecin de la tara imi opreste apa daniel. h daniel. h buna ziua, am la tara, intr. o localitate din jud. Bistrița Năsăud, racordata apa la gospodarie prin cadere, izvorul fiind pe terenul unu vecin, cu care am ... (vezi toată discuția)