Pensia de întreținere se acordă potrivit cu posibilitățile celui care o plătește și nevoia celui care o primește. Asta va analiza instanta în cadrul unui proces.
1. Da, dpdv juridic, puteți fi obligat la restituirea pensiei primite și la plata cheltuielilor de judecată, în cel mai rău caz. Am văzut în practica situații concrete de acest gen.
2. Dacă sunteți dat în judecata trebuie sa depuneți dovezi cu privire la toate cheltuielile dvs (cazare, întreținere, masa, transport, chelt școlare, etc), și veniturile realizate part time.
Trebuie sa aratati ca cei 200 lei nu sunt împovărători pentru tatăl dvs sa ii plătească. Asta se dovedește concret, potrivit veniturilor lui.
Se are în vedere și faptul ca dvs locuiți cu mama dvs, care va asigura sprijin în natura, în acest caz. Părinții sunt amândoi obligați, în mod egal, la asigurarea întreținerii, asa ca puteți explica faptul ca și tatăl trebuie sa contribuie.
Puteți face chiar și cerere de majorare a pensiei de întreținere, dacă este cazul concret.
Propuneți probe (înscrisuri, martori, interogatoriu) și susțineți-va punctul de vedere dacă ajungeți în instanta, nimic nu e bătut în cuie.
------
Acest mesaj reprezinta o opinie personala bazata pe informațiile sumare furnizate și nu este o consultanta juridica personalizata.
AndreiIonut221 a scris:
Buna ziua, vin catre dumneavoastra cu cateva nelamuri asupra unui caz de pensie alimentara.
Am 21 de ani, student dar tot odata si angajat cu acte si carte de munca de tip PART TIME de aproximativ un an de zile.
Tatal meu (cel care plateste pensia forta de mine in instanta) a aflat ca lucrez si mi-a spus ca ma da in judecat pentru inselaciune pentru ca eu lucrez si el imi trimite pensie alimentara.
Nelamurile mele sunt:
1. Eu pot pati ceva din punct de vedere legal? Pot fi dispus sa ii inapoi banii pe un an de zile pe care i-a trimis el?
2. Ce pot face in caz ca sunt dat in judecata?
3. Care ar putea fi cazurile in cazul de fata, pentru ambele parti?