avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de Servitute pentru spatiile comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de Servitute pentru spatiile comune la bloc

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la dezvoltator intr-un complex nou si avem urmatoarea problema.

In contractul de vanzare cumparare se ofera drept de servitute cu titlu gratuit asupra spatiilor comune (casa scarii, lift, trotuar etc.).

Dezvoltatorul este proprietar pe toate spatiile comune si cu toate astea ne forteaza sa platim intretinerea acestor spatii. Este legal acest lucru? Daca e proprietar in acte, nu ar trebui sa intretina el acele spatii?

De asemenea, suntem in proces de infiintare al asociatiei de proprietari si din nou ne lovim de aceasta problema a spatiilor comune si nu stim cum sa abordam situatia.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2023
capsatul, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:46, 15 Decembrie 2023
Pai cred ca dezvoltatorul incearca sa infiinteze asociatie si sa fie presedinte ca sa aiba forma legala de a factura proprietarii. Ma gandesc ca o sa incerce sa inchirieze spatiile lui asociatiei sau ceva de genul. Este incredibil ce se intampla aici :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati fost de acord cu termenii din contractul de vânzare cumpărare.
Aveți exact ce ați cumparat.
Citiți în contract ce ați cumpărat.
Ultima modificare: Marți, 5 Decembrie 2023
mitabiciclista, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert1958Sunt un "fan" al raspunsurilor dvs., dar referitor la topicul de mai sus, eu nu prea inteleg cum poate un dezvoltator sa-si insuseasca toate partile comune ale unui condominiu, sfidand cele mai elementare reguli de bun simt;
- cum poate cetateanul acesta sa pretinda ca dupa ce a construit un bloc, poate sa va vanda doar locuintele, fara parti comune - si ati vazut ce zice initiatorul - fara casa scarii, fara lift, fara terasa superioara (unde adezvoltatorul si-a amenajat o gradina), fara, fara, fara...
In aceste conditii, un apartament ar costa doar cateva mii de euro...
Aici are dreptate si @mitabiciclista care il povatuieste pe initiator sa citeasca contractul de vanzare/cumparare , sa vada bine ce a cumparat si in ce conditii.
Asadar, putea dezvoltatorul sa-si insuseasca terasa superioara a blocului, daca nu era construit acel bloc - cu banii proprietarilor?
Aceleasi intrebari pentru "acapararea" celorlalte suprafete comune - holuri, casa scarii, subsoluri, terase exterioare, etc?
.........
Bun, am inteles si eu ca smecherul de dezvoltator ar profita de prev. art. 649 cod civil (merg pe mana dvs. - ca nu l-am citit)... "Chichita" este gogonata, este cat China, daca asa stau lucrurile.
De fapt, ati observat din ce cauza a facut el toate acestea - infiinteaza el o as. prop. si face ce vrea pe spinarea celorlalti proprietari...
Eu zic ca subiectul trebuie studiat mai cu atentie. Aplecati-va asupra acestuia, mai stati de vorba cu cine stiti dvs. mai bine si veniti aici si ne povestiti. Eu cred ca este de noaptea mintii ce vrea sa faca acest dezvoltator.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt total de acord, am cumparat, m-am lasat pacalit si imi asum lucrul asta. Dar cu toate acestea, notarul nu a explicat nimanui cum sta situatia de fapt si ce cumparam acolo si e prima data cand ma lovesc de asa ceva. Nu am crezut vreodata ca se poate ca un dezvoltator sa ramana proprietar pe spatiile comune si sa ne dea drept de trecere si sa ne oblige sa mai si intretinem spatiile lui.

Momentan mergem in instanta sa vedem ce putem rezolva. Va tin la curent
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, in mod normal notarul trebuia sa va informeze, dar despre ce vorbim...?
Daca tot ajungei in instanta, abordati si aceasta chestiune. Mai mult, ar trebui sa va adresati si la Uniunea notarilor publici, macar asa de pamplezir...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Decembrie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)
Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie? allexall allexall doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)