avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de Servitute pentru spatiile comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de Servitute pentru spatiile comune la bloc

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la dezvoltator intr-un complex nou si avem urmatoarea problema.

In contractul de vanzare cumparare se ofera drept de servitute cu titlu gratuit asupra spatiilor comune (casa scarii, lift, trotuar etc.).

Dezvoltatorul este proprietar pe toate spatiile comune si cu toate astea ne forteaza sa platim intretinerea acestor spatii. Este legal acest lucru? Daca e proprietar in acte, nu ar trebui sa intretina el acele spatii?

De asemenea, suntem in proces de infiintare al asociatiei de proprietari si din nou ne lovim de aceasta problema a spatiilor comune si nu stim cum sa abordam situatia.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2023
capsatul, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:46, 15 Decembrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am mai auzit de dezvoltatori care isi pastreaza apartamente pe care le dau in chirie astfel incat avand vot majoritar pot lua orice decizie in asociatie, inclusiv sa-si impuna firma proprie de administrare. Dar asa ceva nu am mai auzit pana acum... Mie mi se pare o schema de inselatorie, chiar daca totul este legal, cu contracte semnate s.a.m.d. Cam cum erau aia de vindeau cu factura paturi sau oale de 10 ori mai scumpe decat ce este in magazin. In mod normal dreptul de coproprietate este accesoriul dreptului de proprietate asupra apartamentului şi nu se poate ipoteca, transmite sau valorifica decât odată cu dreptul de proprietate principal. Eu as face plangere penala, si lui si notarului, daca pretul platit pe apartament e oarecum pretul pietei. Probabil fara sanse de reusita, dar macar incepeti un razboi psihologic.
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2023
DinuX, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesant e pretul la care va va factura intretinerea spatiilor si utilajelor pe care le folositi si mai ales cum va va face sa le achitati, in cazul in care sunt peste pretul pietei. Pt ca se pare ca asta intetioneaza dezvoltatorul.
Fațada blocului este proprietate comuna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrurile astea sunt posibile din cauza legislației incomplete. Un dezvoltator este inițial proprietar exclusiv și nimic nu-l obligă să-și dezmembreze proprietatea de așa manieră încât cumpărătorii săi să primească o proprietate funcțională, cu toate dependințele și cotele indivize de proprietate comună.

Exemplul clasic este cel al locurilor de parcare și boxelor tratate ca unități locative separate, vândute separat și devenite purtătoare de voturi de sine stătătoare în adunarea generală a asociației de proprietari; deși logica pentru care, de exemplu, în 2006 CGMB a impus la nivel de Capitală o normă de locuri de parcare raportate la numărul de apartamente, case la sol sau spații comerciale a fost tocmai preluarea plusului de trafic rezultat din dezvoltarea imobiliară respectivă. Faptul că locurile de parcare și boxele sunt vândute separat și nu ca dependințe ale apartamentelor duce la situații aberante. Ca să nu mai discutăm că locurile de parcare suplimentare, pentru vizitatori, urmează același regim și își schimbă destinația imediat după recepție, căci nicio reglementare nu le declară obiect al proprietății comune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai pe scurt asa,eu inteleg ca daca folositi acele spatii comune sa si platiti pentru intretinerea lor.In rest ca sunt sau nu ale asociatie conteaza mai putin.

Alte discuții în legătură

Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)
Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie? allexall allexall doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)