avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am aflat recent că părinții au făcut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am aflat recent că părinții au făcut cu fratele ...

Bună ziua!
Am aflat recent că părinții au făcut cu fratele contract de întreținere, urmând ca după decesul acestora să nu se mai dezbată sucesiunea acesta urmând să moștenească toate bunurile acestora.
Am primit de la părinții o donatie teren agricol în urmă cu 10 ani.(donatie este încheiată la notariat ,este simplă, fără clauze).Sunt proprietar pe teren plătesc impozit la primarie.
Cumva datorită acestui contract de întreținere trebuie să I dau fratelui terenul care îmi aparține,?
Mulțumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: SunnyXxxX , utilizator 13:52, 8 Februarie 2024
Acel contract de intretinere ce prevede?
Pentru ca fie e contract de VC / donatie cu clauza de intretinere (dau lui x bunurile mele, eventual pastrez uzufruct viager pe imobilul in care locuiesc, cu conditia ca x sa ma intretina) fie e ceva gen testament (x se obliga sa ma intretina si, la moartea mea, va primi toate bunurile mele)

In plus, in oricare varianta, contractul ar trebui sa contina un listing explicit al proprietatilor in discutie.
Vă dați seama că nu cunosc nimic.Tot ce știu este că fratele vrea să-mi ia terenul la sucesiune. (chiar mi a spus).Cred că VC pe toate bunurile.Tot ce am de la părinți este acest contract de donatie.
Mai puteau părinții să vândă terenul meu?Nu sunt eu proprietarul?
Pentru a deveni din nou proprietarii pe teren trebuie revocata donatia.(asta la judecătorie în cadrul unui proces).

Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2023
SunnyXxxX, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

pop_m a scris:

Acel contract de intretinere ce prevede?
Pentru ca fie e contract de VC / donatie cu clauza de intretinere (dau lui x bunurile mele, eventual pastrez uzufruct viager pe imobilul in care locuiesc, cu conditia ca x sa ma intretina) fie e ceva gen testament (x se obliga sa ma intretina si, la moartea mea, va primi toate bunurile mele)

In plus, in oricare varianta, contractul ar trebui sa contina un listing explicit al proprietatilor in discutie.

Contractul de întreținere prevede: ma îngrijești pana la deces, în schimbul unui bun.
Contractul de vânzare cu clauza prevede: bunul face 500 lei. Îmi achiți 200 lei și de restul, ma întreții.
Testamentul e o dispoziție pentru cauza de moarte. Nu este act de proprietate (precum contractele), astfel ca la deces, trebuie dezbătută succesiunea.
Bună ziua!Am aflat ceva noutăți .Am lăsat un reportofon în locuinta părinților .În privința donatiei au făcut cu fratele doar pe terenul meu din contractul de donatie un act secret syb semnătură privată. (Act vânzare cumparare-act secret în 2022).Cu acesta vrea să-mi ia terenul la notariat (sucesiune) sau să mă dea în judecată în baza art 1088 (donatia nu este scutită de raport).
Se poate așa ceva? Ce fel de act este acesta?
Se iau în considerare astfel de acte?(făcut de părinții împreună cu fratele).
Eu sunt proprietar pe acest teren.Ce fel de vânzare au făcut aceștia?Părinții nu mai sunt proprietari din 2015 și acum vând terenul meu fratelui prin act secret.
La notariat sau în instanță de judecată se iau în considerare astfel de acte?

raluk0207 a scris:

Atunci sunteți în perfecta siguranță.
După cum am spus mai sus, nu i-a fost incalcata rezerva succesorala.

Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2024
SunnyXxxX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua!dacă în contractul de donatie este precizat doar ... DeeRox DeeRox Bună ziua!Dacă în contractul de donatie este precizat doar -ART 1088 cod civil ,privind intinderea masei sucesorale a mostenitorilor)înseamnă că donatia ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil Tunderbild Tunderbild Buna ziua Situatia mea este urmatoare: Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg... Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic ... (vezi toată discuția)