avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce refuza angajatorul plate concediului medical al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce refuza angajatorul plate concediului medical al soției? ...

De ce refuza angajatorul plata concediului medical al soției?
Soția are 5 luni stagiu cotizare la fostele locuri de muncă plus o lună la actualul loc pe 2023 ,deci în total ar fi 6 luni de zile stagiu cotizare
Ea este în Cm din Octombrie,de când angajatorul nu îi plateste cm,am încercat să discut și admiabil la firma ei,am încercat și la Hr și ei nu vor
Am tot discutat spun că nu are cele 6 luni stagiu ,dacă ea conform adeverințelor, pe 2023 are 5 luni la foștii angajatori, iar la actualul loc de muncă unde ești acum,nu are stagiu de cotizare fiind angajata din iulie 2023?
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2024
Alexandru9898, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 15 Ianuarie 2024
CNAS, Casa de Sanatate, este institutia catre care trebuie sa va indreptati cu o plangere.

In lege scrie ca trebuie sa ai stagiul minim de cotizare de 6 luni..., nu scrie ca acesta trebuie sa fie la un singur angajator sau la angajatorul la care intri in concediu.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediu medical Madahlina Madahlina In luna septembrie 2016 m-am angajat la o companie, iar in perioada 16.01.2017-20.01.2017 am avut CM cu cod de indemnizatie 06. Am adus documentul de la ... (vezi toată discuția)
Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu medical razvan000 razvan000 Buna ziua, In luna ianuarie a acestui an, mi-am luat concediu medical 5 zile. In prezent actualul angajator nu vrea sa imi plateasca acest concediu medical ... (vezi toată discuția)