avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare imobil de la o persoana de 90 de ani. Buna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare imobil de la o persoana de 90 de ani. Buna ziua, acum ...

Cumparare imobil de la o persoana de 90 de ani.
Buna ziua, acum 3 luni am cumparat de la o batranica de 90 ani un apartament mobilat, dumneaei la cumparat mai scump, dar nu s-a putut obisnui, si a hotarat sa-l dea mai ieftin numai sa plece . L-am cumparat, la notar nu a fost nici o problema, pentru ca doamna de la care am cumparat era si este o persoana in deplinatatea facultatilor mintale. Acum dupa 3 luni, o nepoata a dumneaei m-a contactat si ma amenintă daca nu dau din bunuri(doamna vanzatoare nu a dorit sa ia bunurile, a vandut cu tot ce era) ma da in tribunal ca matusa ei nu putea sa vanda de una singura, ceea ce la notar nu a fost problema atunci. Intrebarea este, poate desface contractul de vanzare cumpărare in cazul asta? Au trecut 3 luni. Multumesc, va rog sa imi dati un raspuns!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citind cele de mai sus si profitând de amabilitatea dumneavoastra, intreb si eu: care este vârsta de la care se pune problema lipsei discernământului pentru o persoana? Cine si cum constată acest lucru? Cu alte cuvinte, până la ce vârstă pot vinde in mod liber un imobil bun propriu sa zicem, fără sa fiu pândit și amenințat de succesori? Multumesc anticipat.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa vindeti liber la orice vârstă, dar la orice vârstă, daca vreti sa vindeti, trebuie sa aveți discernamant. Daca aveti 30 de ani și nu prea intelegeti ce faceți la notar, sunt șanse mari sa va trimit notarul la iml.
Dacq sunteti persoana varstnicq puteti cere sprijin la dgaspc sa fiți asistat la încheierea actului, aia e altceva.
15 din 15 utilizatori consideră
acest răspuns util
ibn a scris:

... intreb si eu: care este vârsta de la care se pune problema lipsei discernământului


Vârsta îngropăciunii. (care o fi să fie).
Capacitatea (care este regula, iar incapacitatea este excepția) încetează la moartea persoanei. Până atunci, nu există nicio vârstă (nici a cheliei, nici a menopauzei etc.) de la care adultul să fie presupus că n-ar mai avea-o.
A! Se poate dovedi că nu are discernământ. Dar nu se poate presupune că nu are fiindcă a început să arate pământiu.

Nu există nicio dispoziție legală care să oblige notarul să trimită omul după te miri ce certificat pe motiv că a început să semene cu Matusalem.
Există însă o dispoziție în legea notarilor, care îl îndreptățește pe notar să refuze autentificarea actului dacă din comportamentul părții rezultă lipsă de discernământ. Or, din compotament... să fim serioși, unora le filează lampa cam de tinerei. (problema discernământului are și nu prea are legătură cu vârsta).
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2024
romascanu, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspunsuri. M-am edificat. Vedeti dumneavoastra, unii succesori stau cu ochii ca pe butelie sa nu cumva sa diminueze batrânul masa succesorala. Nu ca ar lua-o cu el pe lumea cealalta, dar nu mai au rabdare sa astepte muncind evolutia lucrurior.
Multumesc!!

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare imobil cu un batran katalanu katalanu Salutare, Am gasit un apartament de vanzare al carui singur proprietar este o batrana in varsta de 80 de ani. Notarul mi-a spus ca ar fi bine ca la ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare anulat daca ... Nestiutorul1 Nestiutorul1 Sper ca am postat in zona in care trebuie, daca nu, rog un moderator sa mute subiectul. Bunicul meu de vreo doi ani prezinta probleme psihice. Nu are nici ... (vezi toată discuția)