In conformitate cu prevederile art.38 din Constitutia Romaniei, "dreptul la munca nu poate fi ingradit". Fata de aceasta dispozitie de principiu, investitorul-persoana fizica, se poate angaja la orice persoana juridica, inclusiv la persoana juridica la care este asociat unic.
Modalitatea de incheiere a contractului individual de munca, anume stabilirea persoanei care sa reprezinte societatea in astfel de cazuri, se stabileste prin statutul acesteia.
Acesta este raspunsul dat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale semnat de Secretarul de stat, Marian Sarbu, cu numarul 112/18.05.1995 la solicitarea Ministerului de Finante facuta cu adresa 111.073/1995.
Cred ca problema se poate pune si astfel: angajatorul nu se poate angaja pe el insusi. Nu poate semna contractul de munca si la angajator si la angajat. O solutie ar fi angajarea unui administrator cu timp de munca partial, pe durata determinata, incheierea unui contract de munca al societarului unic cu propriul SRL, unde la angajator semneaza administratorul.
varianta agreata de ITM (cel putin de unele dintre ele): numirea prin statut a unui administrator cu atributii stricte doar pentru angajare personal, respectivul semnand CIM din partea angajatorului, nefiind necesar sa fie incadrat in munca in baza unui CIM la unitatea respectiva.
Pentru acest subiect va recomand sa cititi art. 196 indice 1 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 republicata, astel cum a fost modificata si completata prin Legea nr. 441/2006.