Buna seara
As dorii daca se poate sa ma ajutati si pe mine intr-o problema . In anul 2008 sotul meu a suferit un accident rutier , in urma caruia el a fost vatamat grav , a ajuns la spital cu mutiple fracturi de coaste dar si de L·3 , alte lovituri , hematom aorta .A suferit doua operatii : una la plaman , coastele i-au intrat in plaman in urma careia plamanul a sangerat , si alta la coloana vertrebrala , i s-a pus o tija metalica cu care va ramane toata viata , a fost la un pas sa ramana paralizat .
La locul accidentului s-a deplasat politia care a facut constatarile necesare . Soferul ( conducea un taxiu ) ..vinovat , cel care l-a accidentat pe sotul meu , a fost gasit cu o alcoolemie la etilotest de 0,19% , a fost dus si la spital unde i s-au luat probe de sange , si din ce am inteles ca la recalculare ia iesit 0,0( el a declarat ca a baut seara , accidentul avand loc la ora 10 dimineata ) .
Politia a demarat din oficiu urmarirea penala a inculpatului facandu-se si o expertiza . In urma expertizei de la politie sotul meu este nevinovat si este precizat faptul ca el nu avea cum sa evite accidentul . Toata vina i se da soferului de taxi .
Dupa ce sotul si-a revenit si a iesit din spital ( unde a stat 14 zile ) a fost la IML unde a primit zile de ingrijire medicala: 80-90 zile , fapt ce se incadreaza la vatamare corporala grava .
A dat declaratie la politie etc , si intre timp am inceput procesul in instanta , prima infatisare a fost pe 8 decembrie 2009 .
Problema mea este urmatoarea : ce presupune un proces penal ? te constitui parte civila in acelasi timp ? procesul tb sa mearga in acelasi timp pe ambele parti : si pe penal si pe civil ?
ce se intampla pe penal .........dar si pe civil ?
Pe noi ne intereseaza sa obtinem bani de la firma de asigurare , care cf legislatiei este datoare sa despagubeasca in caz de vatamare corporala grava si deces .
Ce sanse avem sa castigam o suma de bani ? Care ar fi aceea suma(maxim ) ?
Ce dovezi ar tb aduse care sa sustina si sa duca la obtinerea sumei pt despagubire ? ( la dosar sunt depuse acte doveditoare din spital care arata cat de grav a fost accidentarea ) .Precizez ca de la inculpat nu prea avem ce sa luam ...este un terchea berchea , ca sa ma exprim asa , si care bineinteles isi sustine nevinovatia , cu toate ca expertiza politiei spune clar .
Pana acum la proces s-au audiat trei martori : pe parte penala : doi si pe parte civila unul . ( toti martorii au fost adusi de noi ) Au fost luate declaratii atat inculpatului cat si victimei ( in instanta ).
In proces s-a constituit parte civila si spitalul si din cate stiu este chemata si firma de asigurari . Aveti idee in ce context este somata RCA ? Vine din oficiu, se semnealaza automat ?
Urmatorul termen este pe 16 februarie si consider ca inca nu sunt clare lucrurile , as vrea sa am raspunsuri la intrebarile de mai sus .
Va rog mult de tot sa ma ajutati , multumesc !
o seara buna
Nu inteleg de ce va intereseaza aspectul penal(sanctiunea vinovatului) care nu are importanta pentru victima,care solicita si primeste despagubiri pe latura civila.Nu au legatura una cu alta si nu se pot influenta reciproc.faptul ca va fi sau nu o condamnare cu inchisoarea, nu impiedica asiguratorul sa plateasca despagubirile dispuse de instanta.In privinta daunelor morale, depinde modul in care este/poate fi convinsa instanta sa accepte/hotarasca plata sumei pretinse de petent/avocat.
In privinta sumei pretinsa pentru daune morale, si 100.000 E ar putea fi considerata mica pentru un accident in care sunt vatamate grav 6 persoane(de exemplu).Din pacate, este bine de cerut justificat o suma mare, pentru ca uzanta este de a fi acordata o suma mai mica decat cea solicitata.
Multumesc , am inteles.
Pt 85-90 zile de ingrijiri medicale date de IML plus sechele ( fixarea coloanei vertrebrale cu tija de metal pt totdeauna ) credeti ca este mult sa cerem 100 000 euro ?
De cerut este usor.Importanta este priceperea/elocinta motivatiei, precum si cunostintele de jurisprudenta in materie, de care dispune maestrul pledant.Succes!:thumbup:
stiu ca este usor de cerut ...eu ma refeream daca vi se pare o suma absurda , ma gandeam ca ma puteti ajuta sa imi dau seama , poate ati mai auzit de astfel de cazuri si s-au dat sume de 50 mi euro , de 20 mi si asa mai departe .
Motivatia ? pai este vb de o vatamare grava in care viata ia fost pusa in pericol si astazi putea sa zaca intr-un scaun cu rotile sau chiar putea sa nu mai fie printre noi , handicapul cu care a ramas , are o tija in coloana pe viata , care oricand se poate intampla ceva cu ea , la o lovitura sau la o cazatura ...........el nu mai poate avea orice tip de slujba , el nu mai poate cara mai mult de 5 kg , si asa mai departe ............oare toate astea nu or conta ?
Nu aici se expun motivele, intrucat nu noi propunem/aprobam o suma (chiar daca am dori).Singurele persoane care pot evalua un echivalent al suferintei/disperarii sunt victima si rudele apropiate, ajutate in acest demers ,de avocatul care le asista.
Nu asteptati ca instanta sa "ofere" ceva.Judecatorii apreciaza dovezile si soliditatea motivatiei pretentiilor.(ex. discomfortul financiar in urmatorii ani,eventualele costuri viitoare privind ameliorarea sanatatii,etc)Discutati cu avocatul dvs. si n-ar strica sa consultati/consulte si altii din zona teritoriala, in privinta existentei unor cazuri asemanatoare.