Buna seara
As dorii daca se poate sa ma ajutati si pe mine intr-o problema . In anul 2008 sotul meu a suferit un accident rutier , in urma caruia el a fost vatamat grav , a ajuns la spital cu mutiple fracturi de coaste dar si de L·3 , alte lovituri , hematom aorta .A suferit doua operatii : una la plaman , coastele i-au intrat in plaman in urma careia plamanul a sangerat , si alta la coloana vertrebrala , i s-a pus o tija metalica cu care va ramane toata viata , a fost la un pas sa ramana paralizat .
La locul accidentului s-a deplasat politia care a facut constatarile necesare . Soferul ( conducea un taxiu ) ..vinovat , cel care l-a accidentat pe sotul meu , a fost gasit cu o alcoolemie la etilotest de 0,19% , a fost dus si la spital unde i s-au luat probe de sange , si din ce am inteles ca la recalculare ia iesit 0,0( el a declarat ca a baut seara , accidentul avand loc la ora 10 dimineata ) .
Politia a demarat din oficiu urmarirea penala a inculpatului facandu-se si o expertiza . In urma expertizei de la politie sotul meu este nevinovat si este precizat faptul ca el nu avea cum sa evite accidentul . Toata vina i se da soferului de taxi .
Dupa ce sotul si-a revenit si a iesit din spital ( unde a stat 14 zile ) a fost la IML unde a primit zile de ingrijire medicala: 80-90 zile , fapt ce se incadreaza la vatamare corporala grava .
A dat declaratie la politie etc , si intre timp am inceput procesul in instanta , prima infatisare a fost pe 8 decembrie 2009 .
Problema mea este urmatoarea : ce presupune un proces penal ? te constitui parte civila in acelasi timp ? procesul tb sa mearga in acelasi timp pe ambele parti : si pe penal si pe civil ?
ce se intampla pe penal .........dar si pe civil ?
Pe noi ne intereseaza sa obtinem bani de la firma de asigurare , care cf legislatiei este datoare sa despagubeasca in caz de vatamare corporala grava si deces .
Ce sanse avem sa castigam o suma de bani ? Care ar fi aceea suma(maxim ) ?
Ce dovezi ar tb aduse care sa sustina si sa duca la obtinerea sumei pt despagubire ? ( la dosar sunt depuse acte doveditoare din spital care arata cat de grav a fost accidentarea ) .Precizez ca de la inculpat nu prea avem ce sa luam ...este un terchea berchea , ca sa ma exprim asa , si care bineinteles isi sustine nevinovatia , cu toate ca expertiza politiei spune clar .
Pana acum la proces s-au audiat trei martori : pe parte penala : doi si pe parte civila unul . ( toti martorii au fost adusi de noi ) Au fost luate declaratii atat inculpatului cat si victimei ( in instanta ).
In proces s-a constituit parte civila si spitalul si din cate stiu este chemata si firma de asigurari . Aveti idee in ce context este somata RCA ? Vine din oficiu, se semnealaza automat ?
Urmatorul termen este pe 16 februarie si consider ca inca nu sunt clare lucrurile , as vrea sa am raspunsuri la intrebarile de mai sus .
Va rog mult de tot sa ma ajutati , multumesc !
o seara buna
Buna ziua din nou...
Intre timp am gasit rasp la problemele mele ........mai vroiam sa va intreb ceva : ce tb sa faca un avocat atunci cand reprezinta un client ?
Care sunt atributiile lui ? Daca are martori cum tb sa procedeze ? Tine cont de cererile clientului sau ia hotarari de unul singur ?
MUltumesc
Dupa cum suna si denumirea, prin contractul de reprezentare, avocatul transpune/traduce in limbaj juridic vointa/dorinta clientului, il consiliaza pe acesta privind strategia/metoda de urmat, in conformitate cu procedurile/continutul legilor,fiind abilitat sa sustina verbal pledoaria in fata instantei.Nimic nu se face fara acceptul initial/instantaneu/ulterior/ al clientului reprezentat.
Stilul de reletie se poate descrie pe scurt:
-ce doriti?
-ce probe/documente aveti?
-va propun sa:...!
-sunteti de acord sa:....?